Seminární práce z předmětu pěstování akvarijních rostlin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rostliny našich rybníků 4.ročník
Advertisements

Dobrý den, vítám vás u po ř adu Vodní sv ě t. Jelikož m ů j partner na uvád ě ní po ř adu ješt ě zatím nedorazil budu si muset poradit sama, pokud nep.
Vodní svět.
 Akvárium je kousek živé přírody ve vašem bytě..
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Růst a vývoj rostlin Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Růst a vývoj rostlin.
1. Podběl, orsej, sasanka nebo plicník patří mezi byliny rozkvétající časně zjara. V porovnání s ostatními bylinami kvetoucími v létě se u nich častěji.
Lilkovité.
Invazivní druhy Zpracovaly: Lucie Janýšková, Eva Vavříková, Magdaléna Hofrová, Marie Balová, Diana Jurčáková.
Výživa rostlin - fotosyntéza
KAPRADINY.
Kakost luční (Geranium pratense)
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Světlo.
Rostliny rybníka a jeho okolí
Přechod rostlin na souš
PCHÁČ ZELINNÝ (Cirsium oleraceum) Řád: hvězdnicotvaré
63. RISK VÝTRUSNÉ ROSTLINY
Pěstování akvarijních rostlin
ZNAKY ŽIVOTA ROSTLIN.
Rostliny - význam a jejich dělení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Zpráva o stavu akvária č. 5 Radim Slabý Martin Musil Jindřich Hušek.
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Sluneční záření, světelné klima a tepelný režim vod.
Konopovité rostliny Cannabaceae.
Pěstování akvarijních rostlin
Chráněné rostliny.
Růst a vývin rostlin - rozmnožování pomocí semen
Poodří Chráněná oblast.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Abiotické faktory Výukový materiál EK
Oddělení: Kapraďorosty
Rostlina je mechovitá, vždy zelená, plazí se po půdě lesa metrovými šlahouny s jemnými, tenkými kořínky PŘESLIČKY PLAVUNĚ Přesličku lze nalézt na oraniších,
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Hydroponické pěstování rostlin Adriana Javůrková, Nikola Bajerová, Emílie Zárubová, Sára Bendová.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny L Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro.
Projekt do biologie a chemie. VODĚNKA - DUSÍK EXPERIMENT – JAKO RYBA VE VODĚ  DEN 1. – ZAKLÁDÁNÍ EXPERIMENTU  DEN 9. – KONTROLA  DEN 12. – KONTROLA.
Společné znaky rostlin.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum NázevVY_52_INOVACE_32_rostliny Ročník3. Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Dusík a potos. = bezpůdní pěstování rostlin  Charakteristické je pěstování v lehce prostředí s lehce stravitelnými živinami – v roztoku  Půda přináší.
ROSTLINY.
Hrnkovky s nízkými nároky na teplotu
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě S - Y
Přechod rostlin na souš
Rostliny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Ekosystém rybník Rostliny
Vegetativní množení hrnkovek
Rostliny Prvouka – 3. ročník
Rozmnožování, růst a vývin rostlin
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
Kapraďorosty – plavuně, přesličky
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Živá příroda.
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ Kořen, stonek
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Půdy.
Transkript prezentace:

Seminární práce z předmětu pěstování akvarijních rostlin Vypracoval J. Kříšťan, D Hercig, T. Šebo

Druhové zastoupení rostlin v našem akváriu č Druhové zastoupení rostlin v našem akváriu č. 8 a jejich nároky na jednotlivé faktory

Didiplis dandra – kalužník dvojmužný Původ: jih Severní Ameriky Čeleď: Lythraceae – kyprejovité Velikost: 15 cm Růst: středně rychlý Voda: pH 5,0 – 8,0;dKH 2 – 12°; dGH 2 – 15°; 15 – 16°C Obojživelná rostlina vytvářející vodní i bahenní formu. V akváriu ji sázíme do nepříliš hustých skupin na intenzivně osvětlená místa, roste poměrně pomalu, množí se zakořeňováním jednotlivých řízků – odříznutých částí lodyh, stonků. Úzké, světle zelené křehdé listy jsou vstřícné, křížmostojné, rostou velmi hustě, takže rostlina připomíná jakoby smrkovou větvičku. Kvete i pod vodou, drobnými načervenalými květy.

Hygrophila guyanensis – mokřanka Původ: Indie Čeleď: acanthacea – paznehtíkovité Velikost: 20 – 40 cm Růst: středně rychlý Voda: pH 5,0 – 9,0; dKH 2 – 15°; dGH 5 – 25°; 18 – 30°C Jedna z nejběžnějších rostlin tohoto druhu, rychle rostoucí bezproblémová, z pěstíren je nabízena vždy jako emerzní, pro přizpůsobení se akvarijním podmínkám vyžaduje zprvu dostatek světla. Množí se řízkováním, po zaštipování horních částí stonků se silně větví.

Riccia Fluitans – Trhutka plovoucí Původ: vyskytuje se kosmopolitně Čeleď: Ricciaceae – trhutkovité Růst: středně rychlý Voda: pH 5,0 – 9,0; dKH 2 – 15°; dGH 2 – 20°; 10 – 30°C Plovoucí rostlina, patří mezi játrovky. Jejich rozmnožování probíhá výtrusy a sporami. V akváriích se však množí zásadně vegetativně. Na hladině vytváří husté polštáře, vidličnatě větvených, vzájemně prorostlých jednotlivých stélek. Při rychlém růstu je nutné plovoucí trsy regulovat protrháváním, aby nedocházelo k zastínění rostlin u dna.

Salvinia natans – nepukalka plovoucí Původ: Asie, Jižní Evropa Čeleď: Salviniaceae – trhutkovité Velikost: 5 – 15 cm Osvětlení: silné až velmi silné Růst: rychlý Voda: pH 5,5 – 9,0; dKH 2 – 15°; dGH 4 – 20°; 15 – 28°C Plovoucí rostlina patřící mezi kapradiny. Dva plovoucí listy s jemnými chloupky na povrchu srostu na krátkých stoncích, třetí list je přeměněn v kořen. Rostou dobře pouze při dostatku živin a světla. Nepukalky jsou velmi dobrým přirozeným indikátorem nedostatku živin v akváriích. Pokud se jejich růst zpomalí a nově vyrůstající listy jsou vybledlé, je možno začít vodu uměle přihnojovat. Hustá spleť jemných kořínků pod hladinou slouží jako dobrý úkryt pro drobný potěr, výtěr ryb a stavění pěnových hnízd labiryntek.

Bacopa caroliniana – bakopa karolínská Původ: jih USA Čeleď: scrophulariaceae – krtičníkovité Velikost: 20 – 40 cm Osvětlení: střední až silné Růst: pomalý Voda: pH 5,5 – 8,5; dKH 5 – 15°; dGH 5 – 20°; 15 – 28°C Vstřícné (po 2 proti sobě) světle zelené listy se při silném osvětlení vybarvují do slabě červeného nádechu. Sázíme je do skupinek, každý stonek do samostatné jamky na dobře osvětlené místo. Množí se řízkováním. V obchodech je nabízena jako emerzní.

Elodea canadiensis – vodní mor kanadský Původ: Severní Amerika Čeleď:hydrocharitaceae – voďankovité Typicky vodní rostlina, neschopná vytvářet suchozemské formy. Dlouhá vidličnatě větvená a na ní jsou v přeslenech listy. Do akvárií se příliš nehodí, v teplé vodě mu žloutnou listy.

Utricularia gibba – bublinatka. Čeleď: Lentibulariaceae Vyžaduje spíše kyselejší ph, nenáročná. Pro akvárium se nám zdá nevhodná, nekoření ve dně a je velmi křehká. Submerzní masožravá rostlina

Parametry Rozměry akvária: délka – 43 cm; šířka – 39 cm; hloubka – 28 cm; zářivka – 19 cm od hladiny Absorbance vodního prostředí – 98,5 % Světelná účinnost zářivky – 14,28% Množství záření dopadajícího na vodní hladinu - 0,537 watt Nasycení kyslíkem – 89,68% Průměrná teplota – 21°C Průměrnáé ph – 8 Kyslík – 7,68 mg/l

Možné úpravy v našem akváriu Měření bylo provedeno 20. 10. 2005. V akváriu byl zjištěn nízký obsah oxidu uhličitého, což je problém mnoha akvárií. Dá se řešit několika způsoby – nasazením ryb a jiných vodních živočichů, přímou dodávkou zmenšit provzdušňování. Větší problém je intenzita a spektrální složení světla v akváriu. Zvětšili bychom příkon zářivek, 40 wattů je málo. Co se týče spektrálního složení, bylo by nejlepší obstarat speciální zářivky určené pro akvária.mezi 600 - 700 nm. Naměřená hodnota ph – 8 se nám zdá vysoká, většině rostlin vyhovuje od 6 – 7. Celková tvrdost je akváriu. Je nízká, pro naše rostliny vyhovující.