ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Projektové řízení Modul č.1.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
COMPARATIVES, SUPERLATIVES, TIME EXPRESSIONS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Informatika a komunikace v logistice Kapitola 8: Úkoly logistického informačního systému, Struktura informačního systému podniku, Pohyb informací v síti.
Hodnototvorný řetězec a logistické procesy Kapitola 9: Technologické a logistické funkce článků procesních řetězců , Model článku řetězce – vstupy a.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Logistika průmyslového podniku Oblasti, vazby a rozhraní
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
ZÁKLADNÍ DISPOZIČNÍ PRINCIPY NAVRHOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Kloubové mechanismy Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
zásady navrhování dopravních – železničních staveb
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Revision of tenses, Pronouns,Numerals, Prepositions
STAVBy pro obchod a služby
Účetnictví 1 6. kapitola: Metodické prvky účetnictví
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
10. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE – STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Pozemní stavitelství II
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Řízení a plánování kariéry
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Naklady a jejich členění
ÚČETNICTVÍ 1 3. KAPITOLA: ZDROJE KRYTÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 8. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
MIKROEKONOMIE ZISK A ALTERNATIVNÍ CÍLE FIRMY
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Struktura podnikatelského plánu
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Vybrané manažerské nástroje
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
TEST DOBRÉ SHODY A TEST NEZÁVISLOSTI Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Téma 13: Finanční plánování
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
MARKETING Přednáška P
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Management a řízení hotelu
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Ekonomika malých a středních podniků
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY PLÁNOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ, ELEMENTÁRNÍ NÁSTROJE PRO KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

CÍLE KAPITOLY: pochopení účelu logistického plánování, porozumění základům plánovacích procesů, pochopení podstaty strategického plánování struktur podniku, vybavit se nástroji pro zobrazování, analyzování a koncipování systémů, pochopit význam simulace logistických procesů, představit simulátor DOSIMIS – 3.

VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ Prohlášení o poslání podniku patří k nejzákladnějším úkolům každé organizace - podnik jím deklaruje účel své existence a management na jeho základě vytváří potřebné strategie, plány činností a opatření, které podnik posunou žádaným směrem.

ÚKOL LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ Obecným úkolem logistického plánování je vytvoření podmínek pro optimální funkci logistických řetězců. Nezbytnou součástí plánovacích procesů jsou analýzy, rozhodování, práce s modely a simulace. Ovládnutí těchto nástrojů je podmínkou úspěšné práce každého logistika.

PLÁNOVÁNÍ Plánování je postupný, částečně iterativní proces, ve kterém je uplatňována řada funkcí. Plánování sleduje optimální řešení problému v termínu, většinou předem daném, a to při respektování všech podstatných vlivných faktorů a veličin. Výsledkem plánování je plán, který stanoví cíle, úkoly a činnosti, jakož i prostředky popř. způsoby k jejich dosažení. Podnikové plánování – a logistické zvláště – probíhá v systému, jehož strukturu tvoří koncepce výrobku, technologie výroby, koncepce logistiky a trh s příslušnými vazbami.

PODNĚTY K PLÁNOVÁNÍ Podnětů k plánování může být celá řada, uveďme si jen příklady – restrukturalizace podniku, změna výroby, změna majitele, zvýšení nebo omezení produkce, zlepšení hospodářských výsledků popř. vybudování nového provozu aj.

MODEL STRATEGICKÉHO PLÁNOVÁNÍ STRUKTURY PODNIKU

POSTUPOVÉ KROKY PLÁNOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ 1.Formulace úkolu 2.Analýza datové základny pro plánování 3.Návrh variant procesů 4.Návrh variantních prostředků 5.Dimenzování, přezkoušení a hodnocení variant 6.Podrobné plánování 7.Realizace

MODELY A SIMULACE Při plánování, projektování, hodnocení, komunikaci a dalších aktivitách se neobejdeme bez zobrazování procesů a systémů pomocí modelů. Modely - dvourozměrné 2D (strukturální, synoptické, vývojové diagramy, mapy, fotografie, diagramy, piktogramy, …), - prostorové 3D (geometrické, perspektivní,kinetické, …), - matematické Simulace je napodobení dynamického procesu na modelu s cílem získat poznatky přenosné do skutečnosti. Je to prezentace dynamického chování systému v průběhu jeho přechodu z jednoho stavu do stavu druhého se zřetelem na přesně definovaná operační pravidla

MODELY DOPRAVNÍHO PROBLÉMU

MATICOVÝ MODEL DOPRAVNÍHO PROBLÉMU

STUDIJNÍ MATERIÁLY: Základní literatura: BAZALA, J. a kol. Logistika v praxi. Praha: Verlag Dashöfer ISBN JEŘÁBEK, K. Doprava, manipulace, skladování – logistika. In: Stavební informace. 2004, XI, 28. publikace, str. 3–31. ISSN Doporučené studijní zdroje: JEŘÁBEK, K. Logistika. Praha: Vydavatelství ČVUT Praha, ISBN

OTÁZKY A ÚKOLY 5.1)Co tvoří strukturu systému, v němž probíhá logistické plánování? 5.2)V čem spočívá příprava plánovacího procesu? 5.3)Vyjmenujte kroky sedmi krokového postupu logistického plánování. 5.4)Co je simulace? Uveďte jednu z definic.

ÚKOLY K ZAMYŠLENÍ A DISKUZI 5.A) Diskutujte o modelech, jejich vypovídací schopnosti a argumentační síle. 5.B) Zamyslete se nad možností aplikace modelů a simulace ve vaší práci.