Sociální deviace v SPSP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opatření na straně poptávky Drogové minimum SANANIM 4 – 6. ledna 2006.
Advertisements

Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Národní strategie protidrogové politiky
DĚLENÍ DROG.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Sociální patologie SCPT SCPA
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Drogy Výchova ke zdraví.
Patologické jevy v životě mladých
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Závislost na alkoholu PSY 442 Speciální psychiatrie
Alkoholismus.
Rizikového chování v dospívání
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín –
VY_32_INOVACE_12 - Závislosti
Klasifikace duševních poruch
Rizika závislosti Psychoaktivní látka ovlivňuje psychiku
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Závislost na nealkoholových drogách
Patologické hráčství David Kadlec , SOVČ 2011.
Legislativa X návykové látky
Historie návykových látek
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Sociální péče o osoby trpící závislostí. Závislost stav fyzické či psychické vazby jedince na nějakou látku či činnost se škodlivými následky jak pro.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
SÍŤ SLUŽEB PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI.
Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Historie a současnost drogové situace v České republice Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice,
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika ohrožující zdraví
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Terénní programy.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Alkoholismus.
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Sociální deviace v SPSP 9. Deviantní skupiny a jednotlivci I.: NARKOMANI, ALKOHOLICI A JINAK ZÁVISLÉ OSOBY A SKUPINY OSOB FSS MU Brno, 2006

OBSAH SETKÁNÍ Příčiny zkoumání závislých osob Historie návykových látek Vymezení pojmu „závislost“ a souvisejících pojmů Klasifikace jednotlivých typů látek zneužívaných a způsobujících závislost Příčiny vzniku závislosti a návykového chování Následky návykového chování Statistika návykového chování V ČR Prevence závislostí

1. Příčiny zkoumání závislých osob Dostupnost Liberalizace Kombinace více návykových problémů Klesající věková hranice (-15) Dopad do somatické, psychické a sociální oblasti jednotlivce a jeho okolí Smrtelné a život ohrožující události (násilné příčiny smrti, úrazy a dopravní nehody)

Závislostí ohrožené skupiny mládež kriminální jedinci podnikatelé a vrcholní manažeři

2. Historie návykových látek varování v papyrech starého Egypta vlastnosti makové šťávy (opia) v neolitické době (8 000-5 000 let př. n. l.) kokový keř (kokain) a konopí (hašiš) tisíciletí staré dějiny alkohol u podmanitelům Ameriky (konec 15.st) drogy (konopí a opium) nejprve jako léčivé a později opojné prostředky

v 19. století masové rozšiřování drog v Evropě a Severní Americe farmaceutickými firmami jako léčiv od začátku 20. století Ilegální dovávání zločineckýmí organizace (např. Cosa Nostra v USA nebo French Connection ve Francii) ve 20. letech 20. století farmaceutické firmy vyráběly léčiva s obsahem alkoholu, morfinu, kokainu, konopí a heroinu

Šanghaj (1909), Haag (1912), Ženeva (1925) konec legánlní spotřeby drog na mezinárodním jednáním o narkotikách na tzv. opiových konferencích a díky drogovým zákonům v jednotlivých zemích OSN (1961) zakázány „všechny drogy lidem škodlivé“jednotnou dohodou OSN (Single Convention on Narcotic Drugs) 1971, 1988 uzavřeny další mezinárodní dohody o odstranění drog

„Závislost“ (Dle MKN-10) „Skupina fyziologických, behaviorálních a kognitivních fenoménů, v nichž užívání nějaké látky nebo třídy látek má u daného jedince mnohem větší přednost, než jiné jednání, kterého si kdysi cenil více. Centrální popisnou charakteristikou syndromu závislosti je touha (často silná, někdy přemáhající) brát psychoaktivní látky (které mohou avšak nemusí být lékařsky předepsány), alkohol nebo tabák. Návrat k užívání látky po období abstinence vede k rychlejšímu znovuobjevení rysů syndromu, než je tomu u jedince, u něhož se závislost nevyskytuje….“

Znaky „závislosti“ (dle MKN-10) (3+ z následujících jevů během roku): silná touha nebo pocit puzení potíže v kontrole odvykací příznaky růst tolerance zanedbávání jiných potěšení nebo zájmů a zvýšené množství času k získání, užívání nebo zotavování se pokračování užívání navzrody škodlivým následkům

Typy závislosti návykové chování psychická (duševní) závislost somatická (tělesná) závislost „sekundární závislost“ „komorbidum/dvojí diagnóza“

Se „závislostí“ související pojmy Abusus x Usus Adiktologie Bažení (craving) Detoxikace Detoxifikace Problémové užívání drog Průchozí drogy (gateway drugs) Substituce - substituční léčba (harm reduction)

Psychoaktivní látky

4. Klasifikace jednotlivých typů látek zneužívaných a zpsobujících závislost

Ad A – závislosti způsobené návykovými látkami

KONOPNÉ DROGY/KANABINOIDY (marihuana, hašiš)

HALUCINOGENY (meskalin, durman, psilocybin - bufetenin - kyselina lysergová/lsd, pcp)

STIMULANCIA (amfetaminy – koka - kokain - crack – pervitin - nikotin – kofein)

TANEČNÍ DROGY (EXTASY - XTC / MDMA - metylen-dioxymetamfetamin)

OPIÁTY (fentanyl / „umělý heroin“ - morfin - heroin- metadon)

INHALANTY (benzin, barvy, ředidla, lepidla)

Ad C – nelátkové závislosti poruchy zahrnuté v kategorii MKN-10 a/či DSM-IV (patologické hráčství/gambling, pyromanie, kleptomanie trichotillománie, hypersexualita/nymfomanie a satyriáza, poruchy příjmu potravy/bulimie a mentální anorexie) poruchy dosud nezahrnuté v klasifikaci nemocí (závislost na informačních technologiích/internet, TV, workholismus/ponopathia/přeprcování, patologické nakupování/oniomanie, závislost na sektě)

Patologické hráčství / gambling ztráta zaměstnání – zadlužení se – lhaní – pořušování zákona intenzívní puzení ke hře - zaujetí myšlenkami a představami hraní a doprovodných okolností často vzrůstá přes nepříznivé sociální důsledky – období stresu - riziko sebevraždy alkohol častým spouštěčem recidivy hráčství

Poruchy příjmu potravy mentální bulimie (nezvladatelná chuť k jídlu) záchvaty přejídání - kontrola tělesné váhy - zabývání se jídlem a snahou potlačit jejich „výkrmné“ účinky jídla (zvracení – hladovění) mentální anorexie (nezvladatelný strach z tloušťky) zábrana tloustnutí – vyvolávání zvracení – nechutenství – někdy bulimie - pokles váhy - mizí menstruační krvácení - vysoká aktivita – psychické změny (hysterické a neurotické projevy, lhavost, nezralost osobnosti, sexuální nezralost) – riziko závislosti na alkoholu či jiných psychoaktivních látkách

5. Příčiny vzniku závislosti a návykového chování - Přístupy Psychosociální faktory Vývojové/socializační faktory Rodinné faktory Situační faktor traumatu Situační faktor příležitosti setkání s drogou Vývojové sociální faktory Kombinace více faktorů (bio-psycho-socio-spirituální model závislosti)

etnické menšiny a cizinci homosexuální pacienti Rizikové skupiny děti a dospívající staří lidé ženy etnické menšiny a cizinci homosexuální pacienti jedinci s těžší vadou zraku nebo sluchu bezdomovci

6. Následky návykového chování - rizika Násilná smrt (alkohol) Sebevraždy (gamblarství, alkohol, heroin a kokain) Vraždy (alkohol, heroin a kokain aj.) Páchání trestné činnosti či staní se její obětí (alkohol, kokain a pervitin)

v psychické oblasti v somatické oblasti v sociální oblasti - roviny následků v psychické oblasti v somatické oblasti v sociální oblasti

7. Statistika návykového chování V ČR – zdroje dat ÚZIS - Registr propuštěných/zemřelých z psychiatrických léčeben SZÚ – EPIDAT - Registr hlášených případů virové hepatitidy na území ČR v daném roce Policie ČR - Databáze osob stíhaných pro drogově trestné činy Hygienická stanice Hl. m. Prahy - Registr žádostí o první léčbu + Registr hospitalizovaných pro intoxikaci drogami nebo léky 14 zařízení v ČR, největší z nich Sananim - Registr klientů a služeb vybraných nízkoprahových zařízení pro uživatele drog sdružených v A.N.O.

8. Prevence závislostí – řešení na státní úrovni „Národní strategie protidrogové politiky na období let 2001-4“ „Akční plán MV a policie ČR k realizaci národní strategie protidrogové politiky na období 2003 – 2004“

– řešení legislativními úpravami Nadnárodní právní dokumenty a kontrola drog Současná drogová a související legislativa v ČR – Trestní zákoník § 187 Nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů (Nedovolené nakládání) § 187a Přechovávání pro sebe § 188 Předmět k nedovolené výrobě § 188a Šíření toxikomanie § 217 Ohrožování mravní výchovy mládeže § 218 Podávání alkoholických nápojů mládeži § 218a Podávání anabolických látek mládeži

– řešení na lokální úrovni Prevence návykových problémů (primární - sekundární - terciální /harm reduction) Instituce uskutečňující terapii drogových závislostí

Instituce uskutečňující terapii drogových závislostí Sátní Detoxikační jednotky v nemocnicích Ordinace pro alkoholismus a jiné toxikomanie (OAT) Psychiatrické léčebny a kliniky Nestátní Terénní programy v rámci street-worku/specifické formy sociální služby poskytované přímo na ulici Kontaktní centra (KC) Denní stacionáře (DS) Terapeutické a resocializační komunity (TK) Doléčovací centra Chráněné dílny a bydlení (zřizovatelé: OS, o.p.s., Charita) Svépomocné organizace (AA, NA)

PŘÍSTUPY V PSYCHOTERAPII DROGOVÝCH ZÁVISLOSTÍ Spirituální přístup Anonymních alkoholiků Psychodynamický/psychoanalytický přístup Přístup rodinné terapie Behaviorální přístup