elektrický proud v kovech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kovech
Advertisements

Obvod plus vnitřek zdroje napětí
Základy elektrotechniky
ELEKTRICKÝ PROUD.
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Vedení el. proudu v různých prostředích
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Obvody stejnosměrného proudu
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
O elektrických veličinách v sítích
RLC Obvody Michaela Šebestová.
Prof. Ing. Karel Pokorný, CSc.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Název materiálu: JEDNODUCHÝ OBVOD – výklad učiva.
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
odpor vodiče, supravodivost
7.4 Elektrostatické pole v látkách 7.5 Energie elektrostatického pole
Elektrický proud.
zapojování kondenzátorů
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.15.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
STR Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

elektrický proud v kovech Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.40 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: červenec 2014 Ročník: 3. ročník – čtyřleté gymnázium, 7. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Elektrický proud v kovech Materiál slouží k zopakování vedení elektrického proudu v kovech. Materiál připomíná základní zákony z této oblasti (Ohmovy, Kirchhoffovy) a prostor je věnován také supravodivosti. Učivo je ověřeno závěrečným testem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Elektrický proud elektrický proud - uspořádaný pohyb volných nosičů náboje (jev) (elektrony, ionty, díry) v látkách elektrický proud - skalární fyzikální veličina určující podíl (veličina) celkového náboje Q, který projde průřezem vodiče za dobu t směr proudu určen dohodou – směr uspořádaného pohybu kladně nabitých částic účinky elektrického proudu: tepelné – odporový drát (rychlovarná konvice) magnetické – elektromagnet (jistič) chemické – elektrolýza (chemické pokovování) elektrický proud měříme ampérmetrem (sériově ke spotřebiči) [1] [2] [3]

Ohmův zákon pro část obvodu Elektrický proud v kovovém vodiči stálé teploty je přímo úměrný napětí mezi konci vodiče. voltampérová charakteristika – graf závislosti el. proudu I na el. napětí U lineární prvek – VA charakteristika přímka, odpor konstantní nelineární prvek - VA charakteristika křivka, odpor závisí na I (popř. U) I – elektrický proud U – elektrické napětí R – elektrický odpor G – elektrická vodivost [4] [5]

Elektrický odpor elektrický odpor R závisí: délka vodiče l obsah průřezu vodiče S materiál vodiče ρ teplota vodiče t ρ - měrný elektrický odpor = rezistivita α – teplotní součinitel elektrického odporu, charakteristika daného materiálu

Supravodivost kvantový jev spočívající v náhlém zmenšení měrného odporu látky až na zanedbatelnou hodnotu při snížení teploty pod kritickou teplotu TK supravodiče objevil ji v roce 1911 Holanďan H. Kamerlingh-Onnes supravodiče: I. druhu – kovy a jejich přímé slitiny (Hg, Pb, Sn, Nb) II. druhu- organické sloučeniny, oxidy keramické povahy (YBa2Cu3O7-x, (Hg0,8Tl0,2)Ba2Ca2Cu3O8,33.) TK - různá pro různé supravodiče - hodnota od jednotek po desítky K elektrický proud v prstenci supravodiče se udrží bez pozorovatelného útlumu několik let [6] [7]

Využití supravodivosti supravodivá levitace vlaky MAGLEV (magnetická levitace) efektivní přenos energie SQUID (Superconcting Quantum Interference Device) supravodivé přechody v počítačích nukleární magnetické rezonance supravodivé magnety v urychlovači LHC (CERN) [8] [9] [10]

Ohmův zákon pro uzavřený obvod Ohmův zákon pro uzavřený obvod: Proud v uzavřeném obvodu je roven podílu elektromotorického napětí zdroje a celkového odporu R + Ri. [11] [13] [12]

Elektrický jistič elektrické zařízení, které při nadměrném elektrickém proudu (většinou při přetížení nebo zkratu) automaticky rozpojí elektrický obvod a tím může chránit obsluhu před možným úrazem elektrickým proudem a chráněné elektrické zařízení před jeho poškozením 1 - ovládací páčka 2 - aretační mechanismus 3 - kontakty 4 - přívodní šroubová svorka 5 - bimetalový člen pro vybavení přetížením 6 - regulační prvek nastavení citlivosti (u běžných domovních jističů není) 7 - elektromagnetická spoušť pro vybavení zkratem 8 - zhášecí komora [13] [14]

Kirchhoffovy zákony formulované roku 1847 německým fyzikem G. R. Kirchhoffem pravidla formulující principy zachování náboje a energie v elektrických obvodech používají se zvláště pro rozvětvené elektrické obvody (umožňují určit velikost a směr elektrického proudu v jednotlivých větvích a velikost elektrického napětí na svorkách jednotlivých prvků) uzel – místo, ve kterém se stýkají nejméně 3 vodiče větev – vodivé spojení sousedních uzlů smyčka - posloupnost konečného počtu větví, které na sebe (uzavřená) v uzlech navazují a vytvářejí uzavřenou dráhu, po níž se vrátíme do výchozího uzlu [15]

I. Kirchhoffův zákon Kirchhoffův zákon: (zákon zachování elektrického náboje, jedná se o rovnici kontinuity elektrického proudu) Algebraický součet proudů v libovolném uzlu elektrického obvodu se rovná 0. podle konvence je proud tekoucí do uzlu kladný, zatímco proud tekoucí z uzlu záporný [16]

II. Kirchhoffův zákon II. Kirchhoffův zákon (zákon zachování energie pro elektrické obvody) V libovolném uzavřeném obvodu, který je částí elektrické sítě, se algebraický součet elektromotorických napětí Uei zdrojů zapojených do obvodu rovná algebraickému součtu napětí RkIk na jednotlivých rezistorech. [17]

Příklad na Kirchhoffovy zákony Př. Vypočítejte proudy v jednotlivých větvích elektrického obvodu podle schématu obvodu: 1. určíme orientaci elektromotorických napětí (směr „od mínus k plus“) 2. zvolíme LIBOVOLNĚ směr proudů ve větvích 3. zvolíme směr „obíhání“ uzavřenou smyčkou I I2 II A I1 I3

Elektrická práce, elektrický výkon elektrická práce (práce elektrického proudu, spotřeba el. energie) W skalární veličina, která je mírou přeměny elektrické energie ve spotřebiči na jinou formu energie Joulovo teplo QJ - teplo, které vzniká při průchodu elektrického proudu vodičem výkon elektrického proudu P elektrická práce vykonaná za jednotku času [18]

Trocha opakování Vysvětlete rozdíl mezi Ohmovým zákonem pro část obvodu a Ohmovým zákonem pro uzavřený obvod. Jaké účinky má elektrický proud a kde je například využíváme. Vysvětlete pojem supravodivost. Jak definujeme elektrický odpor a na čem závisí? Vysvětlete, jakou funkci v elektrickém obvodu mají jističe (pojistky). 6. Vypočítejte proudy v jednotlivých větvích elektrického obvodu podle schématu obvodu: I1 I3 I2

Zdroje a použitá literatura [1] MATANYA. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Andr%C3%A9-Marie_Amp%C3%A8re#mediaviewer/File:Ampere1.jpg [2] CQDX. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:381070-A.jpg?uselang=cs [3] BANGIN. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrotechnick%C3%A1_sou%C4%8D%C3%A1stka#mediaviewer/Soubor:Ammeter.png [4] LUESTLING. wikipedia [online]. cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Georg_Simon_Ohm#mediaviewer/Soubor:Georg-simon-ohm_1.jpg [5] THEDREAMSTREE. wikipedia [online]. cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Caract%C3%A9ristique_r%C3%A9sistance.PNG?uselang=cs [6] JDH. wikipedia [online]. cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Heike_Kamerlingh_Onnes#mediaviewer/Soubor:Kamerlingh_portret.jpg [7] RAMA. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Supravodivost#mediaviewer/Soubor:CERN-cables-p1030764.jpg [8] PRYKU. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Maglev#mediaviewer/Soubor:Shanghai_Transrapid_002.jpg [9] VENDISTOMAS. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Magnetick%C3%A1_rezonance#mediaviewer/Soubor:3TMRI.jpg [10] MKOTL. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Supravodi%C4%8D#mediaviewer/Soubor:SuperconductingMagnet.jpg [11] SCOOTRIK. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ide%C3%A1ln%C3%AD_a_re%C3%A1ln%C3%BD_zdroj.pdf [12] ŠEVELA, Pavel. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cork_fuses,_switche_and_mains_sockets.jpg?uselang=cs [13] LEOTARD. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick%C3%BD_jisti%C4%8D#mediaviewer/Soubor:Cicuit_breaker_1_pole.jpg [14] SARANG. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick%C3%BD_jisti%C4%8D#mediaviewer/Soubor:Symbol_leitungsschutzschalter.svg [15] QWERK. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Gustav_Robert_Kirchhoff#mediaviewer/Soubor:Gustav_Robert_Kirchhoff.jpg [16] INDUCTIVELOAD. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kirchhoffovy_z%C3%A1kony#mediaviewer/Soubor:Kirchhoff%27s_Current_Law.svg [17] PAJS. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kirchhoff_law2.svg?uselang=cs [18] AUDRIUSA. wikipedia [online]. [cit. 23.7.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick%C3%BD_v%C3%BDkon#mediaviewer/Soubor:Wattmeter.jpg schémata elektrických obvodů byla vyrobena ve freewarovém programu Curcuit Diagram 2.0 SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0