K aktuálním otázkám „NÁRODNÍ FONOTÉKY“ Digitalizace, ochrana a zpřístupňování kulturního dědictví pro budoucí generace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Advertisements

Národní filmový archiv v digitálním věku
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Koncepce rozvoje knihoven v České republice 2004 – 2010 a knihovny paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Uchování a trvalé zpřístupnění webových dokumentů zkušenosti z WebArchivu.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Archivnictví a spisová služba
Evropská unie a iniciativa i2010: Digitální knihovny.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních (jmenných)
SPOLUFINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
Informační kulturní portál
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Digitalizace historických knižních fondů ve správě NPÚ.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic Zpřístupnění digitálních dat Přehled.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
Digitální knihovna, systém pro tvorbu, archivaci a zpřístupňování digitálních dokumentů Jiří Polišenský.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
PhDr. Libor Blažek. Digitalizace v archivech obecně Využitelnost ochrana fyzického stavu nejohroženějších archiválií, možnost lepšího zpřístupnění nejvyužívanějších.
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Odbor doplňování a zpracování fondů
K5 - mobilní aplikace, webový klient Petr Žabička Lenka Damborská Moravská zemská knihovna v Brně
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Transkript prezentace:

K aktuálním otázkám „NÁRODNÍ FONOTÉKY“ Digitalizace, ochrana a zpřístupňování kulturního dědictví pro budoucí generace

Kapka historie 1891 první nahrávka na českém území - edisonův fonováleček 1901 první česká vydaná gramofonová deska „berlinerka“ 1910 první myšlenky o národní fonotéce – prof. J. Zubatý 1928 – 1934 úsilí ČAVU – základem archivu 506 matric 1930 založena ESTA a Ultraphon = první ryze česká gramofonová vydavatelství 1932 vyslovena stále aktuální idea K. Čapka: „ aby každý stát soustředil a uchoval v nějaké národní diskotéce cenné desky obsahující jednak národní folklór, jednak vynikající díla domácích skladatelů nebo výkonných umělců a uměleckých souborů,, …,,tak by vznikl skutečný archív národní hudby v autentickém a vrcholném provedení,, …,,věc jistě žádoucí,, …,,k němuž se dříve nebo později nevyhnutelně dojde všude,, Karel Čapek. Lidové noviny ze dne rozvoj gramofonového průmyslu před 1. sv. válkou 1946 jeho znárodnění: Gramofonové závody, Supraphon Archiv ČAV přechoval historické matrice až do r

Nové iniciativy 1) ČRo: 1. po. 90. let – Archiv – pojmenování problémů - návrhy na širší řešení - Statut 2) skupina „zvukových“ institucí a odborníků: konec 90. let - snahy zmapovat stav a navrhnout koncepční řešení, publikování, diskuze Důvody neúspěchu ???

Počátky v MZK (2011) ●nezpracovaná sbírka šelakových desek v MZK ●digitalizace zvukových dokumentů není řešena komplexně (až po dlouhodobé uchování a zpřístupnění) ●těžko lze možné zjistit, které zvukové dokumenty jsou unikátní ●nelze zjistit, zda a co už je digitalizované ●znalost snah o vytvoření národní fonotéky

Digitalizační pracoviště (2012) ●úspěšně podán projekt do VISK 3 - Digitalizace gramofonových desek a úprava Krameria 4 pro jejich zpřístupňování ●vytvořeno pracoviště digitalizace gramofonových desek ●čerpání inspirace v zahraničí a v ČR

Fotogalerie – digi pracoviště MZK

Přehrávání zvuku ●Kramerius upraven tak, že podporuje zpřístupnění zvukových dokumentů v souladu s autorským zákonem podobně jako u tištěných dokumentů ●MZK vyvíjí mobilní aplikaci pro Android pro Kramerius 5, která mj. také podporuje přehrávání zvuku

kramerius.mzk.cz

Cíle: vybudování virtuální Národní fonotéky zpracování sbírek zvukových dokumentů partnerů projektu zahájení systematické digitalizace ●neúspěšný pokus o podání projektu NAKI 2012 na vybudování národní fonotéky jako virtuální databáze (spolu s Národním muzeem a Slezským zemským muzeem)  3) Pokusy o řešení pomocí projektu

institucionální výzkum ●počátek realizace plánů z roku 2012 o omezené finanční prostředky ●příprava komplexní metodiky digitalizace GD pro paměťové instituce (od výběru dokumentů po zpřístupnění) ●Virtuální národní fonotéka - spuštěna první pracovní verze portálu/databáze našich zvukových dokumentů ●spolupráce na vytvoření diskografických dat první československé firmy ESTA

Virtuální národní fonotéka má za cíl informovat o: o existenci, o místě uložení, o fyzické podobě a stavu daného ZD ●webová stránka projektu ●více než 11 institucí přispívá svými záznamy ●postavena na systému VuFind ○ v MZK využíván i jako alternaticní katalog knihovny ●obohacení dat o odkazy na: ○ e-shop Supraphonu, včetně ukázek zdarma ○ odkazy na digitalizované nahrávky do Krameria

VNF a svět ●účast na kongresu IASA v Litvě ●návštěva Library of Congress ○ Packard Campus for Audiovisual Conservation ●návštěva McGill University ○ Music Technology Area - Ichiro Fujinaga ● stáž v British Library - Sound and Vision ● návštěva National Film and Sound Archive of Australia aj. v Austrálii ● INFOS 2015 Slovensko – prezentace, výzva ke spolupráci

Mezinárodní konference IASA ●MZK je člen IASA od roku 2012 o International Association of Sound and Audiovisual Archives o získání potřebných standardů k naší práci o kontakty na odborníky ze zahraničí o návštěvy v zahraničních institucích ●účast na mezinárodních konferencích IASA: o Vilnius 2013 Vilnius 2013 o Kapské Město 2014 Kapské Město 2014  poster Virtual National Phonotheque of the Czech Republic Paříž 2015 Paříž prezentace

Mezinárodní konference IASA 2014 ●jsme členy IASA od roku 2012 o International Association of Sound and Audiovisual Archives o získání potřebných standardů k naší práci o kontakty na odborníky ze zahraničí o návštěvy v zahraničních institucích ●účast na mezinárodní konferenci IASA o Vilnius 2013 Vilnius 2013 o Kapské Město 2014 Kapské Město 2014  odborný příspěvek (poster): Virtual National Phonotheque of the Czech Republic

Hlavní problémy v ČR fyzická degradace = hrozí definitivní ztráty obsahu ZD !!! pro oblast zvuku dosud neexistuje specializovaná instituce (viz pro film atd.) v zahraničí je to obvyklév zahraničí je to obvyklé (British Library, LOC,…) v zahraničí jsou specializované portály (Europeana Sounds)Europeana Sounds V ČR neexistuje: kompletní evidence o domácí produkci nemáme soupis všech institucí, spravujících ZD kompletní informace o stavu fondů ZD a stavu jejich zpracování souborná diskografická publikace evidence již digitalizovaných záznamů koordinace aktivit jednotlivých institucí plán dlouhodobé ochrany a digitalizace ZD nemůžeme se prezentovat do zahraničí A jde o součást našeho i evropského kulturního dědictví

Současné aktivity ●Terénní praxe v MZK - zahájen průzkum zvukových fondů v paměťových institucích v ČR a na Slovensku za pomoci studentů KISK o elektronické dotazníky ●krátkodobé praxe studentů na pracovišti digitalizace gramofonových desek MZK ●Pracovní skupina při MZK

Průzkum fondů - Středočeský kraj

Mezinárodní konference IASA ●Budoucnost: o oživení aktivit IASA na našem území? o snaha o registraci většího počtu institucí do IASA o možnost využívat standardy pro AV dokumenty o mezinárodní projekty – zapojíme se ? o bude o nás svět vědět?

Problémy záznamů = matadata ●převaha dat z knihoven – relativně slušná úroveň ●rozdíly v praxi i přes standardizaci ●zkrácené, neúplné či neknihovnicky zpracované stručné diskografické záznamy ●problém archivu Supraphonu ●chybějící důležité identifikační prvky: katalogová a matriční čísla ●nutnost úprav a sjednocení se

Další problémy ●deduplikace záznamů a MARC21 ●stejné nahrávky na různých druzích nosiče ●identifikace: jedno číslo použito pro více médií (částí) ●určení typu nosiče: např. vinyl vs. šelak: rok vydání, otáčky, jiná signaturová řada; u Supraphonu neznáme cca u záznamů, odhadujeme přes katalogová čísla ●hraniční média často zpracovaná v různých knihovnách různě ●obálky starších nosičů neumíme propojit přes obalkyknih.cz ●úroveň popisu: skladba, nosič, album ●portálové řešení - jak opravovat chyby? ●nahrávka versus fyzický dokument ●sbírka versus diskografie / katalog ●terminologie ●…..

Jsme v procesu informování a „lobování“ podáváme projekt do NAKI II iniciujeme širší spolupráci v ČR i na Slovensku Pracovní skupina pro ochranu, digitalizaci a zpřístupňování ZD při MZK všechny významné zvukové instituce: ČRo, ČT, NK, NM-ČMH, …. včetně komerčních a privátních subjektů spolupráce s PS MK - Strategie digitalizace koncepční materiály a návrhů komplexního a koordinovaného řešení v rámci ČR

Děkujeme za pozornost Filip Šír a Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Iva Horová Akademie múzických umění v Praze narodnifonoteka.cz