SVĚTOVÉ DRAMA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou B. Brechta…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Divadlo konce 19.století.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Romantismus.
FEDERICO GARCÍA LORCA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Karolina Světlá 8. ročník.
Victor Hugo ( ).
Identifikátor materiálu: EU –
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
EDUARD BASS 9. ročník.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Portréty literárních osobností světové literatury.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
BERTOLT BRECHT Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
GEORGE BERNARD SHAW Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Portréty literárních osobností světové literatury
Emil František Burian
William Shakespeare.
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Karel Čapek.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Německá literatura 20. století Heinrich.
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marie Majerová 9. ročník.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SVĚTOVÉHO DRAMATU Literatura 1. poloviny 20. století 2. ročník Srpen 2012.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
 americký divadelní muzikál  1956, Alan Jay Lerner, Frederic Loewe  předloha - divadelní hra G. B. Shawa – Pygmalion( námět čerpá ze starověkých řeckých.
GEORGE BERNARD SHAW Lenka Beznosková, C3B. Obsah osobnost život dílo Pygmalion shrnutí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
SVĚTOVÉ DRAMA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Jan Neruda - dílo.
MOSKEVSKÉ UMĚLECKÉ DIVADLO
ROMANTISMUS.
VY_32_INOVACE_11_Literatura 19. století Kritický realismus
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
Bertolt Brecht Doplňte vynechané údaje Začal studovat …………., později …………… emigroval do …………………, 1941 do…… se vrátil do …………….. Berlína.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

SVĚTOVÉ DRAMA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ EPICKÉ DIVADLO VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk

v dramatu se projevují moderní umělecké směry CHARAKTERISTIKA v dramatu se projevují moderní umělecké směry vedle tradičních postupů vzniká moderní drama (synkretismus žánrů – drama lyrické, dokumentární, groteska) prosazuje se nové pojetí režie, nové herecké metody, moderní scénografie mění se charakter divadelní budovy (snaha změnit tradiční kukátkové divadlo)

EPICKÉ DIVADLO aktuálnost (aktualizace historických témat) divadelní žánr, který se začal prosazovat v první polovině 20. století, od 50. let vliv na drama po celém světě dává přednost příběhu, jenž je často přerušován komentováním vypravěče, ale i jednotlivých postav divák si musí uvědomit, že divadlo nezobrazuje realitu, a vlastní život konfrontovat s divadelní iluzí scéna se často mění a přestavuje před jeho očima aktuálnost (aktualizace historických témat) angažovanost (důraz na společenskou funkci) antiiluzivnost (tzv. zcizovací efekty – snaha zrušit iluzi skutečnosti, výklady vypravěče, přerušování komentáři, glosami, brání divákům vcítit se do děje – vytvoření kritického odstupu) aktivizace diváka (oslovování diváků, songy, předscény, otevřená scéna bez opony)

M Ch A T 1898 Moskevské umělecké divadlo (MChT) 1920 Moskevské umělecké akademické divadlo (MChAT) zakládá ho Konstantin Sergejevič Stanislavskij a Vladimir Ivanovič Němirovič-Dančenko nové scénické prostředky (bohatá náladová atmosféra, symbióza světla, hudby, rytmu) vliv na evropské drama (zájezdy po Evropě) tzv. Stanislavského metoda (vliv na evropské divadelní školství a praxi, metodika výchovy herců, požadavek psychického sžití s rolí)

Konstantin Sergejevič Stanislavskij (1863 – 1938) - ruský herec, podnikatel, divadelní režisér, divadelní teoretik a pedagog, který společně s Vladimírem Ivanovičem Němirovičem-Dančenkem spoluzaložil legendární Moskevské umělecké akademické divadlo (MCHAT), on sám vytvořil svoji vlastní metodiku výchovy herců (tzv. systém Stanislavského/Stanislavského školu nebo také Stanislavského metodu), která později velmi ovlivnila světovou divadelní praxi a znamenala přelom i v divadelní pedagogice Vladimir Ivanovič Němirovič-Dančenko (1858 - 1943) - ruský a sovětský režisér, divadelní ředitel, dramatik a spisovatel, spolu s Konstantinem Stanislavským založil Moskevské umělecké akademické divadlo (MChAT), jeho práce je spjata nejen s MChAT, ale i s rozvojem celého ruského profesionálního divadla konce 19. století a první poloviny 20. století

JEAN COCTEAU (1889 – 1963) francouzský básník, prozaik, dramatik, divadelní a filmový scenárista, režisér, herec, výtvarník, hudebník, choreograf a kritik hlavní představitel avantgardy a kubistické literatury člen Francouzské akademie dlouholetý životní partner herce Jeana Maraise, který mu byl múzou a který jej inspiroval k vytvoření celé řady literárních i filmových děl - uvedl ho do uměleckého prostředí tehdejší Paříže, a zahájil tak jeho kariéru dílo: Chorál, Leona, Rekviem – básnické lyrické sbírky Lidský hlas, Krásný necita, Pekelný stroj, Hrozní rodiče – dramata Svatebčané na Eiffelovce – jednoaktovka, text pro 2 herce, ostatní předvádějí pantomimu

BERTOLT BRECHT (1898 – 1956) německý básník, spisovatel, dramatik, divadelní teoretik a režisér, tvůrce tzv. epického divadla narodil se v továrnické rodině studoval lékařství, přírodní vědy a dějiny divadla pracoval jako režisér a dramaturg v divadlech v Mnichově a v Berlíně od r. 1928 se věnoval marxismu, který ho velmi ovlivnil po nástupu fašismu byl zbaven občanství a odešel do emigrace - žil v Rakousku, Švýcarsku, Francii, Dánsku (nejdéle) a v USA po válce se vrátil do Německa v roce 1949 se svou ženou Helenou Weigelovou založil Berliner Ensemble a na této scéně realizoval principy epického divadla, ovlivněného socialistickým realismem

BRECHTOVO DÍLO Třígrošová opera – originální adaptace Žebrácké opery anglického autora Johna Gaye, konkurenční boj dvou londýnských gangů Matka Kuráž a její děti – sociálně zaměřené drama, děj z třicetileté války, smutný příběh obchodnice, která chce před válkou uchránit své děti, táhne se zbožím s armádou, přestože přišla o své děti, nepochopila, že válka je příčinou jejího neštěstí Strach a bída Třetí říše, Život Galileiho – dramata Zadržitelný vzestup Artura Uie – satirická parodie na Hitlerův vzestup Kavkazský křídový kruh – ve hře jsou vyprávěny a hrány dva příběhy (jde o střídání hry a vyprávění), které jsou zároveň komentovány, vypravěčem je vševidoucí zpěvák Arkadi Čcheidze, ve hře je uplatněn i princip divadla v divadle, první příběh je spor dvou kolchozů o údolí a druhý je sporem dvou žen o dítě

GEORGE BERNARD SHAW (1856 – 1950) anglický dramatik, spisovatel a kritik irského původu, nositel Nobelovy ceny (r. 1925), tvůrce tzv. diskusní komedie nebo dramatu idejí, zakladatel anglického moderního dramatu narodil se v protestantské rodině úředníka a zpěvačky měl pouze základní školní vzdělání, od 15 let se musel sám živit pracoval jako písař u realitního agenta v Dublinu, později odešel do Londýna, kde se živil jako kritik (výtvarný, hudební, divadelní, literární) zakladatel Fabiánské společnosti – nerevoluční socialismus žurnalisticky i finančně podporoval komunistickou vládu v Sovětském svazu pokoušel se uplatnit i v politice, ale jeho pokusy nebyly úspěšné (socialistické projevy) po smrti své manželky v roce 1943 začal postupně ztrácet zájem o vlastní život, zemřel v 94 letech

SHAWOVO DÍLO Živnost paní Warrenové – sociálně kritické drama, otevřeně pojednává o kuplířství Caesar a Kleopatra – hra s historickým námětem, parodie tragédie Williama Shakespeara Antonius a Kleopatra, zaměřená proti idealizujícímu pojetí velké lásky Svatá Jana – tragédie, historická hra o francouzské národní hrdince Johance z Arku, která je představitelkou zdravého rozumu rebelujícího proti násilí, dogmatismu a autoritářství Pygmalion – komedie, příběh profesora angličtiny Henry Higginse a prosté londýnské květinářky Lízy Doolittlové, jeho sázka s přítelem plukovníkem Pickeringem, že naučí Lízu dokonalé výslovnosti a vybranému chování, aby ji všichni považovali za vznešenou dámu, podle hry vznikl americký muzikál My Fair Lady Lékař v rozpacích - drama, ve kterém vytvořil odpudivý obraz lékaře podvodníka, kontrastující s portrétem jednoho z pacientů, tuberkulózního malíře, který je schopen, i přes svou amorálnost, ukázat lidem jejich pravou tvář Majorka Barbara - sociálně laděná komedie zabývající se problematikou filantropie, mladá majorka Armády spásy se charitativní činnosti snaží protestovat proti svému otci, zbrojařskému milionáři

LUIGI PIRANDELLO (1867 – 1936) italský básník, novelista, romanopisec, dramatik a divadelní režisér, nositel Nobelovy ceny (r. 1934) narodil se na Sicílii v podnikatelské rodině studoval literaturu a filologii na univerzitách v Římě a Bonnu roku 1897 přijal místo na katedře stylistiky v učitelském ústavu v Římě po válce se stal režisérem a divadelním ředitelem jeho manželka onemocněla duševní chorobou a skončila v ústavu r. 1924 vstoupil do fašistické strany r. 1925 se stal ředitelem římského divadla Teatro d'Arte - v letech 1925 - 1928 strávil většinu času na zahraničním turné po Evropě a po Americe roku 1929 byl jmenován členem Italské akademie roku 1936 se nachladil při natáčení filmu na motivy svého románu a zemřel na zápal plic jeho dílo vychází z verismu (umělecký směr, spojení kritického realismu a naturalismu, odraz vlastních zkušeností spisovatelů)

PIRANDELLOVO DÍLO Nebožtík Mattia Pascal - román, ve kterém vypráví příběh muže, jenž nespokojen se svým dosavadním, nepříliš šťastným osudem se v příhodné situaci snaží svést úřady k přesvědčení, že zemřel, a začne žít pod jiným jménem nový život Staří a mladí - historický román, jehož děj se odehrává na sklonku 19. století v okolí sicilského města Agrigenta, líčí život provinciální šlechty, kléru a zbohatlé buržoazie, jejich intriky, boj o moc, požitkářství i jejich strach z lidového hnutí proti nesnesitelným poměrům, bídě a kořistnictví Šest postav hledá autora – hra uplatňuje princip tzv. divadla na divadle, pod vedením režiséra probíhá na scéně divadelní zkouška, tu přeruší příchod šesti postav, které vyprávěním svých životních osudů celou hru naplní Jindřich IV. - hra plná dějových zvratů, začínající fiktivní a končící skutečnou vraždou, ve které je divák ponechán v nejistotě, zda hrdina je či není šílený, dějištěm dramatu je honosná vila v Umbrii upravená jako hradní pevnost z 11. století, zde žije obklopen kostýmovaným služebnictvem a naprosto izolován od současného světa hlavní hrdina Jindřich, okolím považovaný za šílence (při maškarním plese, jehož součástí byla kostýmová jízda na koni, spadl a následkem otřesu při nehodě se začal ztotožňovat s postavou, kterou na plese představoval – německým císařem Jindřichem IV.), i když se z utkvělé fikce dostane, dál předstírá roli blázna, ve vášnivé vypjaté scéně se mu podaří demaskovat charaktery lidí ze svého okolí a chce se vrátit k normálnímu životu, svůdce jeho bývalé milenky Matyldy ho však vyprovokuje natolik, že ho Jindřich zabije a tím se navždy odsoudí k roli blázna, nechce-li padnout do rukou spravedlnosti

FEDERICO GARCÍA LORCA (1898 – 1936) španělský básník a dramatik narodil se jako syn statkáře a učitelky po studiu filozofie, literatury a práv se věnoval umělecké činnosti hodně kreslil a s pomocí S. Dalího svá díla vystavoval (do Dalího byl zamilován) r. 1932 založil studentské kočovné divadlo – cestoval po celé vlasti podnikl řadu zahraničních cest (USA, Kuba, Argentina), v letech 1929 – 1930 studoval v USA na Kolumbijské univerzitě byl zastřelen fašistickou Frankovou policií na samém počátku španělské občanské války jeho tvorba je ovlivněna andaluským folklorem a surrealismem, kombinace avantgardních prvků s lidovou slovesností jižního Španělska – Andalusií je ojedinělá

LORCOVO DÍLO Písně, Kniha básní, Kniha písní, Cikánská romance – básnické sbírky Krvavá svatba – tragédie z venkovského prostředí (konflikt se zákonem morálky a cti, nevěsta opouští ženicha a jde za milovaným mužem) Dům Bernardy Albové – tragédie, psychologická kresba dívčích a ženských charakterů Pláňka, Uhrančivý motýl, Čarokrásná ševcová, Fantastická ševcová - dramata

GERHART HAUPTMANN (1862 – 1946) německý prozaik a dramatik, nositel Nobelovy ceny (r. 1912) - narodil se v rodině pruského hoteliéra studoval sochařství, později sociologii a přírodní vědy roku 1885 se oženil a zcela se věnoval literární činnosti, od r. 1891 žil v Krkonoších po nástupu Hitlera k moci zůstal v Německu a částečně se stáhl do ústraní koncem války zažil spojenecké bombardování Drážďan dílo: Tkalci – sociálně-psychologické drama, revolta krkonošských tkalců r. 1844 Před východem slunce – drama, zobrazuje morální úpadek současné rodiny Bobří kožich – zlodějská komedie, satirický obraz německého měšťáctví Potopený zvon – pohádkové drama Blázen v Kristu Emanuel Quint, Atlantis – romány

MAURICE MAETERLINCK (1862 – 1949) belgický básník, dramatik a esejista, nositel Nobelovy ceny (r. 1911), představitel symbolismu pocházel z bohaté rodiny vystudoval práva, stal se advokátem roku 1895 se po přestěhování do Paříže svého povolání vzdal a zcela se věnoval literatuře r. 1932 mu belgický král udělil titul hraběte během války žil v USA, po jejím skončení se vrátil na svůj zámeček v Nice, kde zemřel na srdeční záchvat dílo: Modrý pták – pohádková hra o hledání štěstí, příběh dvou dětí chudého drvoštěpa, které putují za modrým ptákem, symbolem štěstí, najdou ho na konci pouti doma v kleci, a když ho darují sousedčinu nemocnému děvčátku, které se z radosti nad tím uzdraví, pochopí, že štěstí pramení v lásce k člověku a ve vůli zmírnit jeho utrpení Princezna Maleina – pohádkové drama Sedm princezen, Aladina a Palomides, Smrt Tintagilova, Ariana a Modrovous – loutkové divadelní hry

EUGENE GLADSTONE O´NEILL (1888 – 1953) americký dramatik, herec, zakladatel amerického moderního divadla, nositel Nobelovy ceny (r. 1936), čtyřnásobný nositel Pulitzerovy ceny pocházel z herecké rodiny irského původu studia práv na univerzitě v Princetone nedokončil vedl bohémský život, prošel různými zaměstnáními (sekretář, zlatokop, herec, námořník, novinář) vyčerpávající život podlomil jeho zdraví (tuberkulóza), v sanatoriích začal psát v letech 1914 - 1915 absolvoval seminář dramaturgie a dramatické techniky na Harvardově univerzitě jeho dcera Oona byla poslední manželkou Ch. Chaplina, z tohoto manželství pochází i jeho vnučka, tanečnice a herečka Geraldine Chaplinová jeho hry mají hluboký psychologický podtext, zobrazuje v nich rodinné vztahy ničené nenávistí, incestní láskou a cizoložstvím, které ústí ve vraždy a sebevraždy

O´NEILLOVO DÍLO Smutek sluší Elektře – dramatická trilogie, moderní parafráze antické tragédie, doba války Severu proti Jihu, návrat generála domů, zavražděn manželkou, pomstěn synem, který zabil matčina milence, matka spáchá sebevraždu, syn se sestrou prchají z domu Touha pod jilmy - drama konfliktu mezi otcem a synem (mladá žena starého farmáře svedla nevlastního syna, aby získala manželův statek) Císař Jones - expresionistické drama strachu a zlého svědomí černošského diktátora na malém ostrově ve Střední Americe Anna Christie - drama prostitutky s čistou duší, která přece jen najde svou pravou lásku Chlupatá opice - drama odcizení, individualistické revolty a anarchistických postojů s pronikavým sociálním obsahem, obraz člověka, který nedokáže najít své místo ve společnosti a v životě, a skončí ve smrtelném objetí obrovské gorily Miliónový Marko - satirická pseudohistorická komedie odehrávající se ve 13. století s hlavní postavou cestovatele Marka Pola stavící do kontrastu oduševnělý Orient s odduševnělou západní civilizací Cesta dlouhým dnem do noci – vrchol tvorby, psychoanalytické drama o na morfiu závislé matce, lakomém otci a dvou bratrech, kteří stále hledají své pravé místo v životě

ZDROJE http://www.cocteau-jean.com/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Bertolt_Brecht http://cs.wikipedia.org/wiki/George_Bernard_Shaw http://cs.wikipedia.org/wiki/Luigi_Pirandello http://www.topnews.in/people/federico-garcia-lorca http://cs.wikipedia.org/wiki/Gerhart_Hauptmann http://cs.wikipedia.org/wiki/Maurice_Maeterlinck http://cs.wikipedia.org/wiki/Eugene_O'Neill https://cs.wikipedia.org/wiki/Jean_Cocteau https://cs.wikipedia.org/wiki/Federico_Garc%C3%ADa_Lorca https://cs.wikipedia.org/wiki/Epick%C3%A9_divadlo https://cs.wikipedia.org/wiki/Moskevsk%C3%A9_um%C4%9Bleck%C3%A9_akademick%C3%A9_divadlo https://cs.wikipedia.org/wiki/Konstantin_Sergejevi%C4%8D_Stanislavskij https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Ivanovi%C4%8D_N%C4%9Bmirovi%C4%8D-Dan%C4%8Denko