Protinádorová chemoterapie. Historie Před naším letopočtem: sloučeniny Cu, Sb, As a kolchicin (alkaloid izolovaný z ocúnu; inhibuje mitózu)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

VLIV VNĚJŠÍCH FAKTORŮ   ÚVOD FYZIKÁLNÍ FAKTORY CHEMICKÉ FAKTORY.
d – P R V K Y prvky se zaplněnými (částečně či úplně) d či f orbitaly
BIOCHEMIE.
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Novinky v onkologii ASCO 2009
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
CHEMICKÁ VAZBA.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMICKÉ REAKCE.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
CHEMOTERAPIE - uplatnění u chirurgická léčba nebo radioterapie není možná u omezení radikálních - mutilujících zákroků (neoadjuvantní chemoterapie) u léčba.
Chemické rovnováhy ve vodách
Antibiotika a Rezistence
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
Sloučeniny v organismech
Nicoletta Colombo University of Milan-Bicocca and European Institute of Oncology, Italy Závěrečné poznámky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_165.
3.ročník technické lyceum
úvod do farmakologie co je to farmakologie
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
METODY TESTOVÁNÍ GENOTOXICITY
Léčba dětských leukemií Jan Zuna
Budoucnost léčby ovariálního karcinomu: přehled probíhajících a připravovaných studií Eric Pujade-Lauraine Hôpitaux Universitaires Paris Centre Site.
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Nekovalentní interakce
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Buněčné dělení Základy biologie
FS kombinované Mezimolekulové síly
Prvky VIII.B skupiny – triáda těžkých platinových kovů
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
Příklady na allosterii. 1) Pro histidinový zbytek v aktivním místě ATCasy se předpokládá, že stabilizuje tranzitní stav vázaného substrátu. Za předpokladu,
Případová studie Seminář 2014.
Mária Ol’hová, Veronika Frkalová, Petra Feberová
Sacharidová složka nukleotidů
Komplexní sloučeniny v roztoku
Základní pojmy organické chemie
Spontánní mutace Četnost: 10-5 – Příčiny:
Farmakogenetika Cíl Na základě interdisciplinárního integrace znalostí farmakologie a genetiky popsat vliv dědičnosti na odpověď organismu.
PREVENCE ►Primární prevence ► Primární prevence Cíl – odstraňovat nebo omezovat možné příčiny vzniku onemocnění Na základě nových poznatků o patogenezi.
Rozhodnutí o kvalitě místa bydlení dle různých atributů Projekt do ISR Jaromír Hloch ARI.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Antimykotika.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Stanovení citlivosti mikroorganismů k ATB Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Cvičení z obecné mikrobiologie.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Lékařská mikrobiologie I Růst bakterií, růstová křivka
Vypracoval: JAN HRUBAN
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Máme se bát biosimilars?
Genotoxické chemické látky
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
seminář a praktika z chemie
Co lze očekávat od intenzivního vývoje léků na CF?
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Terapie nádorových onemocnění
Mezimolekulové síly.
„Green analytical chemistry“
Lékové interakce v praxi
Transkript prezentace:

Protinádorová chemoterapie

Historie Před naším letopočtem: sloučeniny Cu, Sb, As a kolchicin (alkaloid izolovaný z ocúnu; inhibuje mitózu)

Colchicum autumnale

Systematické snahy 60. léta 19. stol. podofylotoxin (látka izolovaná z kořene himálajské rostliny Podophyllum emodii a americké rostliny Podophyllum peltatum – inhibuje mitózu), arsen.

Podophyllum emodii

40. léta 20. století: chemoterapie je doplňková metoda k jiným způsobům léčby nádorových onemocnění dusíkatý yperit a některé jeho deriváty, aktinomycin, estrogeny, kortikoidy

Přelom 60./70. let 20. stol. Chemoterapie je rovnocenná jiným postupům. 80. léta 20. stol. Multimodální léčba (kombinace více postupů) Přelom 20./21. století: ? genová terapie (zatím nelze očekávat uplatnění v širším měřítku).

Typy nádorových onemocnění podle účinnosti chemoterapie 1.Léčebný účinek (asi 7-8 % z celkového počtu nádorů; spíše u mladších lidí) 2.Paliativní účinek (zlepší kvalitu života, často jej prodlouží, ale nevyléčí) – asi % 3.Nejednoznačné a nespolehlivé výsledky (30-35 %) 4.Neúčinné (20 %)

Preklinický výzkum cytostatik

Dnešní zdroje cytostatik 1.chemická syntéza 2.fermentace plísní s následnou izolací protinádorových antibiotik 3.extrakce látek přirozeného původu Syntetické látky: /rok Přírodní látky: 400/rok

Postup preklinického výběru (5-10 let) 1. Orientační výběr: /rok 2. Prvotní výběr: 30-35/rok 3. Hledání lékové formy: 8-10/rok 4. Toxikologie a preklinická farmakologie: 5/rok

1. Orientační výběr - metody in vitro - váže se testovaná látka k DNA? - váže se dostatečně silně? - na jaké místo DNA se váže? - jak rychle se váže? - jak se touto vazbou změní vlastnosti DNA? - test na myších (leukémie P-388)

2. Prvotní výběr in vivo Myši Nu/nu Swiss (úplná ztváta srsti, nízká fertilita, krátká doba života, velni nízká imunita  snadno přijímají různé transplantáty, např. lidské nádory) in vitro asi 10  rychlejší, sleduje se účinek cytostatika na kulturu nádorových buněk v tekutém médiu a na agaru.

3. Hledání lékové formy a způsobu výroby cytostatika - rozpustnost - vstřebatelnost - stabilita - způsob stabilizace - je stabilizovaná látka také protinádorově účinná? - nejsou stabilizátory zdraví škodlivé? - jak se látka vyrobí ve velkém množství? - jak účinek závisí na způsobu aplikace? - jak se mají časově rozdělit dávky léčiva?

4. Preklinická farmakologie a toxikologie 5-10 let, USD/látku - toxicita po jednom podání u dvou druhů zvířat obojího pohlaví při různých způsobech podání (ústy, do žíly, aj.) - chronická toxicita - lokální toxicita - ovlivnění životních funkcí (dýchání, srdeční činnost,...) - vlastnosti v kombinaci s jinými cytostatiky

Klinické zkoušení cytostatik

1. etapa určit maximální, bezpečně tolerovanou dávku pro člověka stanovit nežádoucí a toxické účinky pro člověka doplnit základní farmakologické ukazatele pro člověka

Výběr pacientů: Je potřeba nemocných, nejlépe z jednoho pracoviště. Musí být mladší než 70 let, s nádorovým onemocněním v pokročilém stadiu, u nichž se doba přežití odhaduje na 2-3 měsíce a jsou neúčinně vyčerpány všechny dosud známé způsoby léčby. Podmínkou je písemný souhlas nemocného.

2. etapa orientační zjištění protinádorové účinnosti u člověka zjistit účinnost vůči různým druhům nádorů u člověka zjistit, u jakého procenta pacientů je léčivo účinné upřesnit informace o nežádoucích vedlejších účincích

3. etapa Komplexně zvážit účinnost léku, nežádoucí účinky, aplikační cesty, nutnost hospitalizace, cena léku, srovnání s dosud známými léky,... Studie je problematická (výběr pacientů a lékařů, placebo-efekt,...)

4. etapa Sledování výsledků dosažených s léčivem po jeho registraci a širokém nasazení v praxi. Platí obecná povinnost hlásit nečekané nežádoucí účinky léčiva (směrnice Světové zdravotnické organizace).

Mechanismus účinku současných cytostatik I. Alkylační látky: kovalentní vazba léčiva na dusík purinové báze guaninu v DNA  znemožní replikaci. První léčivo této řady: dusíkatý yperit. Nejznámější: cisplatina. II. Antimetabolity: Inhibice enzymů nutných pro syntézu nukleových kyselin. III. Interkalační látky: Mechanismus účinku podobný jako alkylační látky, ale vážou se interkalací. Většina protinádorových antibiotik.

IV. Radiomimetika: Působí zlomy v jednom nebo v obou řetězcích DNA. V. Inhibitory topoizomeráz: Topoizomerázy jsou enzymy, které působí rozpojení a opětné spojení řetězce DNA. VI. Inhibiory mikrotubulů. Mikrotubuly jsou buněčné struktury nutné např. pro správnou migraci chromozómů v průběhu mitózy. VII. Inhibitory proteosyntézy (= syntézy bílkovin): malé využití (značná toxicita). VIII. Hormonální přípravky: u hormonálně závislých nádorů (např. karcinom prsu).

cisplatina

Syntéza analog cisplatiny: VCU, Richmond, USA. Preklinické testování těchto látek: BFÚ AV ČR, Brno Např.: BBR3464, (v roce 2002 byla ve 3. fázi klinického testování), BBR 3571 a BBR Tyto látky obsahují tzv. slabý ligand Cl, který při interakci s DNA může odstoupit a místo něj se naváže pevnější koordinačně kovalentní vazbou dusík z bazí DNA. Laboratoř VCU syntetizovala také analoga sloučenin BBR3464, BBR 3571 a BBR 3535, lišící se pouze záměnou Cl za NH 3 (silný ligand  při interakci s DNA neodstupuje). Tyto látky se tedy k DNA nemohou vázat kovalentní vazbou. Viz následující přehled.

Při studiu nových alkylačních cytostatik je vždy důležitou otázkou, zda (a jak pevně) se tyto látky váží k DNA. Jednou z možností získání odpovědí na tuto otázku je zjištění tzv. teploty tání DNA modifikované zkoumanými cytostatiky.

Tání DNA = oddělování řetězců vlivem vysoké teploty. Je zřejmé, že vazbou léčiva na DNA je teplota tání ovlivněna. Pokud je léčivo k DNA vázáno slabě, bude teplota tání ovlivněna méně než v případě vazby pevné (kovalentní).

Stanovení teploty tání DNA: DNA absorbuje UV záření, absorpční maximum je v blízkosti vlnové délky 260 nm.

Při tzv. tání DNA tento absorpční pás roste. Závislost A(260 nm) = f(t) se proto využívá ke stanovení teploty tání DNA.

Teplotu T m tání DNA definujeme jako teplotu, při níž vzrůst absorbance (viz obr.) dosáhne poloviny. Pro popis vlivu vazby léčiva k DNA se často využívá hodnota  T m, definovaná jako rozdíl teplot tání modifikované DNA a "čisté" DNA, tedy bez léčiva. Mírou modifikace je např. koeficient r i, definovaný jako poměr počtu molekul léčiva v roztoku ku počtu bazí DNA v roztoku.

Výsledky práce: - Sloučeniny, které se k DNA nemohou vázat vazbou kovalentní, ovlivňují T m v míře srovnatelné s látkami, které se kovalentně vázat mohou. - Na rozdíl od kovalentně se vážících látek, které při vysoké iontové síle mohou destabilizovat dvojřetězec DNA, u "nekovalentních" sloučenin toto pozorováno nebylo. - Míra stabilizace dvojřetězce vazbou "nekovalent- ních" sloučenin koreluje s elektrickým nábojem komplexního kationtu.

Jedná se o směrnici závislosti  T m = f(r i ) v prostředí 0.1 M NaClO 4.

Závěr Sloučeníny Pt(II), které se k DNA vážou nekova- lentně, ovlivňují stabilitu dvojřetězce DNA v míře srovnatelné s dosud zkoumanými kovalentně se vážícími sloučeninami  není vyloučeno, že některé z nich by mohly být účinné v protinádorové chemoterapii. S ohledem na podstatně jiný způsob jejich vazby k DNA lze očekávat, že by jejich účinky mohly být jiné než u dosud používaných léčiv. Proto jim začíná být věnována zvýšená pozornost.

Děkuji za pozornost