18. 5. 2015 Konec volného internetu? Aleš MUSIL právník na GŘ pro hospodářskou soutěž Evropská komise, Brusel Názory v této prezentaci jsou názory přednášejícího,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

Studie: Data retention v ČR v praxi Petr Kučera Iuridicum Remedium, o. s.
Spolupráce s Evropskou komisí při řešení případů veřejné podpory Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
„Budování sítí nových generací a co změnit, aby to šlo levněji“
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ekonomická závislost Stálo 10 let čekání.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Stlačování marží (odmítnutí dodávek) v telekomunikacích Daniel Donath 12. listopadu 2010 Svatomartinská konference – poslední trendy a vývoj soutěžního.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Hospodářská soutěž v EU III. Dominantní postavení JUDr.
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
1 RPM Česká praxe Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008.
Evropský celní informační portál (ECIP) – první fáze.
KONKURENCE, HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ
Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.
Soutěžní právo.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
Teorie statků Ekonomický statek – zboží nebo služba soukromého nebo veřejného charakteru.
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Přednáška: DISTRIBUCE Distribuce - soubor všech podniků a jednotlivců, kteří se stanou vlastníky nebo budou nápomocni při převodu vlastnictví produktů.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Soutěžní právo III. Dominantní postavení Michal Petr.
INSPIRE Stav a výhled.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
ELEKTROENERGETIKA Z POHLEDU SOUTĚŽNÍHO ÚŘADU Robert Neruda ředitel Sekce hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Problémy českého a evropského trhu s energiemi Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Praha,
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Téma 5 Mikroekonomická hospodářská politika
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Právo hospodářské soutěže
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Asociace pro mezinárodní otázky Association for International Affairs.
Zjednodušení výstavby NGA Kam kráčí telekomunikační sítě? Přerov, Martin Cach Regulatory Manager UPC Česká republika, s.r.o.
Baker & McKenzie International je švýcarské sdružení právních firem působících po celém světě. V souladu s terminologií běžně užívanou v organizacích poskytujících.
Zákon o elektronických komunikacích
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Některé právní aspekty podnikání v Peru Jiří Horník ve spolupráci s Dny Latinské Ameriky: PERU, Hospodářská komora ČR, Praha, 23. září 2014.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax:
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Kdo odpovídá za obsah internetových stránek? 4. dubna 2012 Olomouc.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dominantní postavení , ESF MU Michal Petr.
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Nové obchodní modely Sdílená ekonomika a možnosti její regulace
Společné a koordinované politiky EU
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Transkript prezentace:

Konec volného internetu? Aleš MUSIL právník na GŘ pro hospodářskou soutěž Evropská komise, Brusel Názory v této prezentaci jsou názory přednášejícího, a nijak nereprezentují oficiální pozici Evropské komise.

 Místopředseda pro jednotný digitální trh: Andrus Ansip  Komisař pro digitální ekonomii a společnost (DG Connect): Gūnther Oettinger  Komisařka pro hospodářskou soutěž (DG Competition): Margarethe Vestager

 Internet jako součást celoevropského prostoru  Nadnárodní charakter  Právní i oborová multidisciplinarita  Evropské komise a ICT  1994 Bangemanova zpráva  2000 tzv. Lisabonská strategie  2002, 2005 eEurope  2013 Strategie pro jednotný telekomunikační trh (Connected Europe)  2015 Strategie pro jednotný digitální trh

 Dostupnější a bezpečnější internet  Podpora tržního prostředí a soutěže na technologickém trhu  Přehodnocení kvality absolutních práv k informacím  Bezpečnost a ochrana soukromí  Ochrana spotřebitele  Síťová neutralita  Mobilní roaming

 Neexistence „koňského“ práva  „Tradiční“ nástroje:  Čl. 101 SFEU - dohody soutěžitelů narušující hospodářskou soutěž  Čl. 102 SFEU - zneužití dominantního postavení soutěžitelů  Čl. 107 SFEU - regulace poskytování veřejné podpory  Nařízení Rady 139/2004 o spojení soutěžitelů

 Odvětvové šetření v oblasti elektronického obchodování (květen 2015)  Zaměření na tzv. vertikální dohody narušující hospodářskou soutěž, typicky zákaz prodeje luxusního zboží přes internet  Podpora jednotného digitálního trhu

1. Zneužití dominantního postavení poskytovatelem širokopásmového připojení k internetu  Telefónica Spain (2007): pokuta 151 mil. EUR pro stlačování marží (rozdíl mezi velkoobchodními a maloobchodními cenami za širokopásmové připojení)  Telekomikacja (2011): pokuta 127,5 mil. EUR za odmítnutí přístupu konkurentů do širokopásmové sítě  Rozsudek ECJ (předběžná otázka)TeliaSonera v. Konkurrensverket (2011): tarifní politika dosahující protiprávního stlačování marží

2. Digitální dominance v oblasti služeb on-line („hon na internetové giganty“):  Média  Vyhledávání  On-line distribuce

 Výlučná pravomoc EK komise rozhodnout o slučitelnosti veřejné podpory se společným trhem  Pokyny (guidelines) pro uplatňování pravidel veřejné podpory při veřejném financování rozvoje širokopásmových sítí:  Veřejná podpora pouze tam, kde stejného výsledku nelze dosáhnout soukromým investorem  Veřejná podpora pouze tam, kde je velmi obtížné pokrytí (tzv. black, grey a white areas)  Otevřený přístup k veřejné podpoře i síti

 Ex ante kontrola spojování soutěžitelů „evropského“ rozsahu  Facebook - Whatsapp  Microsoft – Skype  Microsoft – Yahoo! Search Business  T-Mobile – Orange  Intel - McAfee  Universal – BMG  Hutchinson 3G Austria – Orage Austria  Google - DoubleClick

Děkuji za pozornost!