Právní režim obchodních transakcí s mezinárodním prvkem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy práva a právní předpisy související s oceňováním
Advertisements

Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Správní právo Pojem správního práva.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Právní vztahy a právní skutečnosti
OBČANSKÉ PRÁVO.
Právní normy Struktura a druhy
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
KUPNÍ SMLOUVA S MEZ. PRVKEM
PROČ MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ KOLIZE PRÁVNÍCH ŘÁDŮ Čech uzavře smlouvu s Rakušanem Ukrajinka se provdá za Němce Francouz zemře v Čechách a zanechá tu.
Aktivní veřejný pořádek (Nutně použitelné normy) Přednáška pro kurs MPS podzim 2006,
Kvalifikace v kolizním právu
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Mezinárodní obchod Právní aspekty.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Evropské právo civilního procesu
Pojem a historický vývoj
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
PRAMENY SOUKROMÉHO PRÁVA. Kodexy  = zákoníky  Občan zákoník, OZ č. 40/1964 Sb.  Zákoník práce, ZP č. 65/1966 Sb.  Obchodní zákoník č. 513/1991 Sb.
Systém soukromého práva
1.1. Mezinárodní obchodní právo přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: ÚT 14,00 – 15,00.
Mezinárodní právní pomoc – práce s Evropským soudním atlasem a internetem Praxe MPS a MPO Mgr. Petra Novotná LL.M.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
1 Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
APLIKAČNÍ VZORY ÚVOD. OBECNÉ KROKY 1. KONSTATOVÁNÍ PRAVOMOCI SOUDU STÁTU A 2. KVALIFIKACE SKUTKOVÉ OTÁZKY A KONSTATOVÁNÍ PRÁVNÍHO INSTITUTU ČI OTÁZKY.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Pojem práva a jeho klasifikace
Mezinárodní obchodní transakce
ROZHODČÍ ŘÍZENÍ NADĚŽDA ROZEHNALOVÁ.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Rodinně právní vztahy s mezinárodním prvkem rozhodné právo, mezinárodní příslušnost soudů, uznání a výkon soudních rozhodnutí Mgr. Jana Turoňová.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Mezinárodní právo soukromé
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
Smlouvy o obchodním zastoupení a smlouvy distributorské, jejich konstrukce, realizace a řešení sporů z nich Přednáška pro kurs Praxe mezinárodního práva.
EVROPSKÝ JUSTIČNÍ PROSTOR PŘEDNÁŠKA Č. 1 DOBRÝ DEN.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I. OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ.
Mezinárodní právní pomoc - právní pomoc ve styku s cizinou
Kolizní problematika mimosmluvních závazků Delikt =porušení objektivního práva – právem stanovené povinnosti. Mezi stranami neexistuje žádný právní vztah,
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Zvláštní část MPS – mimosmluvní závazkové vztahy Klára Svobodová.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Východiska evropské úpravy
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Zpětný a další odkaz Simulace a obcházení zákona v MPS Kolizní problematika obecné části soukromého práva Přednáška pro kurs MPS I Zdeněk Kapitán Zápatí.
Mezinárodní právo soukromé – 3.seminář
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Soukromoprávní vztah s mezinárodním prvkem. Příklady situací
BI201K Úvod do práva ICT I.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
BI201K Úvod do práva ICT I.
Struktura právních norem
Rozhodčí smlouva a právo rozhodné v rozhodčím řízení
Prameny obchodního práva
Mezinárodní právo soukromé
Mezinárodní pravomoc – Brusel I.
Tereza Kyselovská Rozhodnutí soudu v MPS.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Dopravní nehoda v EMPS Zdeněk Nový.
Sociální zabezpečení v EU
Základy práva I 1. přednáška
Mezinárodní právo soukromé – 2. seminář
Obecná část rozpočtového práva III
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Transkript prezentace:

Právní režim obchodních transakcí s mezinárodním prvkem

Mezinárodní právo soukromé Většina soukromoprávních vztahů = v rámci jednoho státu. Stále častěji však vznikají vztahy přeshraniční (ještě snadnější vznik v ES – volný pohyb zboží, služeb, osob…) MPS řeší vztahy upravované právem občanským, obchodním, pracovním, rodinným s mezinárodním prvkem dán subjektem dán předmětem dán skutečností významnou pro vznik vztah souvisí se vztahem řídícím se cizím právem Tento musí být dostatečně významný – nikoliv zanedbatelný.

Mezinárodní právo soukromé Je-li dán mezinárodní prvek, bylo by nejvhodnější, kdyby existovala hmotněprávní mezinárodní úprava. To však velice zřídka (v podstatě zajímavé pouze pro kupní smlouvu). Není-li mezinárodní hmotněprávní úprava, musí se použít nějaká národní. Otázkou je která? Proto vznikly speciální právní normy = MPS Jsou to normy výlučně pro úpravu soukromoprávních vztahů s mezinárodním prvkem = každý stát má svoje. Je to vnitrostátní disciplína, má větší počet mezinárodních pramenů.

Mezinárodní právo procesní Vedle těchto norem vznikly i normy mezinárodního práva procesního : pravomoc soudů při řešení soukromoprávních vztahů s mezinárodním prvkem zacházení s rozhodnutím z takového sporu

MPS - prameny Od roku 2004 dosti složitá otázka. Výrazné komunitární snahy o unifikaci pramenů MPS. Vnitrostátní : zák.č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním některé další předpisy Komunitární kolizní : Řím I procesní : Brusel I, Brusel II doručování písemností, spolupráce při dokazování, úpadkové řízení, evropský exekuční titul Mezinárodní smlouvy

Existují dvě základní metody řešení soukromoprávních vztahů s mezinárodním prvkem : Ad kolizní – řeší kolizní otázku = který z dotčených právních řádů má být použit. Ad přímá – obsahuje věcnou (hmotněprávní úpravu) soukr.vztahů s mezinárodním prvkem. Jedná se o unifikaci práva. Typicky v mezinárodních smlouvách Mezinárodní právo soukromé metoda kolizní – starší, zatím mnohem rozšířenější metoda přímá – mladší, zatím spíše výjimečná

Kolizní metoda Používá kolizní normy – neobsahují věcnou (hmotněprávní) úpravu, ale obsahují kriteria, podle nichž se tato úprava vybere. Kolizní normy nepřímo upravují vztah – zprostředkují úpravu. Přikazují použití právního řádu – věcných norem Ohraničují použití jiných norem (věcných). Současným pravidlem je nediskriminační (rovné) zacházení s domácím a cizím právem. Prostřednictvím kolizních norem dává zákonodárce najevo ochotu v některých případech nahradit svoji úpravu úpravou cizí (výrazný posun v průběhu historického vývoje)

Kolizní normy Kolizní normy mají specifickou konstrukci : rozsah navázání Okruh právních otázek, na které se kolizní norma vztahuje. Pro potřebu podřazení pod rozsah je nutné kvalifikovat = zjistit, zda posuzovaný skutkový stav naplňuje znaky nějakého hmotněprávního institutu (např. kupní smlouva, obchodní zastoupení, osvojení, dědění) Provádí určení právního řádu. Typicky obsahuje hraniční určovatel = skutečnost natolik významná, specifická pro okruh právních otázek v rozsahu, že rozhoduje o určení práva.

Kolizní normy - členění Kolizní normy mají specifickou konstrukci : jednostranné dvoustranné samostatné nesamostatné dispozitivní kogentní vnitrostátní unifikované