Autor: Mgr. Jana Pavlůsková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Advertisements

Spojené státy americké
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Socioekonomická charakteristika USA
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
AUSTRÁLIE Hospodářství
Spojené státy americké
Kanada.
AMERICKÉ REGIONY STŘED A ZÁPAD USA.
SEVERNÍ AMERIKA - HOSPODÁŘSTVÍ
USA.
VY_52_INOVACE_03/02/03_ZEMĚPIS Státy Severní Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2.
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
USA – hospodářský obr.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
USA United States of America
USA United States of America
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
USA Rozlohou 3. největší stát na světě (9 mil km2)
Průmysl a zemědělství Ameriky
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
PORTUGALSKO.
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
KANADA.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Spojené státy americké. Spojené státy americké United States of America hlavní město: Washington, D.C. počet obyvatel: 303,5 mil úřední jazyk: angličtina.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_02 Název materiáluUSA AutorJiří.
VY_32_INOVACE_Fi_I_07 Název USA- lidé a hospodářství Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena USA New York Socha Svobody.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
S pomocí atlasu se pokuste doplnit: hlavní město: …………………… státní zřízení: ………………………………………………… měna: ……………………………… rozloha: …………………………………… (2. největší.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_35.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název učiva: Amerika severní
Antonín Košíček Sára Šobková
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Název školy: Základní škola T. G
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Spojené státy americké
USA Rozlohou 3. největší stát na světě 3. nejlidnatější Mimo území USA
10. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
USA Spojené státy americké United States of America Martin.Mencl.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: leden 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů Téma: Spojené státy americké, obyvatelstvo, hospodářství Anotace: Prezentace určená jako výklad k učivu o Spojených státech amerických. Materiál je doplněn množstvím fotografií, shrnutím ve formě otázek k opakování a odkazem na interaktivní test k procvičení.

USA obyvatelstvo, hospodářství

a) Zopakujte si: První obyvatelé Ameriky přišli z: Evropy Afriky Asie

STÁTNÍ ZŘÍZENÍ A USPOŘÁDÁNÍ USA zahrnují celkem 50 států. V hlavní části se nachází 48 z nich. Dalšími dvěma státy jsou Aljaška tvořící severozápadní výběžek Severní Ameriky a skupina Havajských ostrovů ve střední části Tichého oceánu. Zámořská teritoria zahrnují Portoriko a Panenské ostrovy v Karibském moři, Guam, Americkou Samou, Midwajské ostrovy a ostrov Wake v Pacifiku.

Připojení jednotlivých států Obr. 1

OBYVATELSTVO 308, 7 milionu obyvatel (3 OBYVATELSTVO 308, 7 milionu obyvatel (3. nejlidnatější stát světa) Evropané 75,2%, Afričané 12,1% Hispánci 9% Asiaté a obyvatelé z Tichomoří 2,9% Indiáni a Inuté 0,8% Obr. 2 – Mapa etnického složení obyvatel New Yorku červená – bílí američané modrá – afroameričané zelená – asiaté oranžová - hispánci

Křesťané tvoří 76,7% obyvatel, z toho 52% protestanti. KATOLÍCI BAPTISTÉ MORMONI METODISTÉ LUTERÁNI BEZ VYZNÁNÍ Obr. 3

NEJVĚTŠÍ MĚSTA New York 18 150 000 Los Angeles 14 650 000 Chicago 8 240 000 San Francisco 6 325 000 Philadelphia 5 975 000 Detroit 4 690 000 Dallas 3 950 000 Boston 4 180 000 Washington (hl. město) 3 975 000 Houston 3 775 000 Miami 3 275 000 Atlanta 2 925 000

N Y Obr. 4 – pohled z vrcholu Empire State Building - nejvyššího bodu NY (381m) Obr. 5 – Brooklynský most přes řeku East River, spojuje Manhattan a Brooklyn Obr. 8 – Socha svobody Obr. 6 – Empire State Building Obr. 7 – Time Square N Y

A L Obr. 10 – Hollywood Hills Obr. 9 – pohled na Downtown Obr. 11 Obr. 12 – Disney Concert Hall

Washington, D. C. Obr. 15 – Washingtonův monument Obr. 14 – Kapitol, sídlo Kongresu Obr. 17 Washington, D. C. Obr. 16 – Bílý dům Obr. 18 – Vstup do Čínské čtvrti

HOSPODÁŘSTVÍ USA mají nejsilnější ekonomiku na světě a jejich obyvatelé se těší díky koupěschopnosti domácí měny v průměru nejvyšší životní úrovni na světě. Rozdíly v příjmech a sociální situaci jsou však obrovské. Základem hospodářství je sice průmyslová výroba, využívající intenzivně nejnovějších poznatků vědy, ale rozhodující roli již dlouho již dlouho hrají obchod a služby. USA mají nesmírné nerostné bohatství. Přibližně polovina rozlohy USA se využívá pro zemědělské účely. V zemědělství pracuje již jen 2,5 % pracovních sil. Přesto se USA podílejí na světové zemědělské produkci asi 15 %.

TĚŽBA USA jsou bohaté na nerostné zdroje a zaujímají první místo na světě v těžbě ropy, molybdenové rudy, slídy, kaolínu, fosfátů a soli. Na druhém místě jsou USA v produkci uhlí, zemního plynu a síry. USA jsou také významným producentem rud mědi, olova, zinku a stříbra. Velká a snadno přístupná ložiska železné rudy se nacházejí v oblasti Velkých jezer, zvláště u Hořejšího jezera. Dříve pověstná těžba zlata je již omezena, důležitá je stále produkce uranu. USA vlastní téměř 1/3 světových zásob vysoce kvalitního černého uhlí a antracitu a asi 1/8 zásob uhlí hnědého. Naleziště uhlí jsou převážně soustředěna po obvodu Appalačí. Těžba ropy a zemního plynu je ze strategických důvodů limitována a velký objem cenných paliv se dováží. Tradiční ložiska se nacházejí v Texasu a Louisianě, velké zásoby má severní Aljaška. Z vyčerpaných polí v Kalifornii se těžba přesunula na pobřežní šelf.

PRŮMYSL USA jsou největší průmyslovou velmocí světa s 25 % podílem na světové produkci. Nejdůležitějším odvětvím je strojírenství. Jeho páteří zůstává výroba dopravních prostředků (Boeing- Seattle, Ford – Detroit). Druhé místo zaujala odvětví elektronického průmyslu. Také petrochemický průmysl (největší rafinerie jsou podél Mexického zálivu) a farmaceutická výroba, produkce pneumatik (Akron v Ohiu), papíru, cigaret aj. jsou charakterizovány velkou koncentrací do několika velkých podniků, resp. společností. Důležitý dřevozpracující průmysl je soustředěn ve státech Washington a Oregon, textilní a oděvní na východě od Alabamy po Maine, potravinářství na Středozápadě. 3/4 elektřiny produkují tepelné elektrárny (v okolí Velkých jezer), USA mají na svém území asi polovinu všech jaderných elektráren světa. Využití sluneční, větrné, přílivové a geotermální energie je přes podporu zatím zanedbatelné.

ZEMĚDĚLSTVÍ Vzhledem k rozdílným přírodním podmínkám charakterizuje americké zemědělství značná regionální specializace. Největší rozloha orné půdy je soustředěna v rovinách mezi Appalačemi a Skalnatými horami. Tato rozsáhlá oblast zahrnuje tzv. pšeničný pás v prériích na západě a kukuřičný pás v Centrální nížině. Z Texasu do Georgie se táhne oblast pěstování bavlny, významné plodiny zde představují také cukrová třtina, podzemnice olejná, rýže a tabák. Ovoce a zelenina se pěstují po celých USA, ale jejich největším producentem, především v zimních měsících, je Kalifornie. Mírné a suché podnebí zavlažovaného Centrálního údolí je vhodné zejména pro pěstování citrusů a vinné révy. Chov skotu na mléko a drůbeže je nejvíce rozšířen na severu a průmyslovém severovýchodě. Jižněji se rozkládá oblast smíšeného zemědělství, s chovem skotu i vepřů, který zde má vynikající krmivovou základnu. Pastevní chov dobytka na maso převládá na prériích, rančích a zavlažovaných farmách v oblasti Skalnatých hor a horských pánví.

ZÁPIS USA – Obyvatelstvo a hospodářství Státní zřízení a uspořádání 50 států (včetně Aljašky a Havajských ostrovů) federativní prezidentská republika Obyvatelstvo 3. nejlidnatější stát světa 75% Evropané, 12% Afričané většina protestanti Města Hlavní město: Washington Největší město: New York Los Angeles, Detroit, Chicago, Boston, … Megalopolis – pás měst na východním pobřeží Hospodářství nejsilnější ekonomika rozdíly v příjmech a sociální situaci Těžba ropa (1. místo na světě) – Texas, Aljaška zemní plyn, uhlí, síra (2. místo na světě) železná ruda – Hořejší jezero rudy mědi, olova, zinku, stříbra

uhlí – černé (1/3 světových zásob), hnědé (1/8 svět. zásob) - po obvodu Appalačí uran Průmysl největší průmyslová velmoc (25% světové produkce) strojírenství ( dopravní – Boeing, Ford, elektronika) petrochemie (Mexický záliv – zpracování ropy) farmacie dřevozpracující průmysl (SZ) textilní a oděvní (východní pobřeží) potravinářství (Středozápad) tepelné elektrárny (Velká jezera), jaderné elektrárny (1/2 všech na světě) Zemědělství regionální specializace (vzhledem k přírodním podmínkám) Střed – pšeničný a kukuřičný pás (prérie) Jih a jihovýchod – bavlna, tabák, rýže, cukrová třtina Centrální nížina – citrusy, vinná réva chov skotu na mléko, drůbeže, vepřů pastevectví – skot na maso (prérie, horské pánve)

UKAŽ NA MAPĚ New York, Los Angeles, Chicago, Boston, Detroit, Washington, San Francisco, Philadelphia, Dallas, Houston, Miami, Atlanta

OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ Jaký typ státu jsou USA? Kolik států sdružují? Charakterizuj složení obyvatel USA. Uveď hlavní město a největší město USA. Vyjmenuj některá další velká města. Co je to megalopolis? Které nerostné suroviny se v USA těží a kde? Uveď hlavní průmyslová odvětví USA. Charakterizuj specifika zemědělství v jednotlivých oblastech USA. PROCVIČTE SE V TESTÍKU http://www.zcsol.cz/index.php?s=diktaty/spust&jmeno_diktatu=z7_01_Pob%F8e%9E%ED%20St%F8edozemn%EDho%20mo%F8e.txt

POUŽITÉ ZDROJE Obr. 1 – Roke [cit. 2012-01-22], dostupné pod licencí Creative Commons na www : http://commons.wikimedia.org/wiki/File:US_states_by_date_of_statehood3.gif Obr. 2 - Eric Fischer [cit. 2012-01-22], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://www.flickr.com/photos/walkingsf/4981444199/in/set-72157624812674967/ Obr. 3 - Lokal_Profil & Verrai [cit. 2012-01-22], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Map_of_US,_Religions.svg Obr. 4 - Martin Dürrschnabe [cit. 2012-01-22], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skyline-New-York-City.jpg?uselang=cs Obr. 5 - Emiliano Marin [cit. 2012-01-22], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brooklyn_bridge_manhattan.jpg?uselang=cs Obr. 6 - Javier Carbajal [cit. 2012-01-22], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Exterior_of_the_Empire_State_Building,_2007.jpg?uselang=cs Obr. 7 - Javier Carbajal [cit. 2012-01-22], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Time_Square_in_NYC%2C_2007.jpg Obr. 8 - Derek Jensen [cit. 2012-01-22], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Statue-of-liberty_tysto.jpg Obr. 9 - Pintaric [cit. 2012-01-22], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LosAngeles05.jpg?uselang=cs Obr. 10 - Jon Sullivan [cit. 2012-01-22], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hollywood.jpg?uselang=cs Obr. 11 - Toffel [cit. 2012-01-22], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Los_Angeles_%C3%9Cbergangszone.JPG?uselang=cs Obr. 12 - Myriam Thyes [cit. 2012-01-22], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LA-gehry-disneyconcerthall-2009-114.jpg?uselang=cs Obr. 13 - Mysid [cit. 2012-01-22], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seal_of_Los_Angeles,_California.svg?uselang=cs Obr. 14 - Kmccoy [cit. 2012-01-22], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uscapitolindaylight.jpg?uselang=cs Obr. 15 - Dtcdthingy [cit. 2012-01-22], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Reflecting_pool.jpg?uselang=cs Obr. 16 - Ed Brown [cit. 2012-01-22], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:White_House.jpg?uselang=cs Obr. 17 - Architect of the Capitol's Office [cit. 2012-01-22], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Washington_DC_view1.jpg?uselang=cs Obr. 18 - Túrelio [cit. 2012-01-22], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ChinatownWashingtonDC.jpg?uselang=cs