Fosilní paliva – Ropa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
Organogenní usazené horniny
START.
Organická chemie.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
surová nafta, zemní olej
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Digitální učební materiál
Energetické suroviny 5. ročník
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Zdroje uhlovodíků Ropa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Proč je ropa tak důležitá?
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Hořlavý kámen.
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
ROPA.
Pří_023_Rozmanitost přírody – Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje uhlovodíků Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zdroje organických sloučenin
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Alkany.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fosilní paliva – Uhlí.
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Ch_031_Ropa Ch_031_Paliva_Ropa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Ropa Zdroje a použité materiály : viz.
 Úvod  Definice pojmu ropa  Významná naleziště  Produkce a spotřeba ropy ve světě  Toky ropy v Evropě  Perspektiva ropy  Perspektiva ropných produktů.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Ropa - zpracování Vytvořili: Dana Syrůčková Denis Vyleta Karolína Jelínková Jakub Švandrlík.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje.
VY_32_INOVACE_C9-009 PALIVA 4 - ROPA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
Palivoenergetické suroviny
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana ZMRHALOVÁ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Organická chemie Chemie 9. r..
Energetické suroviny - palivo
Název školy: Základní škola Městec Králové
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Období: leden až květen 2012
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Energetické suroviny 5. ročník
13 otázok o rope Chémia 9. ročník.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Ropa Sestavily : Veronika Dvořáková Martina Převrátilová
Transkript prezentace:

Fosilní paliva – Ropa

Popište ropu z hlediska vzhledu a charakteristických vlastností: Ropa je světle hnědá až černá olejovitá, hořlavá kapalina, s menší hustotou než voda. Je nemísitelná s vodou a ve vodě se nerozpouští. Její chemické složení může být mírně odlišné, podle naleziště. Vysvětlete z čeho vznikla ropa a v kterém geologickém období: Ropa vznikla pravděpodobně z mořské planktonní fauny a flóry (živočichů a rostlin) v období druhohor (před 252 – 66 miliony let). V období druhohor zvaném JURA žily v tehdejších teplých mořích tyto planktonní organismy v nebývalém množství, takže jejich odumřelá těla poskytovala ve velkém množství materiál pro vznik ropy.

Obr. 1.: Vznik ropy.

Vysvětlete mechanismus vzniku ropy: Usazováním velkého množství odumřelých planktonních organismů se jejich těla hromadila v horninách mořského dna. V horninách mořského dna, bez přístupu kyslíku byl tuk z buněk těchto odumřelých organismů rozkládán anaerobními bakteriemi na směs organických látek zvanou KEROGEN. Po opakovaném překrytí vrstvami písku a bahna (podobně jako v při vzniku uhlí) se kerogen dostával do větších a větších hloubek. Následným zvýšením teploty horniny obsahující kerogen (vlivem poklesu do větších hloubek) na 80 až 180 °C, se kerogen začne rozpadat a přeměňovat na směs nejrůznějších uhlovodíků, což je ve skutečnosti ROPA.

Obr. 2.: Požár těžební ropné plošiny na moři.

Vyjmenujte výrobky z ropy používané v běžném životě Benzín a nafta – palivo spalovacích motorů. Petrolej (kerosin) – palivo tryskových a raketových motorů. Parafín (vosk) – výroba svíček, kosmetiky (krémy, masky, rtěnky, líčidla), konzervace a impregnace dřeva a stavebních hmot. Maziva a oleje – do motorů, ložisek, ve strojírenství, ochrana kovů před korozí. Asfalt – silnice, stavební izolační materiály proti vlhkosti. Plasty (umělé hmoty) – předměty denní potřeby… Barviva, pigmenty a nátěrové látky. Pesticidy – chemické látky obsažené v postřicích proti škůdcům. Umělá hnojiva – použití v zemědělství.

? Jak se zpracovává ropa ? Zpracování ropy probíhá v destilačních kolonách, viz obrázek. Zde se ropa zahřívá, čímž se z ní postupně oddělují jednotlivé těkavé složky podle jejich teploty varu. Nejdříve se odpaří plynné uhlovodíky, pak benzín a petrolej, následně tzv. plynový olej, ze kterého se vyrábí nafta. Jako zbytek po destilaci zůstává tzv. mazut, ze kterého se vyrábí topné oleje a asfalt. Obr. 3.: Frakční destilace ropy.