Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_367 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-42-M/01 Hotelnictví 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Složitá obsluha Téma: SO nižší forma překládání Jméno autora: Jaroslav Petrů Vytvořeno dne: 7.7.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – objasnění pojmu složitá obsluha od základních prvků a seznámení s nižší formou složité obsluhy.
Nižší forma složité obsluhy překládání
Proč překládáme Překládání pokrmů se řadí mezi základní dovednosti obsluhujícího personálu. Ale patří i k základním zručnostem kuchaře či managera Důvod překládání je zcela jednoduchý – dosažení vyšší kvality poskytovaných služeb a zdokonalení servisu se zachováním co největšího pohodlí hosta. Pokud chceme více peněz je potřeba udělat něco na víc a hosta zaujmout pro jeho další návštěvu
Co překládáme V zásadě můžeme překládat vše co nám zručnost dovolí Běžné je překládání : příloh,předkrmů ,taktéž pečiva a ostatních chodů včetně polévek a moučníků To že překládáme znamená že zároveň nabízíme určitou položku či množství – je to ukázka pokrmů přímo u hosta za účelem prodeje.
Jak překládáme Hlavní zásada oproti běžnému servisu z prava v jednoduché obsluze překládáme vždy z LEVA Důvodem je mnohem jednoduší manipulace a přístup k hostům Překládat můžeme jak jsme již zmínil přímo u hosta z levé strany či na pomocném stolku u stolu hosta /keridon/
Čím překládáme Jako nejjednodušší možnost lze zvolit vždy přítomnou polévkou lžíci a masovou vidličku Tento komplet označujeme jako základní překládací příbor Dále možnost použít široký sortiment speciálních překládacích příborů dle druhu pokrmu
Jak překládáme Držení překládací příboru se řídí dle druhu který si pro danou činnost zvolíme – speciální příbory Pouze u běžného překládacího příboru / lžíce a vidlička / je zapotřebí trochu zručnosti a cviku Známe držení jednou rukou či oběma Při držení v jedné ruce držíme příbor mezi palcem a prostředníčkem pravé ruky – viz.praktická ukázka Při servisu je možno dle druhu pokrmu použít jak klešťový tak lopatkový způsob
Kontrolní otázky Co je to nižší forma SO Popište servis S čím pracujeme DÚ – trénujte popsanou techniku pro práci v příští hodině
zdroje http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci- v-akci/207562221900039/ http://images.google.com/imgres?q=p%C5%99ekl%C3% A1d%C3%A1n%C3%AD+pokrm%C5%AF&hl=cs&tbm=is ch&tbnid=wAIal9URTzlBvM:&imgrefurl=http://www.ces katelevize.cz/porady/1124997157-etiketa-obsluha/204522 http://eshop.gastro-styl.cz/pribory/pribor-atlantis http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/st/kovovy%20inve ntar/prekladaci%20-%20bezne.htm