Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy.
Advertisements

Dalekohledy (Učebnice strana 121 – 123)
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Optické přístroje.
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
19. Zobrazování optickými soustavami
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy Podmínky používání prezentace
DALEKOHLEDY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
Dalekohledy.
Digitální učební materiál
Dalekohledy.
zapojování kondenzátorů
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
Název projektu: Škola a sport
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Mikroskop
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Dalekohledy Kepplerův dalekohled Galileův dalekohled Newtonův dalekohled.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Světelné jevy Základní škola Libina, příspěvková.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Investice do rozvoje vzdělávání.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Optické přístroje - dalekohledy
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
STR Mgr. Kamil Kučera.
Dalekohled Optické přístroje Název školy
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Optické přístroje, mikroskop a související témata Jana Jurmanová.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Název projektu: Škola a sport
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Transkript prezentace:

Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: prosinec 2012 Ročník: 4. ročník – čtyřleté gymnázium,8. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Zobrazení optickými soustavami Materiál slouží k zopakování optických přístrojů. Materiál je vhodný pro vysvětlení různých druhů optických přístrojů a jejich využití v praxi. Učivo je ověřeno závěrečným testem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Optické přístroje přístroj využívající ke své funkci světlo tvořen optickými komponenty, které zpracovávají světelný paprsek pro předem stanovený účel v moderních optických přístrojích je silně zastoupena elektronika dělení: subjektivní – využívá k pozorování oka (lupa, mikroskop, dalekohled) objektivní – (fotoaparát, kamera, dataprojektor)

Lupa nejjednodušší optický přístroj tvořena spojnou čočkou (soustavou čoček) s ohniskovou vzdáleností f (f < d) pozorovaný předmět se vkládá mezi předmětové ohnisko a vrchol čočky (vzniká zvětšený, zdánlivý a vzpřímený obraz) úhlové zvětšení (4x – 20x) [ 1] [ 2 ]

Mikroskop sehrál velkou úlohu v historii sestrojen v 17. st. (Leeuwenhoek, Jansen, Hooke) charakterizují ho dva prvky: objektiv a okulár (obě spojky s různými ohniskovými vzdálenostmi) okulár slouží jako lupa úhlové zvětšení (max. 2000x) [3] [4]

Dalekohledy slouží k pozorování vzdálených předmětů tvořen objektivem a okulárem hlavní parametry: světelnost a zvětšení dělení podle konstrukce: refraktory reflektory [6] [5]

Refraktory (čočkové dalekohledy) objektiv tvořen čočkou nebo soustavou čoček optická velikost (apertura) objektivu určuje světelnost dalekohledu, ohnisková vzdálenost maximální možné zvětšení projevují se u nich vady čoček úhlové zvětšení příkladem Keplerův nebo Galileův dalekohled [ 8] [ 7 ] Galileův dalekohled Keplerův dalekohled

Triedr upravený Keplerův dalekohled pro pozemská pozorování tvořený soustavou čoček a hranolů (hranoly jsou vzájemně pootočeny o 90°, převrací stranově i výškově) vyrábí obvykle v binokulárním provedení a je charakterizován dvojicí čísel, jež udávají zvětšení a průměr objektivu (např. 6x40) využití: turistika, myslivost, námořnictví, vojenství [ 9]

Reflektory (zrcadlové dalekohledy) objektiv tvořen primárním kulovým nebo parabolickým zrcadlem, jehož plocha určuje světlost obraz předmětu se odráží ještě tzv. sekundárním zrcadlem a pak pozoruje okulárem hlavní výhody: nepřítomnost barevné vady snažší výroba velkých zrcadel výhodnější uspořádání tubusu (tubus má teoreticky jen poloviční délku a těžké zrcadlo je umístěno na straně pozorovatele) příkladem Newtonův nebo Cassegrainův dalekohled [10] [ 11] Cassegrainův dalekohled Newtonův dalekohled

Objektivní optické přístroje vytváří skutečný obraz dělení: snímací přístroje – fotoaparát, kamera projekční přístroje – zpětný projektor, dataprojektor [12] [13]

Trocha opakování 1. Jak se liší objektivní a subjektivní optické přístroje? 2. Jaký obraz vytváří lupa? 3. Jaký je rozdíl mezi reflektory a refraktory? 4. Popište mikroskop a jak s ním pozorujeme? 5. Jak se musí upravit Keplerův dalekohled, abychom s ním mohli provádět pozemská pozorování? 6. Jaký je hlavní rozdíl mezi Newtonovým a Cassegrainovým dalekohledem?

Zdroje a použitá literatura [ 1 ] PAJS. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Opticke_zobrazeni_lupa.svg [ 2 ] TTTRUNG. www.wikipedie.cz [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mag_glass_request.jpg [ 3 ] PAJS. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Opticke_zobrazeni_mikroskop.svg [ 4 ] PAJS. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Optical_microscope_nikon_alphaphot_%2B.jpg [ 5 ] PACKA. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:2-m_Telescope3,_Ond%C5%99ejov_Astronomical.jpg [ 6 ] ERICD. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Telescope.jpg [ 7 ] SZŐCS TAMÁSTAMASFLEX. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kepschem2.jpg [ 8 ] TAMASFLEX. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Szinhazitavcso.jpg [ 9 ] TAMASFLEX. wikipedia [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Porro_binocular.jpg [ 10 ] SZŐCS TAMÁS TAMASFLEX. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Newtontelescope.png [ 11 ] SZŐCS TAMÁS TAMASFLEX. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Casegraintelescope.png [ 12 ] ANUSKAFM. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Camara_de_fotos.svg [ 13 ] TRINITRIX. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Braun_Paximat_S_with_Will_Wezlkar_Super-Stellar.jpg SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0 .