Potravinové alergie a intolerance MUDr. Jolana Rambousková, CSc.
Potravinová alergie Nežádoucí reakce na určitou potravinu, která je podmíněna imunitní reakcí Nejčastěji u dětí do věku 3 let (až 8% dětí) Nejčastější: alergie na kravské mléko, vaječný bílek, bílkoviny obilovin, burské oříšky, sóju V dospělosti 2 – 4%
Po prvním roce následuje alergie na ořechy, sýry, ryby, mák, celer, aromatické ovoce, zeleninu
Starší věk včetně adolescentů - alergie na delikatesní potraviny, především veškeré stromové i nestromové ořechy včetně arašídů, korýše a měkkýše (raci, humři, langusty, mušle, ústřice, aj.), exotické ovoce, celer, chřest, olivy, hořčici, mák, ryby (není rozdílu mezi mořskými a sladkovodními rybami), pivo, víno, destiláty, ale jde i o alergii na luštěniny včetně sóji, koření a sezam.
Příčiny genetické vlivy (pokud někdo v rodině má astma, ekzém, pylovou alergii) vlivy prostředí – znečištění ovzduší, stres, málo pohybu, špatné stravovací návyky, špatné složení střevní mikroflóry
Projevy potravinové alergie V oblasti trávicího traktu: ublinkávání, pomalý váhový přírůstek, nechutenství, nadýmání, bolesti břicha, kojenecké koliky, průjmy, chudokrevnost v důsledku poruchy vstřebávání železa Kožní projevy: kopřivka, otoky, ekzém V oblasti dýchacího systému: chronická rýma, chronický zánět středouší, kašel, časté záněty průdušek s dušností, bronchiální astma Vzácně může nastat anafylaktická reakce, která znamená bezprostřední ohrožení života a vyžaduje rychlou lékařskou pomoc.
Místní projevy anafylaxe • kůže: svědění, erytém, exantém, kopřivka, edém • dýchací trakt: rýma, chrapot, kašel, dušnost, astmatický záchvat • zažívací trakt: nauzea, bolest břicha, zvracení, průjem • oběhový systém: bledost, studený pot, nitkovitý puls až nehmatnost pulsu, tachykardie, hypotenze, arytmie • urogenitální systém: spazmy dělohy, močového měchýře, renální kolika • nervový systém: nervozita, strach, neklid, bolesti hlavy, porucha vědomí
Průkaz alergie Vyšetření na přítomnost IgE imunoglobulinu Testování potravin bodovými kožními testy (skin prick testy, SPT)
Potravinové intolerance Neschopností trávení některých živin nepřítomností enzymů→ trávicí obtíže (bolesti, nadýmání, průjmy apod.) s následným neprospíváním až hubnutím, obtíže kožní či dechové tento typ nesnášenlivosti prakticky vylučují
Laktózová intolerance Vzniká v důsledku nedostatku enzymu laktázy (ß-galaktosidáza), který ve střevě štěpí mléčný cukr (laktózu) na glukózu a galaktózu. → nestrávená laktóza je trávena střevními bakteriemi za vzniku CO2 a H2 → nadýmání, střevní koliky, průjmy, zvracení, pálení žáhy, pocit plnosti a bolesti břicha, nechutenství
Porovnání obsahu laktózy v kravském, kozím, lidském a ovčím mléce Druh mléka Obsah laktózy v % hmotnosti Kravské 4,8 Kozí 4,4 Lidské 7,2 Ovčí 5,1
Výskyt laktózové intolerance podle zemí zdroj: Wikimedia Commons
Obsah laktózy v některých mlékárenských výrobcích Výrobek Obsah laktózy (g/100g) Velikost porce (g) Obsah laktózy v porci (g) Plnotučné mléko 4,7 250 11,8 Odstředěné mléko 4,9 12,3 Šlehačka 3,1 15 0,5 Smetana do kávy 3,8 0,6 Jogurt 4,1 150 6,2 Jogurt ovocný 3,0 4,5 Kefír 200 7,6 Zmrzlina 6,0 50-100 3-6 Cottage 2,2 100 Tvaroh měkký 3,5 Tvrdý sýr 0,0 Máslo 0,7 10 0,07 Sušené plnot.mléko 38 - Sušené odstř. Mléko 52 Zahuštěné slaz. mléko 11 Sušená syrovátka 74
Přítomnost dráždivých látek – reakce farmakologická, např Přítomnost dráždivých látek – reakce farmakologická, např. požití kyselé okurky, jahod, uzených ryb, alkoholu, kávy, zrajících sýrů, zkvašených pochutin a mnoha dalších potravin
Celiakie Nesnášenlivost lepku (lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin - gliadinu a gluteninu; je obsažen především v pšenici, žitě a ječmeni) Celiakální sprue Glutenová enteropatie Endemická sprue Primární malabsorpční syndrom
Diagnóza- z biopsie tenkého střeva Příznaky: u dětí - vleklé průjmy, způsobené poruchami trávení, ztráta chuti k jídlu, časté zvracení a neprospívání. Později může být také omezení růstu. Jde o autoimunitní onemocnění → často se kombinuje s diabetem I. typu nebo s Hashimotovou thyreoiditidou
Změny v tenkém střevě zdroj: http://cs.wikipedia.org/
Léčba Doživotní bezlepková dieta Alternativa k obilninám obsahujícím lepek je povoleno používat proso, kukuřici, rýži, amaranth, pohanku, sojové boby, kaštany Výzkum – v oblasti enzymové terapie