PERSPEKTIVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lom světla F f čočky, lidské oko Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011.
Advertisements

Autorka: Ivana Brožová
Volné rovnoběžné promítání
Lineární perspektiva Ivana Kuntová.
2.9.1 Rozšíření euklidovského prostoru o nevlastní prvky
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Světelné jevy a jejich využití
Optické klamy a iluze.
Vypracoval: Václav Fichtner. Na tomto obraze je jasně vidět malířova nespoutaná ruka. Hlavně barevné přechody jsou výrazné a barvy jsou hodně syté.
Optické klamy profesora Lahvičky.
VY_32_INOVACE_FOTF10660ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Optické přístroje Předmět:
Digitální učební materiál
Op art Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 17
Rozptylka prostor obrazový prostor předmětový f f S o F2 F1
Světelné jevy Optika II..
19. Zobrazování optickými soustavami
Perspektiva v malířství
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Moderní umění začíná postimpresionismem.
Zrakové klamy ŠKEBLOŇ 2009.
Moderní umění začíná postimpresionismem. Umělecké dílo není pouhý
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
VY_32_INOVACE_FOTF11460ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Mgr. Ivana Pechová Mimimum fotografa Mgr. Ivana Pechová
PERSPEKTIVNÍ ZOBRAZOVÁNÍ HRANATÝCH PŘEDMĚTŮ
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
VY_32_INOVACE_FOTF11060ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE. 2 NĚCO O KOMPOZICI Kompozice, nebo-li česky skladba, je souhrn všech opatření, která děláme, aby snímek byl přehledný,
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
VY_32_INOVACE_FOTF11360ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Obrazy (geometrická optika)
Středové promítání dané průmětnou r a bodem S (Sr) je zobrazení prostoru (bez S) na r takové, že obrazem bodu A je bod A‘=SAr. R – stopník přímky.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.03/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Plán bytu Co je perspektiva, byla známa vždy?.
Perspektiva Perspektiva je optický jev, jenž způsobuje: Perspektiva je optický jev, jenž způsobuje: – že se vzdálené objekty jeví zdánlivě menší než objekty.
IMPRESIONISMUS.
Architektura tužkou a ve 3D
Správná odpověď? Opakování celkového učiva o Základní skladbě obrazu – kompozici obrazu.
Hlavní zásady kompozice – řešení části
VY_32_INOVACE_FOTF11160ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Co dnes uslyšíte? Zavedení středového promítání.
VY_32_INOVACE_FOTF12060ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Oko.
OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA
PERSPEKTIVNÍ ZOBRAZOVÁNÍ OBLÝCH PŘEDMĚTŮ
Perspektivní zobrazení
Perspektiva.
Klasifikace lineární perspektivy
PERSPEKTIVA Lineární Křivočará Žabí, ptačí
Architektura tužkou a ve 3D
ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Způsoby uložení grafické informace
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 3) Základy kresby, techniky a postupy Název sady: Výtvarná příprava.
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Úvod. Porovnávání celých čísel.
Úvod. Porovnávání celých čísel.
Úvod. Porovnávání celých čísel.
vnímání velikosti a prostoru zpracování zrakové informace v mozku
Polarizace Proseminář z optiky
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Vybrané promítací metody
Úvod Porovnávání celých čísel
Obrazy (geometrická optika)
Transkript prezentace:

PERSPEKTIVA

PERSPEKTIVA z latinského slova perspicere, což znamená prohlédnutí skrz něco. Je to ZOBRAZENÍ prostoru a předmětů tak, JAK JE VIDÍ NAŠE OKO Je to způsob, jak ZOBRAZIT TROJROZMĚRNÝ PŘEDMĚT na dvourozměrné ploše (na papíře)

JAK VIDÍ NAŠE OKO? vzdálené objekty vypadají menší než objekty blízké u stejných objektů postavených za sebou do řady se objekty vzdálenější od pozorovatele jeví blíže u sebe rovnoběžné linie se směrem k horizontu sbíhají 

OPAKOVÁNÍ vzdálené objekty vypadají menší vzdálenější objekty v řadě jsou blíž u sebe rovnoběžné linie se sbíhají, zužují 

KTERÉ ZÁSADY PERSPEKTIVY NAJDETE NAOBRÁZKU?

DRUHY PERSPEKTIVY BIFOKÁLNÍ perspektiva (2 sbíhání- vpravo, vlevo) VOJENSKÁ perspektiva (znázornění měst, bitevních situací) OBRÁCENÁ perspektiva (úběžník leží před plochou obrazu) PTAČÍ perspektiva (pohled z výšky, z nadhledu) ŽABÍ perspektiva (z extrémního podhledu) VÝTVARNÁ (atmosférická) perspektiva (barevné odstíny způsobené různou vzdáleností od pozorovatele) DRUHY PERSPEKTIVY Chrám sv.Víta z nadhledu a z podhledu

PERSPEKTIVA VE VÝTVARNÉM UMĚNÍ Kromě předchozích zásad je třeba zachytit také BARVY předmětů a jejich odstíny, které jsou způsobeny různou vzdáleností předmětů od malíře BLÍZKÉ OBJEKTY – SYTÉ A TEPLÉ BARVY VZDÁLENÉ OBJEKTY - STUDENÉ A ROZMAZANÉ BARVY JULIUS MAŘÁK http://www.marold.cz