Ústav normální, patologické a klinické fyziologie, 3.LF UK Fyziologie GIT II. Ústav normální, patologické a klinické fyziologie, 3.LF UK
Úvod Slidy z přednášky pro 2. ročník všeobecného lékařství. Vzhledem k autorským právům nebylo možno v této veřejně šířené verzi zachovat obrazovou dokumentaci, která byla součástí přednášky. Chybějící obrázky lze najít v následujících knihách: Ganong: Přehled lékařské fyziologie Guyton, Hall: Textbook of Medical Physiology Silbernagl, Despopoulos: Atlas fyziologie člověka Uvítám jakékoliv připomínky, nejasnosti se pokusím osvětlit a dotazy zodpovědět, to vše na mailu: franek@lf3.cuni.cz. © 2003, MUDr. Miloslav Franěk, Ph.D.
Tenké střevo duodenum, jejunum, ileum rozklad živin na vstřebatelné součásti většina resorpčních dějů silná hormonální a imunitní aktivita na trávení a vstřebávání se zde významně podílejí játra a pankreas
Motilita tenkého střeva míchací pohyby propulsivní pohyby (peristaltika, posun tráveniny) ve skutečnosti nelze takto přesně rozdělit, všechny pohyby smíšené
Míchací pohyby distenze střeva chymem vyvolá kontrakci hladké svaloviny (délka 1 cm); segmentace, šňůra buřtů po relaxaci nová kontrakce o kousek posunutá, míchání, (2-3/min, při extrémní stimulaci 12/min)
Peristaltické pohyby peristaltická vlna může vzniknou kdekoliv rychlost 0.5-2 cm/s, od duodena klesá po 3-5 cm (max. 10 cm) zaniká proto se trávenina pohybuje velmi pomalu (1 cm/min) a cesta tenkým střevem jí zabere 3-5 hodin
Řízení peristaltiky nervová regulace: peristaltika vyvolána reflexně vstupem chymu do duodena často se stává, že chymus v TS setrvává až do dalšího jídla, kdy jej vypudí gastroenterický reflex hormonální regulace stimulace peristaltiky: gastrin, CCK, insulin, serotonin inhibice peristaltiky: sekretin, glukagon
Funkce ileocékální chlopně obsah céka se nesmí dostat do ilea chlopeň ovládána ileocékalním sfinkterem dráždění či distenze céka kontrahuje sfinkter a inhibuje ileální peristaltiku (appendicitis)
Sekrece v tenkém střevě Brunnerovy žlázy: sekrece hlenu 200 ml/den Lieberkühnovy krypty: sekrece trávicí šťávy 1800 ml/den
Brunnerovy žlázy na samém začátku duodena, zejména mezi pylorem a papilla Vateri secernují hlen, bikarbonát, enzymy asi ne funkce ochranná stimulace sekrece: chymus (mechanicky a chemicky) vagová hormonální: sekretin
Lieberkühnovy krypty pohárkové buňky: hlen enterocyty: voda, elektrolyty (pak absorpce s produkty digesce) Panethovy buňky: baktericidní peptidy (a-defensin) endokrinní buňky Ayabe T, Satchell DP, Wilson CL, Parks WC, Selsted ME, Ouellette AJ. Secretion of microbicidal alpha-defensins by intestinal Paneth cells in response to bacteria. Nat Immunol 1:113-118, 2000.
Enzymy v tenkém střevě nejsou přímo secernovány, ale jsou v membráně enterocytů peptidázy: málé peptidy na AK sacharáza, maltáza, izomaltáza, laktáza: disacharidy na monosacharidy střevní lipáza: tuky na glycerol a MK
Regulace sekrece trávicí šťávy lokální stimulace přítomnost chymu (hlavní stimulus) - mechanicky, chemicky hormonální stimulace sekretin, cholecystokinin
Tlusté střevo základní funkce: absorpce vody a elektrolytů (proximální polovina střeva) skladování tráveniny (distální polovina střeva)
Motilita tlustého střeva ve srovnání s ostatními částmi trávicí trubice jsou pohyby tlustého střeva (vzhledem k jeho funkcím) mírné a pomalé dělení jako u tenkého střeva: míchací propulsivní (peristaltické)
Míchací pohyby kolon haustrace: současná kontrakce cirkulární a longitudinální (3 taenie) trvá asi 60 s, po několika minutách se opakuje má i propulsivní složku smyslem je dostat chymus do kontaktu se stěnou
Propulsivní pohyby kolon pomalá persistující haustrace: trávenina projde kolon za 8-15 hodin velké (Holzknechtovy) pohyby: 1-3x denně modifikovaný typ peristaltiky: silná cirkulární kontrakce v colon transversum, distální 20 cm ústek ztratí haustrace a na 2- 3 min se kontrahuje, opakuje se až 30 min může být vyvoláno gastrokolickým nebo duodenokolickým reflexem; ulcerózní kolitida
Defekace rektum normálně prázdné (rektosigmoideální svěrač) jeho naplnění vyvolá defekační reflex: relaxace vnitřního sfinkteru a kontrakce vnějšího, velká peristaltická vlna (obojí zesiluje parasympatikus z sakrálních segmentů, efektivně ovládáno vůlí) nádech a kontrakce břišních svalů (zvýšení nitrobřišního tlaku), vyprázdnění
Složení stolice 75% voda, zbytek anorganické látky, střevní bakterie, proteiny, tuky, vláknina, žlučové pigmenty, oloupané epitelie střevní plyny: spolykané, z krve, z bakterií (vodík, metan, CO2, kyslík, dusík) foetor hepaticus: játra nemetabolizují merkaptany, které se vstřebaly z kolon do krve
Střevní bakterie obrovské množství, většina anaerobní štěpí část rostlinné vlákniny významný zdroj vitamínu K vytvářejí střevní plyny: CO2, vodík, sirovodík, metan způsobují snížení pH antigeny krevních skupin AB0
Sekrece v kolon mukózní: ochrana stěny před bakteriemi, pojivo tráveniny, díky vyššímu pH (bikarbonát) chrání před případným obsahem kyseliny v trávenině Lieberkühnovy krypty (ale ne klky) stimulace sekrece: přímá taktilní, parasympatikus (emočně lze extrémní stimulace) sekrece vody: dráždění kolon (bakteriální enteritis, průjem)
SOUHRN: Sekrece v GIT objem [ml] pH sliny 1000 6.0-7.0 žaludek 1500 1.0-3.5 pankreas 8.0-8.3 žluč 7.8 tenké střevo 1800 7.5-8.0 Brunnerovy ž. 200 8.0-8.9 tlusté střevo celkem 6700
Setrvání potravy v oddílech GIT jícen 10 vteřin žaludek 1-3 hodiny tenké střevo 7-9 hodin tlusté střevo 25-30 hodin
SOUHRN: Hormony v GIT I. gastrin antrum, duodenum HCl, motility žaludku CCK duodenum, jejunum kontrakce žlučníku, sekrece pankreatu sekretin sekrece pankreatu, HCl somatostatin celý GIT útlum mnoha funkcí VIP HCl, žaludku střevní sekrece CGRP neurony GIT HCl, somatost., ACh, vazodilatace
SOUHRN: Hormony v GIT II. pankreatický polypeptid (PP) endokrinní buňky pankreatu jícnového tonu exokrinního pankreatu motilin jejunum motility žaludku a jícnového tonu gastrin releasing peptid (GRP) sekrece gastrinu, CCK, PP, somatost. neurotenzin, peptid YY, neuropeptid Y, NO, opioidní peptidy (potlačují kontrakce)
Digesce a absorpce v GIT ani jedna ze tří esenciálních složek - sacharidy, lipidy, proteiny - nemůže být vstřebávána ve formě, v jaké se nachází v potravě proto se musí vše nejprve enzymaticky natrávit
Hydrolýza R’’R’ + H2O R’’OH + R’H obecná trávicí reakce, pro jednotlivé živiny jsou rozdílné jen enzymy, které ji vyvolají R’’R’ + H2O R’’OH + R’H disacharid se hydrolyzuje na dva monosacharidy dipeptid (peptidová vazba) na dva peptidy TAG na glycerol a tři mastné kyseliny
Trávení sacharidů I. v normální potravě sacharóza (GLU+FRU), laktóza (GLU+GAL) a škrob (poly-GLU), minimálně též pektiny, dextriny, glykogen, amylosa slinná a-amyláza štěpí škrob na maltózu (GLU+GLU) a 3-9 molekulové polymery glukózy v ústech se naštěpí 5% pokračuje v žaludku (asi 1h, do pH 4.0), nakonec se naštěpí asi 20-40%
Trávení sacharidů II. pankreatická a-amyláza: funkčně stejná jako slinná, ale mnohem účinnější za 15-30 minut od vstupu chymu do duodena naštěpí prakticky všechen škrob do jejuna tedy jen maltóza a velmi krátké polymery glukózy
Trávení sacharidů III. střevní enzymy laktáza, sacharáza, maltáza a a-dextrináza v kartáčovém lemu enterocytů naštěpí disacharidy a krátké řetězce glukózy na monosacharidy 80% glukóza, 10% galaktóza, 10% fruktóza monosacharidy se již mohou absorbovat
Trávení proteinů I. AK spojené peptidovými vazbami (-CO-NH-) pepsin v žaludku (optimální pH 2.0-3.0) štěpí 10-20% proteinů jako jeden z mála dokáže štěpit kolagen, což je důležité pro přístup dalších enzymů k intracelulárním proteinům endopeptidáza, proto žádné volné AK (velké polypeptidy, peptony)
Trávení proteinů II. klíčové místo digesce proteinů je duodenum: pankreatické enzymy trypsin, chymotrypsin (endopeptidázy), karboxypolypeptidáza a proelastáza malé procento volných AK, hlavně dipeptidy, tripeptidy a krátké polypeptidy
Trávení proteinů III. v kartáčovém lemu enterocytů aminopolypeptidázy a dipeptidázy di- a tripeptidy a volné AK vstupují do enterocytu, v jeho cytoplazmě další peptidázy specifické pro vazby mezi AK 99% proteinů se absorbuje do portální krve jako volné aminokyseliny
Trávení tuků triacylglyceridy, fosfolipidy (MK), cholesterol linguální lipáza: zanedbatelná emulgace v tenkém střevě rozdělení na malé části žlučové kyseliny, lecitin (část molekuly rozpustná ve vodě a část v tucích) zvětší povrch tukových částic 1000x pankreatická lipáza: klíčová střevní lipáza
Micely válcovité agregáty solí ŽK (3-6 nm, 20-40 molekul) v hydrofobních centrech obsahují rozpuštěné MK, monoglyceridy, cholesterol po koncentračním gradientu vstupují do enterocytů
Trávení cholesterolu a fosfolipidů estery cholesterolu (CH+MK) pankreatické enzymy cholesterol ester hydroláza a fosfolipáza A2 uvolní MK cholesterol a MK se rozpouští v micelách a s nimi jdou do enterocytů