Transkripční faktor je protein, který má schopnost spouštět či jinak regulovat transkripci DNA Zahrnuje proto jak specializované proteiny spouštějící transkripci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
Advertisements

Detekce proteinů na preparátech Histochemie. Metody detekce – vazba cílového proteinu Imunologické; primární protilátky sekundární protilátky Imunologické;
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
BÍLKOVINY (STRUKTURA)
Viry Co jsou viry?. BALÍČKY GENETICKÉ INFORMACE,, KTERÁ JE NEPŘÁTELSKÁ HOSTITELSKÉ BUŇCE.
Virologie Obecně o virech +++ Vlastnosti Replikace.
Předložky prostoru Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak je Bc. Kateřina Najmanová Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
REGULACE GENOVÉ EXPRESE
Vodíkové vazby (vodíkové můstky)
Biologie buňky chemické složení.
KVÍZ Tajomství života: DNA Tatiana Aghová CZ.1.07/2.3.00/ Věda všemi smysly.
PCR. Polymerase chain reaction PCR Je technika, která umožňuje v krátkém času namnožit daný kus DNA bez pomoci buněk užívá se, pokud je DNA velmi malé.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
FUNKCE PROTEINŮ.
Molekulární genetika DNA a RNA.
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
Aminokyseliny a bílkoviny
nebuněční parazité buněk
RECEPTORY CYTOKINŮ A PŘENOS SIGNÁLU
CHEMIE IMUNITNÍCH REAKCÍ
Molekulární základy dědičnosti
Pro charakteristiku plazmidu platí: je kruhová DNA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_524.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
Od DNA k proteinu.
Molekulární biotechnologie č.6b Zvýšení produkce rekombinatního proteinu.
GENETICKÁ INFORMACE je informace, která je primárně obsažena v nukleotidové sekvenci v nukleotidových sekvencích jsou obsaženy následující informace: o.
DISTANCE MATRIXCONTACT MAP 1AUG PDB -> CM. Kontakty – proč jsou zajímavé ? CM -> PDB ?
Fyziologie reprodukce a základy dědičnosti FSS 2009 zimní semestr D. Brančíková.
EXPRESE GENETICKÉ INFORMACE Transkripce
3. ISOENZYMY (isozymy) – způsob regulace v různých tkáních a za různých vývojových stádií. Isozymy nebo isoenzymy jsou enzymy lišící se sekvencí a složením.
Stavební kameny a stavební zákony
Metody imunodifuze a precipitace v gelech
Proteinové interakce Proteinové komplexy interaktom
DNA diagnostika.
Kvantifikace nukleových kyselin
Bioremediace a biodegradace
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Brno University of Technology What should we do?.
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
Působení nanomateriálů na imunitní systém
Inovace studia molekulární a buněčné biologie
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Molekulární biotechnologie č.10a Využití poznatků molekulární biotechnologie. Molekulární diagnostika.
(aminokyseliny, peptidy…)
KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE - biofilm MUDr. Pavel Čermák, CSc.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Replikace genomu Mechanismus replikace Replikace u bakterií Replikace u eukaryotnich buněk.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
TRANSKRIPCE DNA.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Molekulární genetika Tok genetické informace:
Texas A&M University.
Vznik nové fáze.
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO
Buněčný cyklus a molekulární mechanismy onkogeneze.
Základy genomiky V. Analýza protein-proteinových interakcí Jan Hejátko
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2017
Molekulární základ dědičnosti
1. Regulace genové exprese:
Molekulární základy genetiky
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2015
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Petr Michálek Datum konání:
Mgr. Zdenka Fohlerova, Ph.D.
Transkript prezentace:

Transkripční faktor je protein, který má schopnost spouštět či jinak regulovat transkripci DNA Zahrnuje proto jak specializované proteiny spouštějící transkripci u konkrétních genů, tak i obecné faktory nutné pro správný průběh procesu transkripce. Transkripční faktor je protein, který má schopnost spouštět či jinak regulovat transkripci DNA Zahrnuje proto jak specializované proteiny spouštějící transkripci u konkrétních genů, tak i obecné faktory nutné pro správný průběh procesu transkripce. (Wikipedia)protein transkripci DNAgenůprotein transkripci DNAgenů Příklad mezimolekulárních interakcí: transkripční faktory Příklad transkripční faktor NF-Y váže se specificky na sekvenci CCAAT, přítomnou v mnohých promoterech (sekvencích DNA na začátku genu). NF-Y má 3 části: NF-YB a NF-YC, tvoří dimer, který rozpoznává povrch DNA bez specificity pro určitou sekvenci NF-YA, část tvořící specifické kontakty se sekvencí CCAAT

zóna nespecifických kontaktů specifické kontakty

V tomto obrázku je protein znázorněn „Conollyho povrchem“ vybarveným podle elektrostatického potenciálu. Modrá: pozitivní potenciál. Červená: negativní potenciál. Nespecifické kontakty jsou převážně elektrostatické, mezi pozitivně nabitými aminokyselinami a negativně nabitými fosfáty.

specifické kontakty nespecifické kontakty

specifické kontakty vodíkový můstek (Arg)NH 2 ….N3(Adenin 10) Hydrofobní kontakt Phe289- Deoxyribóza A10 vodíkový můstek (Arg)NH 2 ….O5‘(Cytidin 8)

DNA-mimic proteins: některé organizmy, např. viry, vyvinuly proteiny, které napodobují svým povrchem povrch DNA. Např. bakteriofág T7 po infekci bakterie exprimuje protein Ocr (Overcome classical restriction). Ten „napodobuje“ dvojitou šroubovici DNA, přičemž fosfátová páteř je napodobená negativně nabitými aminokyselinami (Asp, Glu). Endonukleáza-enzym hostitele (bakterie), který rozpozná cizí DNA a rozštěpí ji na fragmenty, je zablokována Ocr, který se na ni váže s ještě větší afinitou než DNA, a stane se neúčinnou. Modrá: pozitivní potenciál. Červená: negativní potenciál.

Double bonds decrease intermolecular adhesion  lower the melting point Diskuse k cvičení z

Cvičení 1. The characteristic odor of pineapple is due to ethyl butyrate, a compound containing carbon, hydrogen, and oxygen. Combustion of 2.78 g of ethyl butyrate leads to formation of 6.32 g of CO 2 and 2.58 g of H 2 O. The properties of the compound suggest that the molar mass should be between 120 and 130. What is the molecular formula? 2. Napište rovnice pro spalování n-oktanu a) v podmínkách dokonalého spalování (na CO 2 a H 2 O) b) v podmínkách nedokonalého spalování, při kterých vzniká stejný počet molů CO 2 a CO