Detekce a odstraňování chyb Vývoj informačních systémů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Brána firewall a její využití
Advertisements

Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Výrobní program orientovaný na výrobu knih pro české i zahraniční nakladatele  Nabízí kompletní výrobu knihy od grafického.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Scia - Nemetschek Postavení SCIA v holdingu Nemetschek
Veronika Dubská A09B0007P KMA/MAB
Generální ředitelství cel Projekt ECR brána případová studie
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Zlepšování jakosti.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
Informační systémy Analýza systému. Sestavení týmů a potvrzení téma projektu.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Facility management ČSN EN
Analýza vnitropodnikového trhu práce
Audit IT procesů ve FNOL
Efektivní informační bezpečnost
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
použitelnost webu (usability)
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Ekonomika informačních systémů
PLÁNOVÁNÍ Vrcholným úkolem podnikového řízení je určování konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen konečný cíl, dlouhodobá.
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Plán testů Tým FelPay. Testování a kvalita obecně Přispívá ke správné funkci systému Přispívá ke správné funkci systému Snižuje finanční a časové ztráty.
Systém managementu jakosti QMS
Systém managementu jakosti
Zavádění a údržba informačních systémů
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Možnosti modelování požadavků na informační systém
ESET - služby informační bezpečnosti Filip Navrátil, Sales Engineer, ESET software spol. s
Dokumentace informačního systému
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Návrh a zavedení systému poskytování a sledování dotací
VirtualStage. Popis: n IS sdružující umělce n zprostředkovává virtuální koncerty, přednesy básní, či jiné kulturní akce n uživatel (umělec) zaplatí jednorázový.
Schéma procesu vstupy Průběh procesu výstupy činnost ZDROJE.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Aktivita A4 - Návrh a zavedení systému.
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Pokročilé architektury počítačů (PAP_16.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
Troubleshooting Hledání příčin poruch Metody pro určení proč něco nepracuje správně, nebo neposkytuje očekávané výsledky.
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
Metodika řízení projektů
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Návrh uživatelského rozhraní. Volba akcí uživatele – Systém menu Formát ukládání a modifikace dat – Vstupní formuláře Způsob formulování dotazů – SQL,
Testování aplikací v Javě Petr Adámek IBA CZ, s.r.o. © 2010.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Systém managementu jakosti
ANTIVIROVÉ PROGRAMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Dokončení vývoje a ověření SW Flow123d v rámci projektu DECOVALEX 2015
Návrh, požadavky, implementace
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Assessment centrum.
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Tradiční metody vývoje softwaru
Návrh, požadavky, implementace
Transkript prezentace:

Detekce a odstraňování chyb Vývoj informačních systémů

Strategie testování Strategie testování integruje metody návrhu testů do celkového plánu procesu tvorby softwarového produktu Strategie testování zahrnuje plánování testů, návrh testů, provedení testů a vyhodnocení jejich výsledků

Strategie testování Testování začíná na úrovni modulu a pokračuje "směrem ven" k integraci kompletního počítačového systému. Pro různé situace se používají různé techniky testování. Pro malé projekty je testování řízeno realizátorem, pro větší nezávislou skupinou. Testování a odstraňování chyb jsou rozdílné aktivity, avšak odstraňování chyb musí být zahrnuto do strategie testování

Verifikace a validace Verifikace: Ověření, že software správně implementoval specifické funkce. "Vytvořili jsme produkt správně? "

(pokrač.) Verifikace a validace jsou součástí zabezpečení kvality softwaru (SQA Software Quality Assurance). Testování hraje důležitou roli při verifikaci a validaci.

Pozor na chybné názory: Tvůrce by neměl provádět žádné testování Software má testovat někdo nezávislý, který to provede bez jakýchkoli ohledů Tester má vstoupit do projektu až v okamžiku testování

Správná filosofie Tvůrce by měl testovat jednotky (moduly), v mnoha případech řídí také integrační testy. Od okamžiku, kdy je software kompletní, nastupuje nezávislá skupina testerů (TTG -independent test group), která ověří kvalitu SW.

Testování jednotek Testování zaměřené na verifikaci malých jednotek softwarového návrhu - modulů. Podle popisu návrhu procedur jsou testovány důležité cesty uvnitř modulu. Testování jednotek je prováděno metodami white-box, paralelně pro více modulů.

(pokrač.) V rámci testování jednotky se prověřuje rozhraní lokální datové struktury (zda dočasně uložená data zachovávají svou integritu) okrajové podmínky (zda modul pracuje správně na hranicích, omezujících výpočet) nezávislé cesty (zaručující, že každý příkaz bude proveden alespoň jednou) cesty pro zpracování chyb

Integrační testování V integračním testování rozeznáváme dva přístupy: přístup „velkého třesku“- spojí se všechny moduly a pak se testuje vše najednou. Často se ovšem v záplavě chyb nelze orientovat. Pro velké systémy je tento přístup nevhodný. inkrementální integrace - je opakem této strategie.

(pokrač.) Integrace shora-dolů: Při této strategii se začíná s hlavním řídicím modulem a postupuje se směrem dolů: buď strategií do hloubky nebo do šířky Integrace zdola nahoru: Nejnižší moduly jsou spojovány do skupin (clusterů), které provádí specifické funkce.

Validační testování Provádí se po integraci a slouží k ověření, že software splňuje "rozumná očekávání" zákazníka, která jsou definovaná ve specifikacích softwarových požadavků ("validační kritéria"). Provádí se metodami black-box testování. Pokud je SW určen pro jednoho uživatele, dá se mu do užívání k akceptačním testům. Pokud je určen pro více různých uživatelů, provádí se alfa a beta testování

(pokrač.) Alfa testování provádí zákazník v řízeném prostředí dodavatele ("programátor se mu dívá přes rameno") Beta testování se provádí u jednoho nebo více zákazníků. Vývojář není přítomen. Zkouší se to v "živých" podmínkách. Zákazník zapisuje všechny problémy (skutečné i imaginární) a určitých intervalech je posílá dodavateli

Systémové testování Testování obnovy (Recovery testing): ověřuje se, že poruchy byly řádně ošetřeny v předepsaném čase Bezpečnostní testování (Security testing) testování odolnosti proti útokům hackerů Zátěžové testování (Stress testing): Cílem je prověřit program v abnormální situací (kvantita, frekvence nebo obsah)

Ladění Zatímco testování lze plánovat a systematicky provádět podle nějaké strategie, ladění, které je důsledkem úspěšného testování (našly se chyby), je víceméně uměním. Oprava nesouhlasu mezi očekávaným a skutečným výstupem spočívá v nalezení příčiny daného symptomu. Příčina se buď najde a chyba se opraví, nebo se musí navrhnout jiný test, který ji pomůže lokalizovat.

Přístupy k ladění hrubá síla - nejčastější metoda a nejméně efektivní backtracking - postupujeme zpětně (manuálně) od daného symptomu po všech cestách a hledáme chybu (To je možné jen pro malé programy). eliminace příčin - návrh testů má eliminovat možné příčiny

Děkuji za pozornost.