Kancelář strategie města

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Advertisements

Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Brněnská metropolitní oblast Uplatnění integrovaného nástroje ITI
Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Kancelář strategie města
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
ITI – SPOLUPRÁCE OBCÍ V AGLOMERACI Dr. Ing. Marie Zezůlková, vedoucí Kanceláře strategie města Brna.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Integrované územní investice v Pražské metropolitní oblasti
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Programovací období Fondy ESIF - nový souhrnný název Evropské strukturální a investiční fondy EU (ESIF) - jednotný soubor předpisů  Evropský.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
PRAHA INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ KARLOVY VARY.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI Jan HOLEČEK Kancelář strategie města Magistrát města Brna Regionální.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI (novinky od minulého jednání) Eva GREGOROVÁ Kancelář strategie města.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
PRAHA ITI HRADECKO- PARDUBICKÉ AGLOMERACE.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
ITI Pražské metropolitní oblasti. ITI - nový nástroj Evropské komise - Výchozími dokumenty jsou Strategie EU 2020 a návrhy nařízení Evropské komise -
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI – aktuality, harmonogramy Regionální stálá konference Jihomoravského.
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Místní plán inkluze + OP VVV
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Financování vybraných sociálních služeb prostřednictvím výzev MAS
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

Kancelář strategie města Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI (ISR BMO) Eva GREGOROVÁ Kancelář strategie města Magistrát města Brna

Co je to ITI? ITI = integrated territorial investments – integrované území investice Novinka pro období EU 2014+, ukotveno v nařízeních Evropské komise i v Dohodě o partnerství Nástroj umožňující financovat významné aktivity z více než jedné prioritní osy jednoho či více operačních programů (navíc umožňuje projekty realizovat v rámci širšího zázemí města – území aglomerace); v ČR – 7 ITI; nutné zpracování integrované strategie

Společné principy ITI (a KPSVL) Integrovaný přístup – vyšší dimenze strategického plánování: „lepší a efektivnější“plánování Vzájemná koordinace aktivit v území, důraz na výzamné projekty s celoaglomeračním dopadem Koordinace napříč operačními programy (jedna intervence složená z investičního a neinvestičního projektu) Předem vyčleněné finanční prostředky na oba přístupy ve vybraných OP

Vymezení Brněnské metropolitní oblasti (BMO) Ukazatele: Dojížďka za prací Zdroj: SLDB 1991, 2001, 2011 Dojížďka do škol Migrační proudy Zdroj: ČSÚ Dostupnost veřejnou dopravou Zdroj: IDS JMK, vlastní šetření Dostupnost individuální automobilovou dopravou Zdroj: GIS Model Počet obyvatel (2012) Celkem 167 obcí 609 114 Obce bez Brna 224 837 Brno 384 277 BMO: více než 50 % obyvatel a 70 % HDP Jihomoravského kraje

Procesy ISR BMO (od jara 2014) Řídící skupina/výbor – nejvýznamnější partneři z BMO Pracovní tematické skupiny (4) Průběžná bilaterální jednání se stakeholdery uvnitř i vně území (i v rámci projektu Meziobecní spolupráce) Publicita i osvěta v zázemí BMO (např. u MAS) Jednání s řídicími orgány Jednání s EK Oponentury strategií Tvorba a zpřesňování projektové databáze ITI NEJDŘÍV PROCESY

Pilíř I: Lidský kapitál ISR BMO: vize a prioritní oblasti , VIZE: Brněnská metropolitní oblast – prosperující, zdravá a dostupná metropole Sociálně-ekonomický rozvoj Rozvojové předpoklady C. Konkurenceschopnost a vzdělávání D. Sociální soudržnost A. Smart mobilita B. Životní prostředí Pilíř I: Lidský kapitál Pilíř II: Prostředí Základ tvoří dva pilíře Lidi – prostředí. U lidí je třeba se věnovat celému spektru společnosti od vědců až po sociálně slabé, jinak se vám integrovaný přístup trochu rozpadá.

Současný stav zpracování ISR BMO Zpracované výstupy (vše dle metodiky MMR): analytická část, strategická část implementační část a SEA – rozpracováno Informace a výstupy průběžně zveřejňovány na ww.brno.cz/iti Podepsaná memoranda o spolupráci s Jihomoravským krajem a 5 okolními ORP

Očekávané alokace 650 mld. Kč – celková finanční alokace pro ČR v novém programovém období 2014-2020 cca 5 mld. Kč – předjednaná alokace na projekty realizované skrze nástroj ITI, a to pouze v Brněnské metropolitní oblasti z toho v sociální oblasti cca 1 mld. z IROPu; 0,2 mld. OPZ Brno má zhruba 400 tis. obyvatel, pokud započítáme i cizince. Město již v devadesátých letech přerostlo své administrativní hranice a v celé brněnské metropolitní oblasti žije zhruba 600 tis. obyvatel. Významnou skupinou ve městě tvoří 83 tis. vysokoškolských studentů z niž většina pochází z jiných koutů České a Slovenské republiky.

Zaměření sociální oblasti v ITI Opatření D.1: Zkvalitnění a rozvoj sítě sociálních a návazných služeb Opatření D.2: Doplnění kapacit infrastruktury sociálních a návazných služeb Opatření D.3: Budování sociálního bydlení

ITI v sociální oblasti (dle OP) IROP – SC 2.1, 2.4 Sociální bydlení, chráněné bydlení Komunitní centra, nízkoprahová centra OPZ – SC 2.1 Sociální služby OPVVV – PO 3 Obecní školství

ITI vs. KPSVL – financování témat Brno vs. zázemí Brněnská metropolitní oblast (bez Brna) OP ITI KPSVL Individuální projekty IROP (SC 2.1, 2.4) – ERDF ANO (ANO- koordinace) OPZ (SC 2.1) – ESF NE OPVVV (PO 3) – ESF ANO (ZŠ-mimo šablony) ANO (ZŠ- šablony) OP ITI KPSVL Individuální projekty IROP (SC 2.1, 2.4) – ERDF ANO NE OPZ (SC 2.1) – ESF OPVVV (PO 3) – ESF

Sociální oblast – rozcestník pro žadatele (zatím v přípravě) ITI KPSVL JMK – plán sociálních služeb Dopady projektu Větší, celoaglomerační lokální Lokální až celokrajské Území realizace Brněnská metropolitní oblast Brno Jihomoravský kraj Cílové skupiny Všichni obyvatelé BMO (navíc oproti KPSVL: osoby s duševním onemocněním a mentálním/zdravotním postižením) Skupiny obyvatel, kteří jsou ohroženi sociálních vyloučením a chudobou, a to: Osoby žijící v sociálně vyloučených lokalitách a v jejich okolí Děti, žáci a mládež ohrožení školním neúspěchem Lidé bez domova vyloučení z bydlení Národnostní menšiny a cizinci Etnické menšiny (zejména Romové) Osoby ohrožené závislostí nebo závislé na návykových látkách Osoby opouštějící ústavní zařízení, náhradní rodinnou péči nebo zařízení výkonu trestu Pachatelé trestných činů, oběti a osoby z jejich bezprostředního okolí Střednědobý plán sociálních služeb JMK Charakter projektu investiční Kombinace investičních a neinvestičních projektů neinvestiční Typové projekty Sociální bydlení, komunitní a nízkoprahová centra Sociální služby Financování (OP, specifický cíl) IROP, 2.1 Stát + EU

Příklad integrovaných řešení Téma / integrované řešení Operační programy Sociální bydlení + chráněné zaměstnávání IROP, OPZ Výstavba infrastruktury v kombinaci se sociálními službami Tvrdá a měkká infrastruktura do ZŠ IROP, OPVVV

ISR BMO: další postup Dopracování implementační části strategie (vč. nastavení a kvantifikace indikátorů) – léto 2015 Schválení strategie v orgánech města Brna jako nositele strategie (volitelně i v orgánech JMK, ORP) – podzim 2015 Schválení strategie Ministerstvem pro místní rozvoj – podzim/zima 2015 První výzvy na nástroj ITI – začátek roku 2016

DĚKUJI ZA POZORNOST www.brno.cz/iti Eva GREGOROVÁ gregorova.eva@brno.cz