70. výročí osvobození Bosonoh

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidice.
Advertisements

2. březen Mezinárodní den boje spisovatelů za mír.
SLAVNOSTNÍ KONCERT K 68. VÝROČÍ OSVOBOZENÍ BRNA
Akce k 69. výročí osvobození
CESTA ZA PAMÁTNÍKY OBĚTÍ A BOJOVNÍKŮ PROTI FAŠISMU V OKRESE ZLÍN DNE
Bitva u Verdunu Německo vz. Francie
Výroční členská schůze Senior klubu Brno-Bosonohy v Orlovně 11
III. fáze 2. světové války:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
7. setkání HELIGONKÁŘŮ Brno-Bosonohy
ZAJÍMAVÉ SNÍMKY z BRNA Rok 2014.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Vytvořil: Michal Mikula
V neděli 28. září se uskutečnila druhá letošní národní pouť na místa spojená s prvním československým odbojem. Cílem cesty se stal Kyjev, hlavní město.
2013 ….. Již tradičně každým rokem probíhají Vánoce v krajském městě Brně spojené s Vánočními trhy. Tyto jsou na třech místech v centru města Náměstí.
Slovenské národní povstání a osvobození Československa
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Vědomostní soutěž 2. světová válka
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Začátek listopadu je již tradičně spojen s ukončením zemědělského roku a vrcholí svěcení svátku svatého Martina Dnešní obnovená svatomartinská tradice.
NÁVŠTĚVA KROMĚŘÍŽE ÚVOD Autovýlet Vladimíra a jeho kamaráda Karla na prohlídku města a památek v Kroměříži se uskutečnil Odjetí.
VÝROČNÍ ČLENSKÁ SCŮZE SENIOR KLUBU BRNO-BOSONOHY
Ave Maria.
…… Úvod Křest nové knihy (druhé vydání) se uskutečnil v Městské části Bosonohy ve dvoře budovy Centra volného času BOSA. Slavnostního ceremoniálu.
Program Naši oslavenci Pozvánka - kladení věnců Slavnostní setkání - Den matek Fotbalová sobota Hasičská soutěž.
Zhoršená kvalita následujících fotografií je ovlivněna počasím, mlhou a poté deštěm!
SVÁTEK SENIORŮ Brno Náměstí Svobody ……. Ve bylo oficiální zahájení za účasti PŘEDSTAVITELŮ MĚSTA BRNA. Záštitu nad akcí měli JUDr. Michal.
Blueberry Hill … Svátek SENIORŮ Jihomoravského kraje se uskutečnil v městě Brně Oslavy svátku probíhaly na náměstí Svobody při velké účasti.
VYHLÍDKOVÝ LET
Osvobozování Československa
I. světová válka – konec války
SENIOR KLUB Brno-Bo s onohy výroční členská schůze v bosonožské Orlovně.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Rozsvícení vánočního stromku na Bosonožském náměstí
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
BABSKÉ HODY
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Městská část Brno BOSONOHY
2012 …… VÁNOCE- VÁNOČNÍ TRHY VE MĚSTĚ PROBÍHAJÍ NA NĚKOLIKA MÍSTECH OD do NA NÁMĚSTÍ SVOBODY NA ZELNÉM TRHU NA MORAVSKÉM NÁMĚSTÍ Vánoce.
„Národ, který nezná svou minulost, se odsuzuje k tomu, aby ji znovu prožil.“ Giuseppe Ungaretti.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Návštěva VYSOČAN Molenburku melodie Úvod Do obce v Moravském krasu Vysočan- Molenburku přijeli autem z Brna Vladimír a Karel. První jejich.
Stopami dějin obce Rybníky a SDH Rybníky. Obec Rybníky.
 narodila se 3. dubna 1928 ve Stonařově  celá rodina Schebestových byla německé národnosti  rodiče a dvě dcery hospodařili na statku  Hermina navštěvovala.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Svatomartinský košt Brno.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Snímky pořízeny v letech 2014 a 2015
2. Světová válka v Československu
Protektorát Čechy a Morava
FOTOGRAFIE druhá část 2017.
OSLAVY VÝROČÍ 780 let Brno -Bosonohy - září
Směřujeme k samostatnosti
VZPOMÍNKA NAROZENIN T.G. Masaryka
MLADÉ HODY Brno-Bosonohy
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
MLADÉ HODY Brno-Bosonohy
FOTOGRAFIE třetí část 2017.
Harmoniky.
OSLAVY VÝROČÍ 780 let Brno -Bosonohy - září
AUTOR: Marcela Kaderová
OSVOBOZOVÁNÍ ČESKOSLOVENSKA
VÁNOCE v BRNĚ 2017.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Transkript prezentace:

70. výročí osvobození Bosonoh Duben 1945

2

…… Občané Bosonoh si připomněli v dubnu roku 2015, 70. výročí osvobození své obce. Osvobozovací boje naší obce byly od 18. do 25. dubna a v bojích padlo 28 ruských vojáků-rudoarmějců. Také zahynulo při frontových bojích sedm místních občanů. 25. dubna již ráno ve 4:30 hod. k nám pronikli kozáci 1. gardové jezdecko-mechanizované skupiny a boj o Bosonohy s německými vojsky trval až do odpoledních hodin. Osvobození Bosonoh Rudou armádou přišlo po šestileté okupaci fašistickým Německem a nastala tolik očekávaná svoboda. Pietní vzpomínka na oběti války naší obce se uskutečnila 24.4.2015 u Pomníku Osvobození za přítomnosti starosty a místostarosty obce a také dalších zastupitelů a občanů.

Stalo se před 70 lety při osvobozovacích bojích Bosonoh

Zničený ruský tank T-34 č. 202 před domem číslo 68, nyní Pražská 45

Pohled na dům č. 68, nyní Pražská 45, před kterým stál před 70ti lety v dubnu zničený tank T-34, č. 202

Další zničený tank

V těchto místech stál zničený tank

Pohled na silnici v současné době (duben 2015), kde před 70ti lety byly zničeny oba tanky. Pro orientaci jsou to místa, kde stojí sběrné nádoby na komunální odpad

…… Pietní vzpomínka začala v 15:00 hod. u Pomníku Osvobození na Bosonožském náměstí

Starosta Bosonoh pan Miroslav Sojka zahájil pietní vzpomínku k 70 Starosta Bosonoh pan Miroslav Sojka zahájil pietní vzpomínku k 70. výročí osvobození obce minutou ticha k uctění památky obětí II. světové války

Starosta obce po položení kytice k pomníku osvobození Bosonoh

Pomník osvobození, který je umístěn v parku pod školou

Po projevu starosty následovalo hudební vystoupení žáků základní školy z Bosonoh, na klávesy je doprovázel ředitel školy

Projev Doc. Ing. Richarda Růžičky PhDr - člena zastupitelstva, který hovořil o odboji v Bosonohách v době války a poté četl některé pasáže z knihy Radomíra Lužu “V Hitlerově objetí”

Mgr. Michaela Růžičková hovořila o zamyšlení spisovatele Arnošta Lustiga (vězněného v několika koncentračních táborech) o Němcích a odpuštění a o lidech, kteří dovedou říct ne

Starosta po závěrečném slovu požádal účastníky, aby se přemístili k dalšímu pomníku padlých nad kapličkou

Památník padlých ve světových válkách je nad kapličkou sv Památník padlých ve světových válkách je nad kapličkou sv. Floriána na Bosonožském náměstí

Také u tohoto památníku následovalo uctění památky obětem II Také u tohoto památníku následovalo uctění památky obětem II. světové války. Dívka jde položit růži k pomníku

….. Použité podklady Archivní fotografie pořízené před 70. lety Hrdinové zlaté hvězdy-dokument Bosonohy v událostech času-publikace vydaná v roce 2014, autor Miroslav Kazda

Fotografie pořídil a prezentaci zpracoval …. Fotografie pořídil a prezentaci zpracoval VLADIMÍR HUDEC duben 2015