KMEN: OSTNOKOŽCI (Echinodermata)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strunatci Chordata.
Advertisements

MLŽI.
PLOŠTĚNCI – ŽIVOČICHOVÉ S PLOCHÝM TĚLEM
KMEN: STRUNATCI Chordata
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
Život se strunou hřbetní..
STRUNATCI pláštěnci, bezlebeční
Živočichové rybníka Žahavci.
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Název:VY_32_INOVACE_PR7_04 – Strunatci - rozdělení
OSTNOKOŽCI.
STRUNATCI pláštěnci a bezlebeční
TRIBLASTICA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Žahavci - Cnidaria HCl, BIGY, 2009.
Hvězdice Štěpán Tichý.
OSTNOKOŽCI „mořské hvězdy, kalichy a okurky“
Obr. 1 Obr. 2 Opakování Žahavci.
RYBY Přírodopis 7. ročník.
ŽAHAVCI Žijí ve sladké i slané vodě Většina žije trvale přisedle
Žahavci.
- paprsčitě souměrné tělo, v moři
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Ploštěnka mléčná Mgr. Helena Roubalová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Žahavci Šablona:III/2.
OSTNOKOŽCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Strunatci Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Jsou dvoustranně souměrní Jsou dvoustranně.
zpracování ve dvojicích
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oddělení: TRIBLASTIKA PRVOÚSTÍ
Strunatci.
Soutěž RISK Ostnokožci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ostnokožci (Echinodermata)
Mnohobuněčné organismy
kmen: Ostnokožci (Echinodermata)
Plazi.
POSLEDNÍ KMEN BEZOBRATLÝCH ŽIVOČICHŮ
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
KORÝŠI.
ŘÍŠE: živočichové (bezobratlí)
Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově
Stavba těla  tělo tvořeno řadou speciálních buněk, netvoří ani tkáně ani orgány  pohárek s mnoha drobnými otvory = póry (ostie) ve stěnách, které nasávají.
Ploštěnci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ostnokožci Mořští živočichové Tělo v dospělosti paprsčitě souměrné (larvy bilaterálně souměrné) V podkoží se vytváří vápenité destičky, které mohou splývat.
ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Žahavci – žahaví dravci
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ostnokožci Živočichové vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Kmen : HOUBOVCI Nejprimitivnější živočichové.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_20_Ostnokožci.
zpracovaný v rámci projektu
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová) Ročník Cílová skupina
zpracovaný v rámci projektu
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
zpracovaný v rámci projektu
OSTNOKOŽCI.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Soutěž RISK Měkkýši Pokračovat Zdroje obrázků
Kmen Ploštěnci.
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
PLOŠTĚNCI Ploštěnka mléčná VY_32_INOVACE_09_23.
Echinodermata (Ostnokožci)
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

KMEN: OSTNOKOŽCI (Echinodermata)

Druhoústí živočichové (Deuterostomia) jejich ústní otvor není původním otvorem do gastruly, ale prolamuje se druhotně původní otvor do gastruly se buď stává řitním otvorem nebo úplně zaniká a spolu s ústním otvorem se prolamuje druhotně tato situace nastává například u obratlovců mezi druhoústé patří především kmeny ostnokožci a strunatci (včetně všech obratlovců)

Charakteristika echinos (trnitý) a derma (kůže) Tělo je paprsčitě souměrné (podle čísla 5), paprsčitá souměrnost je však druhotná (předkové ostnokožců byli dvoustranně souměrní, dvoustranně souměrné jsou i larvy ostnokožců) Žijí pouze v mořích Tělo je často vyztuženo vápenatými látkami a chráněno ostny Velmi starobylá skupina, hojně rozšířená už ve starších prvohorách

Dospělec – radiální (pětičetná) souměrnost

Larva (ježovka) – bilaterální souměrnost

Vnitřní ústrojí ostnokožců Ostnokožci mají vnitřní vápenatou kostru (endoskelet) tvořenou destičkami (sklerity), které jsou buď izolované, nebo srostlé. Na vnější straně kostry vybíhají větší či menší ostny. Cévní soustava: otevřená Trávicí soustava: trubicovitá, ústní otvor se nachází na spodní straně, řitní na straně hřbetní. Ambulakrální soustava: viz.dál Nervová soustava: Primitivní nervová soustava je soustředěna v pokožce. Je uspořádána paprsčitě (pět paprsků) a tvoří ji obústní prstenec a paprsčité nervy vbíhající do ramen.

Ambulakrální soustava unikátní tělní soustava ostnokožců zajišťuje rozvod látek, dýchání, pohyb i vylučování je tvořena trubicemi, které nasávají mořskou vodu z okolí a rozvádějí ji po celém těle její výběžky ústí na povrch těla (tvoří pohyblivé panožky) spolu s vodou se po těle rozvádí kyslík a živiny, zároveň se z těla do vody odstraňuje CO2 a další odpadní látky spojena s vnějším prostředím madreporovou destičkou ("sítko" pokryté semipermeabilní membránou)

Ambulakrální soustava

1 – vychlípitelný žaludek 2 – střevo 3 – rektální žláza 4 – kamenná trubice 5 – madreporit 6 – trávicí trubice 7 – slepé střevo 8 – cévní soustava 9 – gonády 10 – ambulakrální destičky 11 - ampula 3.

Smysly ostnokožců Zrak: miskovitá očka Chemoreceptory Hmat: ambulakrální nožky

Rozmnožování ostnokožců Ostnokožci mohou být gonochoristé i hermafroditi. Oplození vajíčka probíhá ve vnějším prostředí. Vývoj je nepřímý - přes larvu (dipleurula); dochází ke změně souměrnosti a ztrátě volného pohybu ve vodě. Pro ostnokožce je typická velká regenerační schopnost.

Systém ostnokožců Kmen: Ostnokožci Třída: Lilijice Třída: Hvězdice Třída: Hadice Třída: Ježovky Třída: Sumýši

Třída: Lilijice Lilijice jsou nejjednodušší a nejstarší ostnokožci. Žijí přisedle, nebo se pohybují po dně pomocí ramen. Svým tvarem připomínají květ. Jejich tělo tvoří stonek vyztužený kruhovitými destičkami a pět ramen, která mohou být dále dělena.

Lilijice středomořská

Lilijice středomořská

Třída: Hvězdice Svůj název získaly podle tvaru hvězdy (nejčastěji pěticípé). Mají pestře zbarvené ploché tělo. Ramena jsou nepohyblivá a krytá systémem destiček. Hvězdice se pohybují po dně pomocí panožek. Hvězdice jsou dravci, živí se měkkýši, korýši aj. Trávicí soustava zasahuje do ramen, žaludek je vychlípitelný a potrava je trávena mimotělně. Hvězdice mají velkou regenerační schopnost. Pokud například přijdou o rameno, doroste jim rameno nové.

Spodní část hvězdice

Hvězdice růžová

Hvězdice trnová koruna

Třída: Hadice Jde o druhově nejpočetnější ostnokožce. Jejich tělo je tvořeno tělním terčem a zřetelně oddělenými rameny. Ramena jsou pohyblivá a slouží k chycení potravy a k pohybu. Mají pouze jeden trávicí otvor (slepá trávicí soustava). Plazí se po útesech. Živí se spíše drobnou potravou (řasy, drobní živočichové, organický odpad...)

Spodní strana hadice

Hadice obecná

Hadice křehká

Třída: Ježovky Mají kulovité tělo, které je druhotně zploštělé. Nemají ramena. Jsou to rovněž dravci, mají vyvinutý speciální žvýkací aparát, tzv. Aristotelovu lucernu. Kostra je souvislá a na ni jsou kloubně připojeny ostny. Mezi ostny se nachází pedicellarie, jež slouží k čištění povrchu těla. Pomalu se pohybují po útesech. Živí se řasami a jinou drobnou potravou.

Aristotelova lucerna

Ježovka obecná

Ježovka velká

Třída: Sumýši Mají protáhlé válcovité tělo, které je dvoustranně souměrné. Nemají trny. Vnitřní kostra je redukována. Kolem úst se nachází příústní chapadélka, jež slouží k přisouvání potravy. Mají vyvinutý zvláštní orgán - vodní plíce. Vodní plíce vznikly vychlípením kloaky, slouží k dýchání a k vylučování. Sumýši jsou schopni vykonávat jednosměrný pohyb pomocí destiček na povrchu těla. Říká se jim mořské okurky.

Sumýš jedlý

Sumýš mexický

Zdroje obrázků HAECKEL, Ernst. File: Haeckel_Cystoidea.jpg [online]. 2006 [cit. 2010-03-07]. Wikimedia Commons. Dostupné pod licencí public domain z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Haeckel_Cystoidea.jpg>. SPANGINEER. File: Sea_Urchins_And_Star_Fish.jpg [online]. 2006 [cit. 2010-03-07]. Wikimedia Commons. Dostupné pod licencí public domain z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sea_Urchins_And_Star_Fish.jpg>. HILLEWAERT, Hans. File: Asterias.svg [online]. 2006 [cit. 2010-03-07]. Wikimedia Commons. Dostupné pod licencí Creative Commons Share Alike 2.5 Generic z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asterias.svg>. AUSICH, Wiliam. File: Crinoid_anatomy.gif [online]. 2008 [cit. 2010-03-07]. Wikimedia Commons. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution 3.0 Unported z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crinoid_anatomy.gif>. TOTODU74,. File: Antedon_mediterranea_illustration.JPG [online]. 2009 [cit. 2010-03-07]. Wikimedia Commons. Dostupné pod licencí public domain z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antedon_mediterranea_illustration.JPG>. HILLEWAERT, Hans. File: Asterias_rubens.jpg [online]. 2006 [cit. 2010-03-07]. Wikimedia Commons. Dostupné pod licencí Creative Commons Share Alike 2.5 Generic z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asterias_rubens.jpg>. HAECKEL, Ernst. File: OphiureHaeckel_Ophiothrix_fragilis.jpg [online]. 2009 [cit. 2010-03-07]. Wikimedia Commons. Dostupné pod licencí public domain z WWW: <http://¨¨ HOBGOOD, Nick. File: Ophiothrix_foveolata_(Brittle_star).jpg[online]. 2009 [cit. 2010-04-19]. Wikimedia Commons. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution 3.0 Unported z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ophiothrix_foveolata_(Brittle_star).jpg>.