Potravinové alergie a intolerance

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příznaky onemocnění dýchacího systému.
Advertisements

Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Mgr. Sylva Štajnochrová
Intolerance a alergie na potraviny
Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Krev ve stolici Hanka Tesková.
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Celiakie Zuzana Chaloupková.
CELIAKIE, FENYLKETONURIE, DIABETES MELITUS
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Civilizační choroby a výživa
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
Škola: Praktická škola dvouletá
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Celiakální sprue z pohledu praktického lékaře
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Celiakie Hejmalová Michaela.
Staphylococcus aureus
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Choroby střev.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Strava při zánětu jater
Celiakie a bezlepková dieta
Potraviny pro zvláštní výživu
Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému.
Celiakie a bezlepková dieta
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
ALERGIE.
Potravinové alergie a dietní režimy
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Bezlepková dieta: léčebné využití a nové potravinové zdroje Neceliakální glutenová senzitivita a alergie na lepek MUDr. Iva Hoffmanová, Ph.D.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
STRAVOVÁNÍ A PROVOZ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ELEKTRA LUHAČOVICE MVDR. MIROSLAV JAROŠ Označování alergenů v nebalených potravinách a v pokrmech.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Veronika Suchodolová Je laktózová intolerance nemoc?
Jitka Slaná Reissmannová
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
BATOLE.
Alergie a anafylaktický šok
NEŽÁDOUCÍ REAKCE NA POTRAVINY
Veronika Březková.
Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od
Alergie Přecitlivělost
alergie na složky potravy
CELIAKIE bezlepková strava
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
PESTROST STRAVY.
Alergie a anafylaktický šok
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DM - komplikace.
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
= přeměna látek a energií
Transkript prezentace:

Potravinové alergie a intolerance MUDr. Jolana Rambousková, CSc.

Potravinová alergie Nežádoucí reakce na určitou potravinu, která je podmíněna imunitní reakcí Nejčastěji u dětí do věku 3 let (až 8% dětí) Nejčastější: alergie na kravské mléko, vaječný bílek, bílkoviny obilovin, burské oříšky, sóju V dospělosti 2 – 4%

Po prvním roce následuje alergie na ořechy, sýry, ryby, mák, celer, aromatické ovoce, zeleninu

Starší věk včetně adolescentů - alergie na delikatesní potraviny, především veškeré stromové i nestromové ořechy včetně arašídů, korýše a měkkýše (raci, humři, langusty, mušle, ústřice, aj.), exotické ovoce, celer, chřest, olivy, hořčici, mák, ryby (není rozdílu mezi mořskými a sladkovodními rybami), pivo, víno, destiláty, ale jde i o alergii na luštěniny včetně sóji, koření a sezam.

Příčiny genetické vlivy (pokud někdo v rodině má astma, ekzém, pylovou alergii) vlivy prostředí – znečištění ovzduší, stres, málo pohybu, špatné stravovací návyky, špatné složení střevní mikroflóry

Projevy potravinové alergie V oblasti trávicího traktu: ublinkávání, pomalý váhový přírůstek, nechutenství, nadýmání, bolesti břicha, kojenecké koliky, průjmy, chudokrevnost v důsledku poruchy vstřebávání železa Kožní projevy: kopřivka, otoky, ekzém V oblasti dýchacího systému: chronická rýma, chronický zánět středouší, kašel, časté záněty průdušek s dušností, bronchiální astma Vzácně může nastat anafylaktická reakce, která znamená bezprostřední ohrožení života a vyžaduje rychlou lékařskou pomoc.

Místní projevy anafylaxe • kůže: svědění, erytém, exantém, kopřivka, edém • dýchací trakt: rýma, chrapot, kašel, dušnost, astmatický záchvat • zažívací trakt: nauzea, bolest břicha, zvracení, průjem • oběhový systém: bledost, studený pot, nitkovitý puls až nehmatnost pulsu, tachykardie, hypotenze, arytmie • urogenitální systém: spazmy dělohy, močového měchýře, renální kolika • nervový systém: nervozita, strach, neklid, bolesti hlavy, porucha vědomí

Průkaz alergie Vyšetření na přítomnost IgE imunoglobulinu Testování potravin bodovými kožními testy (skin prick testy, SPT)

Potravinové intolerance Neschopností trávení některých živin nepřítomností enzymů→ trávicí obtíže (bolesti, nadýmání, průjmy apod.) s následným neprospíváním až hubnutím, obtíže kožní či dechové tento typ nesnášenlivosti prakticky vylučují

Laktózová intolerance Vzniká v důsledku nedostatku enzymu laktázy (ß-galaktosidáza), který ve střevě štěpí mléčný cukr (laktózu) na glukózu a galaktózu. → nestrávená laktóza je trávena střevními bakteriemi za vzniku CO2 a H2 → nadýmání, střevní koliky, průjmy, zvracení, pálení žáhy, pocit plnosti a bolesti břicha, nechutenství

Porovnání obsahu laktózy v kravském, kozím, lidském a ovčím mléce Druh mléka Obsah laktózy v % hmotnosti Kravské 4,8 Kozí 4,4 Lidské 7,2 Ovčí 5,1

Výskyt laktózové intolerance podle zemí zdroj: Wikimedia Commons

Obsah laktózy v některých mlékárenských výrobcích Výrobek Obsah laktózy (g/100g) Velikost porce (g) Obsah laktózy v porci (g) Plnotučné mléko 4,7 250 11,8 Odstředěné mléko 4,9 12,3 Šlehačka 3,1 15 0,5 Smetana do kávy 3,8 0,6 Jogurt 4,1 150 6,2 Jogurt ovocný 3,0 4,5 Kefír 200 7,6 Zmrzlina 6,0 50-100 3-6 Cottage 2,2 100 Tvaroh měkký 3,5 Tvrdý sýr 0,0 Máslo 0,7 10 0,07 Sušené plnot.mléko 38 - Sušené odstř. Mléko 52 Zahuštěné slaz. mléko 11 Sušená syrovátka 74

Přítomnost dráždivých látek – reakce farmakologická, např Přítomnost dráždivých látek – reakce farmakologická, např. požití kyselé okurky, jahod, uzených ryb, alkoholu, kávy, zrajících sýrů, zkvašených pochutin a mnoha dalších potravin

Celiakie Nesnášenlivost lepku (lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin - gliadinu a gluteninu; je obsažen především v pšenici, žitě a ječmeni) Celiakální sprue Glutenová enteropatie Endemická sprue Primární malabsorpční syndrom

Diagnóza- z biopsie tenkého střeva Příznaky: u dětí - vleklé průjmy, způsobené poruchami trávení, ztráta chuti k jídlu, časté zvracení a neprospívání. Později může být také omezení růstu. Jde o autoimunitní onemocnění → často se kombinuje s diabetem I. typu nebo s Hashimotovou thyreoiditidou

Změny v tenkém střevě zdroj: http://cs.wikipedia.org/

Léčba Doživotní bezlepková dieta Alternativa k obilninám obsahujícím lepek je povoleno používat proso, kukuřici, rýži, amaranth, pohanku, sojové boby, kaštany Výzkum – v oblasti enzymové terapie