F Atmosférický tlak Magdeburské polokoule, Torricelliho pokus, přístroje k měření atmosférického tlaku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti kapalin a plynů
Advertisements

Atmosférický tlak a jeho měření
ATMOSFERICKÝ TLAK AUTOR: Natálie Svobodová Vlll. třída.
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
Evangelista Torricelli
VY_32_INOVACE_19 - ATMOSFERICKÝ TLAK
Mechanické vlastnosti plynů.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti Plynů
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
JAN EVANGELISTA TORRICELLI
Jan Evangelista Torricelli a Magdeburské polokoule
Název materiálu: ATMOSFÉRICKÝ TLAK – výklad učiva.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Jan Evangelista Torricelli
- jsou obsaženy v atmosféře
Do kterého čajníku se vejde více vody?
Atmosférický tlak a jeho měření
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 3: Barometrické měření výšek.
Měření atmosférického tlaku
Plyny.
Mechanické vlastnosti plynů
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Tlak – výroba barometru Pracovní činnosti 6. třída
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Tlak.
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
f – sekunda yveta ančincová
MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLYNŮ
Historické experimenty
PLYNY Vlastnosti látek plynných Tlak vzduchu Torricelliho pokus
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
Demonstrační experimenty pro střední školy - Mechanika
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
EXPERIMENTY – ATMOSFERICKÝ TLAK PdF:FY2MP_DF1 Didaktika fyziky 1 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Atmosférický tlak Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
VY_32_INOVACE_13_30_ Atmosférický tlak a jeho měření.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Atmosférický tlak a jeho měření
Transkript prezentace:

F Atmosférický tlak Magdeburské polokoule, Torricelliho pokus, přístroje k měření atmosférického tlaku

Magdeburské polokoule Otto von Guericke (starosta Magdeburgu) v roce 1654 předvedl experiment, ve kterém ukázal sílu vakua a dokázal existenci atmosféry Země. Guericke spojil dvě duté měděné polokoule o průměru 51 cm s úchyty a ze vzniklé dutiny vypumpoval vzduch. [1]

Magdeburské polokoule Pak nechal zapřáhnout ke každé polokouli čtyři páry koní. Tlak vzduchu byl však tak velký, že koně musely napnout všechny svaly, aby se jim podařilo polokoule oddělit. Při odtržení se ozvala mohutná rána, která se rozlehla v okolí Magdeburgu.

Atmosférický tlak Člověk zahrabaný pískem na pláži na sobě cítí tíhovou sílu písku. Nad námi je atmosféra složená z atomů a molekul. Na všechno působí tíhová síla. Výsledkem tíhové síly je značný tlak vzduchu. Tento tlak nazýváme atmosférický.

Atmosférický tlak Atmosféra působí na každý čtverečný centimetr zemského povrchu takovou silou, jako kdyby na něm bylo položeno závaží 1 kg.

Proč si atmosférický tlak neuvědomujeme? Tlaková síla atmosféry na povrch lidského těla je obrovská. Odhadneme-li obsah povrchu člověka na 1 m2, je celková tlaková síla atmosféry 100 000 N! Stejně velký tlak je však i uvnitř lidského těla → proto jsou síly působící na pokožku stejně velké, mají opačný směr, výslednice je tedy nulová.

Kdy si přítomnost atmosférického tlaku uvědomujeme? Jedeme-li autem dlouho do kopce nebo z kopce, cítíme tlak v uších a něco nás nutí polykat. To něco je převažující tlaková síla zevnitř nebo zvenku. Polykáním obě síly vyrovnáme.

Jan Evangelista Torricelli [2] italský fyzik navrhl v roce 1644 pokus dokázal jím, že vzduch není nehmotný

Torricelliho pokus Torricelli vzal 1 metr dlouhou na jednom konci zatavenou skleněnou trubici. Naplnil ji rtutí a uzavřel zátkou. Trubici obrátil dnem vzhůru a ponořil do nádoby se rtutí a zátku odstranil.

Torricelliho pokus Určitá část rtuti vytekla, pod zataveným koncem se vytvořilo vzduchoprázdno. Při naklánění trubice se vždy hladina ustálila ve výšce přibližně 750 mm nad volným povrchem rtuti v nádobě. [3]

Proč nevytekla rtuť všechna? „Váha“ vzduchu působí na volný povrch hladiny rtuti v nádobě neboli atmosférický tlak působící na volny povrch rtuti Na rtuť v trubici působí tlak hydrostatický. Hladina rtuťového sloupce klesá až k vyrovnání obou tlaků, a to atmosférického a hydrostatického. Ustálí se na hodnotě 750 mm nad povrchem.

Je atmosférický tlak vždy a všude stejný? Není, jeho velikost je závislá na nadmořské výšce, denní době, teplotě vzduchu, … Aktuální údaje o atmosférickém tlaku získáte v předpovědi počasí. Uvádí se v hektopascalech (hPa). Předpona hekto znamená 100. Největší atmosférický tlak je u hladiny moře. Se stoupající výškou klesá.

Atmosférický tlak ve výškách Nad vysokým pohořím je tloušťka atmosféry menší než v nížinách. Je zde i nižší tlak vzduchu. Horolezci vědí, že ve výškách od 3 000 m se hůře dýchá (do plic se při nižším tlaku vzduchu dostane méně kyslíku). Při výstupu nad 6 000 m je dobré mít kyslíkový přístroj.

Přístroje k měření tlaku Barometr rtuťový tlakoměr přístroj na základě Torricelliho pokusu Aneroid pružné zvlněné víčko Prohnutí se mění se změnou atmosférického tlaku.

Výškoměr Tlakoměr může pracovat i jako výškoměr. Využívá toho, že atmosférický tlak klesá s rostoucí výškou. Změna tlaku se převádí na změnu nadmořské výšky.

Zdroje RAUNER, Karel. Fyzika 7: Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2005. ISBN 80-7238-431-7. RAUNER, Karel. Fyzika 7: Pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2005. ISBN 80-7238-432-5. RAUNER, Karel. Fyzika 7: Příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2005. ISBN 80-7238-433-3. BENKOVSKÁ, Helena. Hravá fyzika 7: Pracovní sešit pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: Taktik, 2014. ISBN 978-80-87881-23-1. [1] http://www.jreichl.com/fyzika/exkurze/cern2006/obrazky/cesta /03_muzeum/img00028.jpg [2] http://swh.schoolworkhelper.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2011/08/Evangelista-Torricelli.jpg?c71720 [3] http://moodle2.gymcheb.cz/pluginfile.php/41873/mod_page/content/1 /torrpokus.jpg