Družicové datové přenosy. Družicové komunikační systémy jsou v dnešní době velmi důležitou součástí komunikačního řetězce. Doplňují pozemní kabelové,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě Přenosová média
Advertisements

LOKÁLNÍ POČÍTAČOVÉ SÍTĚ
SATELITNÍ KOMUNIKACE Martina ŠKVAŘILOVÁ, 4.Z.
Připojení k internetu.
Datové přenosy v ISDN Mobilní systémy, PF, JČU.
PC SÍTĚ II.
PC SÍTĚ I.
Způsoby přesné družicové navigace
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - spojová vrstva I. Ročník:4. Datum.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Lokální počítačové sítě Novell Netware
USB rozhraní aneb Jak to funguje Vypracoval: Vladimír Paločko Pro předmět: Periferní zařízení (X36PZA)
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
Dělení podle topologie
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Mobilní telefonní síť GSM
Global Positioning Sytem
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
GPS – Global Positioning System
Vestavné mikropočítačové systémy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektromagnetické záření 2. část
1 Počítačové sítě Přenosový systém Jednoduchý spoj Lokální síť Rozlehlá síť.
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-07.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Topologie.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Internet.
Satelitní systémy Mobilní systémy, PF, JČU. Telefonní (radiové) sítě Telefonní sítě Přepojování okruh Přenos hlasu Datové/IP sítě Přepojování paketů Přenos.
Bezdrátové sítě Používají se, pokud není možné propojení kabelem
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Optický kabel (fiber optic cable)
Bluetooth Rudolf Helm.
Tato prezentace byla vytvořena
Úvod do počítačových sítí Lekce 03 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
Josef Petr Obor vzdělání: M/01 Informační technologie INSPIROMAT PRO TECHNICKÉ OBORY 1. ČÁST – VÝUKOVÉ MATERIÁLY URČENÉ PRO SKUPINU OBORŮ 18 INFORMAČNÍ.
Počítačové sítě Základní pojmy
Satelitní měření polohy
Globální polohovací systémy Global Position Systém (GPS)
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí o televizním digitálním vysílání. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku systému.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Terestriální vysílání digitální.
Systém ochrany kritické infrastruktury a st. hranice 2016.
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Inf Struktura sítě internet. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Mikrovlnné přenosy Mikrovlnné.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII RADIOKOMUNIKACE.
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Lekce 3. Linkový kód ● linkový kód je způsob vyjádření digitálních dat (jedniček a nul) signálem vhodným pro přenos přenosovým kanálem: – optický kabel.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Systémy moderních elektroinstalací
Virtuální privátní sítě
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Úvod do Globálních Navigačních Satelitních Systémů
PB169 – Operační systémy a sítě
Jednočipové počítače – I2C sběrnice
Transkript prezentace:

Družicové datové přenosy

Družicové komunikační systémy jsou v dnešní době velmi důležitou součástí komunikačního řetězce. Doplňují pozemní kabelové, optické i bezdrátové vedení a umožňují komunikaci na velké vzdálenosti. Ke komunikaci využívají umělé družice na oběžných drahách, které neustále visí nad jedním místem zemského povrchu – odborně geostacionární telekomunikační satelity. Podmínkou pro spojení je však přímá viditelnost z obou míst na družici. Satelitní spojení se uskutečňuje v pásmu vysokých frekvencí nosných vln SHF (Super High Frequency). „ Družicové přenosové komunikační systémy využívají 3 typy oběžných drah: GEO (geostacionární) – ve výšce km, MEO (meostacionární) – ve výšce km, LEO (nízkooběžné) – ve výšce km.

Družice mohou fungovat jen jako odražeč signálu, pak jde o tzv. pasivní družice. Výhodnější jsou však tzv. aktivní družice. Ty obsahují vždy několik transpondérů, které fungují jako na sobě nezávislé retranslační stanice. Přijímají tak signál vysílaný ze Země tzv. up-link signál, převedou jej do jiného frekvenčního pásma, zesílí jej a vyšlou zpět směrem k Zemi jako tzv. Down-link signál.

Obecné výhody všech družicových spojů je jejich nezávislost na pozemní komunikační infrastruktuře, možná mobilita pozemních stanic, možnost realizovat spojení i do jakkoli odlehlých a nepřístupných míst, a v neposlední míře také vysoké přenosové rychlosti, kterých lze pomocí družicových spojů dosáhnout. Pomocí družicových spojů lze vytvořit přenosové kanály a okruhy širokého spektra přenosových rychlostí, které se svými vlastnostmi plně vyrovnají pozemním kabelovým spojům a v mnohém je i předčí. Družicové spoje však mají i své nevýhody. Tou nejvýraznější je zpoždění, které při přenosu vzniká. Ze Země na geostacionární družici a zpět dorazí signál přibližně za 250 až 300 ms. A to je velmi dlouhá doba. Ne ani tak pro člověka, jako pro přenosové protokoly, které čekají na potvrzení příjmu od protější strany. Ty musí být vhodně uzpůsobeny, aby velké zpoždění potvrzující odpovědi neinterpretovaly chybně, a nesnažily se příliš brzy o opětovné vyslání již dříve přenesených bloků dat.

V současné době se používají tři typy družicových datových sítí: dvoubodové spoje – propojení velmi vzdálených nebo nepřístupných míst vlastním datovým okruhem, hvězdicovité sítě s centrální stanicí HUB – spojení na principu virtuálních paketů, jedna ze stanic je řídící a přes tuto stanici jde všechen provoz: odesílatel - družice - řídící stanice - družice - příjemce, hvězdicovité sítě bez centrální stanice HUB – síť s virtuálními okruhy, navazovanými dle potřeby mezi koncovými stanicemi. Mezi nejznámější družicové systémy patří Inmarsat, Iridium, Globalstar, Intelsat, Eutelsat, GPS, GALILEO, VSAT aj. Družicové komunikační systémy patří k velmi perspektivním a očekává se velký rozvoj v datových přenosech.