BASKETBAL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CURLING Lukáš Plachý, APAK+ZE3 3.ročník
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Trénink atletických skoků
Herní princip ve sportovní přípravě dětí Licence B
Taktická příprava Michal Lehnert.
BASKETBAL.
Herní výkon v basketbalu
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Týmový herní výkon (THV)
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Systematika fotbalu.
Atletická průprava pro canicross
Fyziologické aspekty sportovních her:
Teorie a didaktika karate II
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
R EGENERACE VE SPORTU Anna Vagenknechtová, RVS, 2009.
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
LEDNÍ HOKEJ Výkon v bruslení závisí na síle: extenzorů kyčle
FYZIOLOGICKÉ ASPEKTY SPORTOVNÍCH HER: LEDNÍ HOKEJ
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Florbal Jiří Plic.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Rychlostně silové Rychlostně vytrvalostní Silově vytrvalostní MUDr
Řízení sportovního tréninku
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
Fyziologické aspekty sportovních her:
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
BASKETBAL Eva Bauerová.
© Tom Vespa. Měkota Je to soubor předpokladů provádět aktivitu: a) určitou nižší intenzitou co nejdéle b) stanovenou dobu (vzdálenost) co nejvyšší intenzitou.
Didaktické formy tréninkového procesu - TP
Rychlostní disciplíny MUDr.Kateřina Kapounková
PLAVÁNÍ - PRSA Záběr horní končetiny
kondiční příprava v tréninku basketbalistů.
Role fyzioterapeuta v realizačních týmech
BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ - KLASIKA
FYZIOLOGIE BADMINTONU
Aktuální formy a metody sportovních her np1107, nk1107 Mgr. Tomáš Pětivlas, Ph.D.Únor 2011.
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
Aktuální formy a metody sportovních her np105, nk105 Mgr. Tomáš Pětivlas PhDÚnor 2007.
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.. SPORTOVNÍ TRÉNINK OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-002.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
jen pro vnitřní potřebu
Vypracovala: Karolína Novotná 3. roč., obor RVS
KINEZIOLOGICKÁ ANALÝZA BADMINTON backhandové podání
Kineziologie Střelba v ledním hokeji
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Regenerace ve sportu fotbal
Rychlostní disciplíny - kraul Tereza Kousalová
Herní výkon v basketbalu
Eduard Hrazdíra KSH FSpS
Fyziologické aspekty sportovních her:
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Kondiční příprava ve sportu
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Fyziologie sportovních disciplín
Transkript prezentace:

BASKETBAL

Charakteristika sportu kontaktní kolektivní sportovní hra brankového typu, charakterizována střídáním útočné a obranné fáze, rychlou přechodovou fází a velkým množstvím jedinečných herních situací. mezi typické basketbalové dovednosti patří uvolnění hráče s míčem a bez míče, střelba na koš, přihrávky a obranné činnosti… basketbal je charakteristický kolísavou intenzitou zatížení, během utkání hráč naběhá 5 – 7 km, udělá přibližně 50 výskoků, 640x změní směr a 440x změní rychlost. Metabolická charakteristika herního výkonu udává intervalový typ zátěže se střídáním intenzity zatížení (hrací doba utkání je 4x10 minut čistého času s přibližnou délkou doby hry bez přerušení od 40 do 150 sekund) a energetickým výdejem 3500- 4200kj/utkání basketbal chápeme jako tzv. multifaktoriální výkon- výkon, na kterém se podílí množství různých faktorů, které jsou schopny se do určité míry vzájemně nahradit.

Faktory individuálního výkonu v basketbalu Modelovou charakteristiku hráče na základě poznatků můžeme sestavit následujícím způsobem:

Faktory týmového výkonu a) Sociálně psychologické determinanty- tvořeny vztahy vztahy mezi hráči, trenéry a realizačním týmem mimo sportovní výkon (mim utkání). Sociální koheze– poukazuje na vztahy v týmu, zda jsou pozitivní či negativní, zda jsou v mužstvu různé podskupiny, které jsou rivalitní apod. (přátelské vztahy, jestli se scházejí mimo sportoviště atd.). Týmová komunikace – ukazuje na úroveň komunikace hráčů mezi sebou a s trenéry např. v krizových situacích, jak komunikuje trenér s týmem a s jednotlivci atd. (např. pokyny v šatně, na střídačce, jak mužstvo hodnotí utkání, názory na tréninkové metody).

Faktory týmového výkonu b) Činnostní determinanty- postihují vztahy v kolektivu během sportovního výkonu (během utkání). Týmový výkon se skládá ze souborů individuálních výkonů a jejich vztahů mezi sebou. Činnostní koheze (soudržnost při sportovním výkonu) – ukazuje na vztahy mezi hráči v průběhu utkání, na jejich soudržnost, spolupráci a souhru týmu. Činnostní participace – vypovídá o tom, nakolik se jednotliví hráči zapojují do hry a přispívají na konečném výsledku utkání. Vychází především z individuálních dovedností a kondiční připravenosti.

Hráčské posty v basketbalu tři základní pozice: rozehrávač, křídelní hráč, pivotman většinou hráči nastupují do hry ve složení rozehrávač, střílející rozehrávač nebo též menší křídlo, vyšší křídlo hrající blíže ke koši, pohyblivější nebo též menší pivotman a centr - vyšší a těžší pivotman. Rozehrávač (hráč na pozici 1) – zakládá útok, vymýšlí akce a rozehrává jejich průběh. Má za úkol přejít s míčem z vlastní obranné poloviny hrací plochy do útočné a dirigovat spoluhráče. Hráči jsou menší, rychlý a vynikající v driblinku. Musí umět dobře přihrávat, výborně střílet z krátké i dlouhé vzdálenosti, zakončit akci. Střílející rozehrávač nebo též menší křídlo (hráč na pozici 2) – je typově podobný rozehrávači, ale jeho vzrůst je vyšší. Je schopen hrát i na pozici rozehrávače, ale pouze doplňkově. Není schopen tuto funkci vykonávat po celou dobu utkání. Hráči jsou mimořádní svou střelbou z dlouhé vzdálenosti. Musí být schopen skórovat různými způsoby i v případě těsné a agresivní obrany soupeře. Měl by dobře ovládat míč a rychlým únikem do koše být schopen zakončit z těsné blízkosti.

Hráčské posty v basketbalu Vyšší křídlo hrající blíže ke koši (hráč na pozici 3) – je považován za nejvšestrannějšího ze všech pozic, podobá se typově spíš pivotmanovi i přesto, že nehraje přímo pod košem a zakončuje z vnějšího prostoru. Menší pivotman (hráč na pozici 4) – je více pohyblivý a výborně doskakujícím hráčem. Pole, ve kterém se pohybuje, je hranice mezi vnějším a vnitřním pásmem. Centr – vyšší pivotman (hráč na pozici 5) – jedná se o nejvyššího a nejtěžšího hráče v týmu. Je málo pohyblivý a jeho místo působení je v těsné blízkosti koše. Většinou hraje zády ke koši, těží se své síly, dobře doskakuje a blokuje střely soupeře.

Metabolická charakteristika výkonu Typ zátěže: intervalová se střídáním intenzity zatížení Trvání výkonu: 4x10 min, NBA 4x12min čistého času (délka hry bez přerušení trvá 40-150s) Intenzita zatížení: střední až maximální Metabolické krytí: ATP-CP systém, anaerobní glykolýza, aerobní fosforylace Zdroje energie:  ATP a CP, glykogen Energetický výdej: 3500-4200 kJ/zápas Obr. Podíl aerobního a anaerobního krytí během výkonu.

Charakteristika sportovce Podíl rychlých a pomalých vláken ve svalech je 52% ku 48% . Tab. Somatická charakteristika (upraveno dle Grasgruber-Cacek 2008**, Tománek 2004*** , MacLaren 1990****, Ústav sportovní medicíny 2010*****, Latin 1994******, Ulbrichová 1980*******).

Charakteristika sportovce tělesné předpoklady jsou mnohem důležitější než u jiných kol. sportů. somatické rozdíly jsou mezi jednotlivými herními posty. Nejnižší jsou rozehrávači, nejvyšší jsou naopak pivoti - centři (až 214 cm). Obr. Somatograf basketbalistů (modře-muži, červeně-ženy).

Trénink Součástí basketbalového tréninku je systematické plánování sportovní přípravy. K rozvoji odrazových schopností se využívá plyometrického tréninku a trénink je dále zaměřen na rychlostní schopnosti a koordinaci (zlepšení agility) i rozvoj vytrvalostní síly a vytrvalosti. Neméně důležitý je pak nácvik herních dovedností (technika a taktika hry). Příklad celoročního tréninkového cyklu – nejvyšší úroveň: Počet tréninkových jednotek za rok: 439 Počet hodin zatížení za rok: 878 Všeobecné přípravné období: červen-červenec Specifické přípravné období: srpen-září Soutěžní období: říjen-duben Přechodné období: květen

Zdravotní rizika Setkáváme se s poraněním pohybového aparátu- při doskocích trpí páteř, časté jsou únavové zlomeniny kostí bérců a nohou, při pádech na palubovku vznikají spáleniny a odřeniny a při kontaktech se soupeřem může dojít k pohmožděninám, poraněním obličeje (zlomeninám obličejových kostí, vyražení zubu či poranění oka).  Nejčastější poranění a poškození: - akutní : distorze hlezenního a kolenního kloubu, podvrtnutí a naražení či distorze prstů ruky, natažení či natržení quadricepsu, natažení případně utržení Achillovy šlachy, luxace ramene, zlomeniny horních končetin (články prstů, zápěstí) -  chronické: bolesti bederní oblasti páteře, skokanské koleno, zánět ramenního kloubu

Kineziologická analýza lokomoce: přirozená – bipedální pohyby segmentů: cyklické (běh) i acyklické (skoky, obraty apod.) na výkonu se podílí svaly dolních i horních končetin- výskoky, doskoky a běh zajišťují m. glutaeus maximus, hamstringy, m. quadriceps femoris a m. triceps surae. při střelbě na koš se kontrahují svaly horních končetin flexory ramen (m. deltoideus-pars clavicularis, m. coracobrachialis, m. biceps brachii-caput breve, flexory ramene a dále se zapojují extensory lokte (m., triceps brachii, m. anconeus) a palmární flexory (m. flexor carpi radialis, m. flexor carpi ulnaris  a m. palmaris longus).  Obr. Nejvíce zatěžované svaly v basketbale

Děkuji za pozornost