FUNKCE 13. Zápis funkční závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba výrazů s proměnnou
Advertisements

Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady C: NEROVNICE Autor: Mgr. Alena Štědrá Název.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Téma: Trojčlenka Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/2_098.
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
Count shapes Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Fyzika 7. ročník Pohyb tělesa Anotace
Obvod čtverce a obdélníka ICT2_1/1
Vyvození a procvičení učiva
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
C) Slovní úlohy o pohybu
Přímá a nepřímá úměrnost - opakování
Vyvození a procvičení učiva
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
Vyvození a procvičení učiva
Téma: Slovní úlohy (trojčlenka)
Vyvození a procvičení učiva žák rozezná, pojmenuje, vymodeluje a popíše základní operace s úsečkami; nachází v realitě jejich reprezentaci Autor: Mgr.
Draw a monster Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
ICT M 5.R. Desetinná čísla kolem nás
Třetí mocnina Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není-li uvedeno jinak, je tento materiál.
9. Vlastnosti funkcí – rostoucí a klesající funkce - příklady
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
FUNKCE 16. Nepřímá úměrnost – zadání funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
1 Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vyvození a procvičení učiva žák rozezná, pojmenuje, vymodeluje a popíše jednotlivé druhy trojúhelníků; vypočítá jeho obvod; nachází v realitě jejich reprezentaci.
VLASTNOSTI ÚHLOPŘÍČEK
12. Průsečíky se souřadnými osami
FUNKCE 17. Mocninná funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
Vyvození a procvičení učiva žák rozezná, pojmenuje, vymodeluje a popíše základní druhy trojúhelníků; nachází v realitě jejich reprezentaci Autor: Mgr.
Vyvození a procvičení učiva
Vyvození a procvičení učiva
Vyvození a procvičení učiva žák vyvodí vzorec výpočtu povrchu kvádru; nachází v realitě jejich reprezentaci Autor: Mgr. Michaela Suchardová Autorem materiálu.
FUNKCE 19. Logaritmická funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
6. Graf funkce – kvadratická funkce
FUNKCE 2. Pojem funkce – příklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
Vyvození a procvičení učiva žák vyvodí pojem povrch krychle, vyvodí jeho výpočet; nachází v realitě jejich reprezentaci Autor: Mgr. Michaela Suchardová.
Výrazy Výrazy s proměnnými Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vyvození a procvičení učiva
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
FUNKCE 18. Exponenciální funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
VY_32_INOVACE_Pel_II_18 Soustavy rovnic – slovní úlohy6
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FUNKCE 15. Nepřímá úměrnost
5. Graf funkce – konstantní, lineární (s abs. hodnotou)
Šablona VY_52_INOVACE_Z
FUNKCE – grafické znázornění
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Matematické rozcvičky (písemné násobení) VY_32_Inovace_05KJ-1
Průměrná rychlost – úlohy II
Povrch krychle a kvádru VY_32_Inovace_18SOU-2
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ – PRŮMĚRNÁ RYCHLOST
8. Vlastnosti funkcí – monotónnost funkce
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
DEFINICE FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu.
Autor: Mgr. Monika Kysilková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Slovní úlohy o pohybu.
Úměrnosti Nepřímá úměrnost. Zavedení pojmu nepřímá úměrnost.
Slovní úlohy I. – o pohybu a řešené soustavami rovnic - procvičování
FUNKCE 4. Graf funkce - úvod
Transkript prezentace:

FUNKCE 13. Zápis funkční závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z Provozuje OA a SZeŠ Bruntál.

Předpis funkce např. f: y = 3x  1, x  R, kde y je výsledek působení funkce x je proměnná Říkáme, že funkce f je závislá na proměnné x.

1)Zapište předpis funkce, která libovolnému číslu x přiřadí jeho trojnásobek zmenšený o 5.

Řešení: trojnásobek x  3x zmenšený o 5  3x  5 f: y = 3x  5

2) Zapište předpis funkce, která libovolnému číslu x přiřadí: a)jeho třetinu zvětšenou o 10; b)jeho druhou mocninu zvětšenou třikrát; c)polovinu jeho druhé mocniny zvětšenou o 3; d)absolutní hodnotu jeho trojnásobku; e)absolutní hodnotu jeho poloviny zmenšenou o 7; f)čtvrtinu třetí mocniny zmenšenou o jeho druhou mocninu.

2) Řešení

3) Zapište předpis funkce, pomocí které zjistíme: a)obsah a obvod čtverce o straně délky x; b)obsah a obvod kruhu o poloměru y; c)objem a povrch krychle o hraně délky m;

3) Řešení

4) Auto jede průměrnou rychlostí 70 km/h. Zapište funkci, která vyjadřuje závislost velikost ujeté dráhy na době jízdy.

4) Řešení 70 km/h znamená, že ujede 70 km za 1 hodinu. Doba jízdy je naše proměnná – t. rychlost …………. 70 km/h dráha ……………. s čas ……………….. t s = v.t  s = 70.t

5) Žáci jedné střední školy se rozhodli, že formou štafety uběhnou co nejdelší trasu. Zapište funkci, která vyjadřuje závislost uběhnuté dráhy na počtu studentů, je-li průměrná vzdálenost, kterou uběhne jeden žák 1200 m. 5a) Souběžně se žáky běhali učitelé, kteří souhrnně uběhli 15 km. Jak se změní předpis funkce, započítáme-li dráhu, kterou uběhli učitelé?

5) Řešení počet žáků …………………….... n délka trasy jednoho žáka …… m celková trasa …………………… c c = 1200.n 5a) c = 1200.n

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona číslo: III/2/1/MAT/53 Předmět: Matematika Anotace: Prezentace je zaměřena na procvičení zápisu funkční závislosti Autor: Mgr. Jitka Kusendová Jazyk: čeština Očekávaný výstup: zapíše funkční závislost dle slovního zadání Klíčová slova: funkční závislost Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: střední odborná škola Typická věková skupina: 16 – 18 let Celková velikost: 596 kB