Poruchy příjmu potravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

OBEZITA.
Poruchy příjmu potravy (Speciální psychiatrie pro studující psychologie) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Základní charakteristika Epidemiologie.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Poruchy příjmu potravy a těhotenství
Klinická propedeutika
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Obezita Hejmalová Michaela.
Návykové látky, závislosti
Poruchy příjmu potravy
Žena a sport.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Mentální anorexie.
Alkoholismus.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Modeling versus Miss World
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Alzheimerova nemoc.
Poruchy příjmu potravy
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Zdravotní problém lidstva
Obezita a poruchy příjmu potravy
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Definice, základní pojmy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Poruchy příjmu potravy
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychologie v obezitologii
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rodičovství biologické a pěstounské
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Transkript prezentace:

Poruchy příjmu potravy

Definice PPP Psychická onemocnění projevující se abnormálním příjmem potravy Mentální anorexie Mentální bulimie Záchvatovité přejídání Ortorexie Bigorexie Obezita

Obezita Zmnožení tuku v organismu nad hranici normy Obezitu můžeme definovat jako chorobu, která vzniká v důsledku pozitivní energetické bilance, kdy energetický příjem je větší než energetický výdej a nadbytečná energie se ukládá do tukové tkáně Kategorie dle WHO Pod 18,5 (kg/m2)= podváha 18,5-24,9 (kg/m2)= normální rozmezí 25,0-29,9 (kg/m2)= nadváha 30,0-34,9 (kg/m2)= obezita I. Stupně 35,0-39,9 (kg/m2) = obezita II. Stupně Nad 40 (kg/m2)= obezita III. stupně

Obezita Ženy >30 % tukové tkáně Muži >25 % tukové tkáně BMI Obvod pasu androidní x gynoidní

Etiopatogeneze Multifaktoriální Dlouhodobá pozitivní energetická bilance (příjem E > výdej E) – důsledek nevhodného životního stylu Příjem energie – B, T, S, nápoje Výdej – bazální metabolismus, postprandiální termogeneze, pohybová aktivita, fakultativní složka Genetická predispozice Zevní prostředí Farmakoterapie Další – spánek, cílený výběr partnerů, střevní mikroflóra, virové infekce Genetika (40 %) x zevní prostředí (60 %)

Rizikové období Prenatální a časné postnatální období Dospívání Významné životní změny (nástup do školy, zaměstnání, rodinné či pracovní problémy, ukončení sportovní činnosti, odchod do důchodu…) Těhotenství a mateřská Stáří

Ohrožení jedinci Výskyt obezity v rodině Nízký příjem Nízké vzdělání jeden rodič obézní, dítě obézní ve 40 % případů oba rodiče obézní, dítě obézní v 70 % případů od rodičů s normální hmotností 14 % obézních dětí Nízký příjem Nízké vzdělání Výrazná psychická nestabilita Anamnéza kolísání hmotnosti (jo-jo efekt)

Komplikace obezity Křivka znázorňující vztah BMI a morbidity má tvar písmene J – k výraznému vzestupu dochází při BMI na 25 kg/m2 Do jaké míry se komplikace objeví závisí na věku, pohlaví, životním stylu, typu obezity (jablko, hruška) NEJDE POUZE O KOSMETICKOU VADU, ALE JEDNÁ SE O ZÁVAŽNÝ ZDRAVOTNÍ PROBLÉM

Komplikace metabolické komplikace (inzulinorezistence a rozvoj DM 2. typu, poruchy metabolismu lipidů – dyslipidemie, zvýšená koncentrace fibrinogenu, hyperurikemie…) endokrinní poruchy (hyperestrogenismus, pyperandrogenismus, hypogonadismus aj.) kardiovaskulární komplikace (hypertenze, ICHS, arytmie, hypertrofie a dilatace levé komory, varixy, cévní mozková příhoda, tromboembolická nemoc aj.) respirační komplikace (hypoventilace, restrikce, syndrom spánkové apnoe aj.) GIT a hepatobiliární komplikace (gastroesofageální reflex, hiátové hernie, cholelitiáza, pankreatitida aj.), gynekologické komplikace (poruchy menstruačního cyklu, infertilita, komplikace v těhotenství a při porodu aj.) onkologické komplikace (ca. kolorektální, žlučníku, pankreatu, jater, endometria, cervixu, vaječníku, prsu, prostaty, ledvin aj.) ortopedické (gonartróza, coxartóza aj.) kožní komplikace (ekzémy, mykózy, strie, celulitida, benigní papilomatózy aj.) jiné (horší hojení ran, edémy, kýly, chirurgické a anesteziologické rizika aj.) psychosociální (společenská diskriminace, nízké sebevědomí, deprese, úzkost, PPP)

Terapie Již mírné snížení hmotnosti (5-10 %)přináší zlepšení zdravotního stavu a kvality života. Postupně, reálné cíle 1. Dieta/úprava stravy – zásadní a nezbytný léčebný postup pro každého pacienta 2. Pohyb 3. Behaviorální terapie 4. Farmakoterapie 5. Chirurgie

An - odmítání, orexis – chuť MENTÁLNÍ ANOREXIE Anorexia nervosa An - odmítání, orexis – chuť

Mentální anorexie Aktivní udržování abnormálně nízké hmotnosti pod 15 % normy U dětí chybějící přírůstek hmotnosti Strach z tloušťky i při nízké tělesné hmotnosti Výrazné odmítání potravy a úzkostlivé sledování váhy Následné nechutenství Strach z energeticky bohatých jídel Užívání – laxativ, diuretik, zvracení Až neadekvátní pohybová aktivita Narušení vnímání vlastního těla Popírání závažnosti vyhublosti, závislost sebevědomí na sebekontrole a váze Náročná léčba - nespolupráce

Epidemiologie MA asi 0,5 – 1% žen v rizikovém věku (15 – 30 let) splňuje kriteria pro anorexia mentalis. Největší incidence je u dívek ve věku 15 až 19 let. V 90-95% se porucha vyskytuje u mladých žen a dívek, vzácněji jsou postiženi chlapci a muži, i děti před pubertou a starší ženy. Epidemiologické údaje jsou vzhledem k onemocnění (popírání a tajení obtíží a odmítání odborné pomoci) problematické. Vyskytuje se prakticky ve všech hospodářsky vyspělých zemích a značný vliv na její vznik mají média - módní časopisy a filmy, které předkládají jako ideál extrémně štíhlé až vyzáblé ženy. Prevalence a incidence MA v ČR srovnatelná se zeměmi západní Evropy. Narušené jídelní postoje a ohrožující způsoby kontroly tělesné hmotnosti a příjmu potravy jsou markantní u 7 až 11% dívek a mladých žen. Výsledky realizovaných studií u nás prokazují, že postoje, prožívání a často i každodenní život dívek a mladých žen jsou ovládány strachem z nadváhy, nadměrného energetického příjmu a nezdravé výživy, které mají významný vliv na jejich životní styl a sebehodnocení.

Mentální bulimie psychosomatická porucha, při které dochází k záchvatům přejídání Opakované, nezvladatelné záchvaty přejídání a nadměrné zabývání se kontrolou vlastní váhy Epizody přejídání s konzumací velkého množství jídla v relativně krátkém čase Vyprovokované zvracení Zneužívání laxativ a diuretik Střídavá období hladovění Pocit tloušťky, strach ze ztloustnutí Normální hmotnost i nadváha

Etiopatogeneze Neexistuje žádná specifická příčina anorexie a bulimie jejíž odstranění by vedlo k vyléčení. Hovoří se o bio-psycho-sociální podmíněnosti PPP. Sociální a kulturní faktory – rychle měnící se kultura, módní ideál, negativní vliv reklamy a medií, předpojatost společnosti vůči obézním, tlak na ženy v souvislosti s profesí Biologické faktory – ženské pohlaví, menstruační cyklus (v některých případech amenorea předchází poklesu tělesné hmotnosti), puberta (a s ní spojená emoční labilita, vnitřní nejistota…) Životní události – narážky na tělesný vzhled, problémy v rodině, nemoc, odloučení od rodiny,… Rodinné a genetické faktory – výskyt anorexie v rodině (anorexie matky či sestry), anorektická matka popisována jako hyperprotektivní, obtěžující a dominantní, otec pasivní, slabý a udržující si emoční odstup) Emocionální faktory – depresivní a úzkostné příznaky Osobnost a další psychické charakteristiky – zaměření na úspěch, dodržování společenských norem a rodičovských hodnot, chybějící nezávislá vůle, negativní sebehodnocení, rigidita, perfekcionismus,… Závislost na psychoaktivních látkách – častější u bulimie U bulíme se spíše setkáváme se skutečností, že rodiče pacientky s tímto onemocněním (na rozdíl od rodičů dívek s mentální anorexií) spíše zanedbávají. K osobnostním rysům bulimiček často patří impulzivita, zlost, emoční labilita, suicidální pokusy, abúzus alkoholu nebo drobné krádeže (převážně potravin).

Důsledky PPP Postupná redukce potravy vede až ke kachexii (chorobná celková tělesná sešlost projevující se velkým úbytkem hmotnosti, nedostatkem bílkovin), u bulimie kachexie nemusí být postupné ztrátě reálného vnímání vlastního těla a strachu z obezity (Hladovění dívku dočasně zbaví strachu, úzkosti a pocitu nejistoty, získá pocit vnitřní čistoty a nadřazenosti. Původní symptomy (dieta, omezení množství a druhů potravy) vedou k rozvoji široké škály únava, poruchy spánku Poruchy: GIT, KVO, endokrinní, gynekologické, renální, kosterní, hematologické, metabolické, neurologické, dermatologické. 5 -10 % případů končí smrtí - V praxi to znamená, že ročně zemře na následky anorexie zhruba 150 000 dívek a mladých žen.

Terapie Pouze třetina nemocných se dokáže zcela vyléčit. ambulantně, v těžších případech je však nutná hospitalizace na psychiatrické klinice, či na jednotce intenzivní péče se zavedením umělé výživy téměř vždy je nutná odborná péče, jen výjimečně se ze stavu anorexie může dostat dívka sama. Režimová terapie: návrat k obvyklému složení, množství a frekvenci stravy Psychoterapie: Rodinná: vymezení místa v rodině, změna postojů k pacientovi, k nemoci Skupinová: skupiny pacientů, skupiny rodičů Kognitivně behaviorální terapie: práce na změně negativního sebehodnocení, změna postojů k vlastnímu vzhledu Psychoanalytická psychoterapie: zaměřena na osobní projevy pacient, porozumění hlubšímu prožívání nemoci, nevědomých souvislostí Psychodynamická terapie: účinná při prokázaném zneužívání pacienta Medikamentózní: zvládnutí úzkostí, depresí, nepříjemných pocitů, zhoršeného spánku

Další PPP Symptom nočního přejídání - opakované nutkavé vyjídání ledničky v noci Pika - pojídání nestravitelných látek a věcí (hlíny, papírů, vlasů, odpadků)- děti, staří lidé Infantilní mentální anorexie - anorektické chování u dětí ještě před nástupem puberty Syndrom vybíravosti v jídle - dítě začne odmítat úplně vše kromě jediného jídla

Další PPP Orthorexie - Označuje patologickou posedlost a závislost na zdravém stravování. Postižení jedinci konzumují především biopotraviny a odmítají běžné potraviny s obsahem aditiv a jiných přídatných látek. Výběr potravin splňujících kritérium „zdravé“ jsou pro každého jedince čistě subjektivní. Příčina orthorexie není jasně známa. Vedle touhy „být zdravý“ to může být touha mít všechno pod přísnou kontrolou, únik před strachem, touha po štíhlosti a dokonalosti, hledání určitého smyslu života a duchovna prostřednictvím výživy nebo využívání jídla k utváření vlastní identity. Orthorexii podléhají zejména ti, kteří svému stravování věnují nadměrné množství času a mají výčitky svědomí, poruší-li své stravovací zvyklosti. Léčba orthorexie patří do rukou psychologa a psychiatra.

Další PPP Bigorexie – PPP spojená s narušeným vnímáním vlastního těla. Vyskytuje se především u mužů, ale také u žen kulturistek. Postižení jedinci si připadají nedostatečně vyvinutí a drobní. Proto, aby získali svalovou hmotu, tráví mnoho času v posilovnách a konzumují nadměrné množství bílkovin a doplňků stravy. Takový způsob života může mít negativní důsledky na lidské zdraví. Příliš časté a vydatné posilování bez potřebné regenerace vede k poškození pohybového aparátu, nadměrné množství svaloviny je zátěží pro kosti a klouby, extrémní příjem bílkovin narušuje funkci ledvin a jater.

Pomoc Občanské sdružení Anabell (Brno, Praha, Ostrava, Bratislava), Dům lékařských služeb, Bratislavská 2, 4. patro, 602 00 Brno Poradna pro poruchy metabolismu a výživa, FN Brno, Psychiatrická klinika, Jihlavská 20, Brno-Bohunice, tel: 532 232 348 Zdravotní ústav se sídlem v Brně, Stará 25, Brno MOU-Poradna výživy a odvykání kouření, Žlutý kopec 7, Brno-Masarykova čtvrť Soukromé výživové poradny – pozor na správný výběr

Děkuji za pozornost Mgr. JANA STÁVKOVÁ Ústav preventivního lékařství, LF MU 259058@mail.muni.cz PA, ZZ - Podzim 2013