SEBEVRAŽEDNÉ CHOVÁNÍ A ZÁMĚRNÉ SEBEPOŠKOZOVÁNÍ U DĚTÍ A MLÁDEŽE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Advertisements

Projekt Fakultní nemocnice u sv
Prevence rizikového chování
KOUŘENÍ.
Rodičovské kompetence a renesance výchovy
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Sociální patologie SCPT SCPA
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Domácí násilí v praktické rovině
Rizikového chování v dospívání
Aplikovaná psychologie
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Klára Šťastná 2.Ročník MK
S TŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A V YŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ,P ŘÍBRAM I, J IRÁSKOVY SADY 113 Role sestry v prevenci cévní mozkové příhody Příbram 2013Monika.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Duševní zdraví a psychohygiena
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Minimální preventivní program školy
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY VÝCHOVA ke ZDRAVÍ 14
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Tělesné sebepojetí.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Pediatrie - dětské lékařství
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
Subkultura Petr Machala.
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Kurz teambuilding worhkshop Hodnotící feedback. Řešení problému Definice cíle Analýza současného stavu příčin Možnosti řešení Výběr a realizace řešení.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Sociálně-právní ochrana dětí Úvod do předmětu Ukončení: klasifikovaný zápočet Požadavky k zápočtu: 80% účast na seminářích aktivní práce na seminářích.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20_01_náhradní rodinná péče Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
ZÁKLADNÍ POTŘEBY DĚTÍ MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže.
Charakteristika a specifika oboru:
MAP Místní akční plán rozvoje vzdělávání v SO ORP Šternberk
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Parlament České republiky " PREVENCE SEZÓNNÍ CHŘIPKY V ČR"
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: alergologie a klinická imunologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/5 (08/2017)
SPECIFIKA SLUŽEB Ekoinkubátor Podniková ekonomika Ing. Eva Štěpánková
Číslo v digitálním archivu školy
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

SEBEVRAŽEDNÉ CHOVÁNÍ A ZÁMĚRNÉ SEBEPOŠKOZOVÁNÍ U DĚTÍ A MLÁDEŽE MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže

SYLLABUS SEMINÁŘE Definice sebevraždy Sebevražda v životní dráze Motivy suicidálního chování Motivy u suicidálních pokusů Příčiny sebevražedného chování dětí a adolescentů Rizika pro opakování suicidálního pokusu dle Hawtona Model stresové zranitelnosti Protektivní faktory Prevence sebevražedného chování

Definice záměrného sebepoškozování Klasifikace záměrného sebepoškozování Prevalence záměrného sebepoškozování Věk u záměrného sebepoškozování Rizikové faktory záměrného sebepoškozování Subkultura EMO a Gothic Dekortivní modifikace Příčiny záměrného sebepoškozování Pyramida záměrného sebepoškozování teenagerů Kauzalita typů záměrného sebepoškozování Prevence záměrného sebepoškozování

INDIVIDUÁLNÍ PRÁCE SCREENING DEPRESE V PRIMÁRNÍ PÉČI

SKUPINOVÁ PRÁCE Prevence sebevražedného chování teenagerů v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. Prevence sebevražedného chování ve škole.

LITERATURA Koutek J. Kocourková J. Sebevražedné chování. Současné poznatky o suicidalitě a její specifika u dětí a dospívajících.1.vyd. 2003. Portál Praha. ISBN 80-7178-732-9 Kriegelová M. Záměrné sebepoškozování v dětství a adolescenci. 1.vyd. 2008 Grada Praha. ISBN 978-80-247-2333-4 Vaníčková E. Násilí namířené proti sobě samému u teenagerovské populace. 1.vyd. 2010. UK v Praze – 3.LF. ISBN 978—80-254-9075-4