Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASIE – OBYVATELSTVO A HOSPODÁŘSTVÍ
Advertisements

SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami.
ASIE.
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
VY_52_INOVACE_03/2/13_ZEMĚPIS J a JV Asie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace.
EVROPA Rusko III2-Z7-III-20.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Číslo a název šablony klíčové aktivity
USA – hospodářský obr.
Jihozápadní Asie.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
HOSPODÁŘSTVÍ A DOPRAVA ASIE
Jihovýchodní Asie Barma Brunej Filipíny Kambodža Thajsko Vietnam Laos
Stupeň rozvoje států světa
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Zemědělství – živočišná výroba
Islám, ropa, oblast napětí
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Najdi na slepé mapě Asie státy podle zadání
HOSPODÁŘSTVÍ. Velikost ekonomiky Poř.státmld. US$ PPP (2003) 1.USA Čína Japonsko Indie Německo Spojené království1.
Asie – socioekonomická sféra
Přírodní zdroje Obnovitelné Půdy, voda, biomasa, sluneční energie…
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
- Oblast poloostrova Zadní Indie a Malajského poloostrova
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Asie Jihovýchodní. Přírodní podmínky  Poloostrovy  Zadní Indie, Malajský X  Ostrovy  Sundy  Velké - Borneo, Sumatra, Jáva, Celebes,  Malé,  Filipíny.
Bývalé státy Sovětského svazu
ARABSKÝ POLOOSTROV Jiří Korec SEXTA 2008/2009. O Arabském poloostrově…  Křižovatka mezi Evropou a Asií  Rozloha: km²  Na JZ ohraničen Rudým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
VY_32_INOVACE_143_Státy JV Asie Šablona Identifikátor školy:
VY_32_INOVACE_Fi_III_05 Název Zemědělství /živočišná výroba/
EVROPSKÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
INDONÉSIE.
Nejlidnatější světadíl
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Lokalizace Asie - významná místa /politická geografie/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Austrálie a Oceánie - hospodářství
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
zpracovaný v rámci projektu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Geografia - 6. ročník Mgr. Jozef Zvolenský Hospodárstvo Ázie.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Světadíly
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
ASIE - HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-25 Ročník: VII. r.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
ASIE – JIHOVÝCHODNÍ ASIE
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C Asie Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C

Hospodářství Charakteristickým rysem hospodářství jsou extrémní rozdíly ekonomik jednotlivých zemí Asie jako celek se ve světovém hospodářství uplatňuje jako zdroj surovin, především ropy, rud, textilních surovin, kůže, olejnatých plodin, ovoce apod. Nejdůležitějším ekonomickým úsekem je zemědělství Rozmístění průmyslu po kontinentě je nerovnoměrné a úroveň průmyslové výroby je u většiny států v etapě rozvoje Specifickou skupinu států tvoří země vyvážející ropu:(Spojené Arabské Emiráty, Kuvajt, Katar, Saudská Arábie) Po dopravní stránce má hlavní význam námořní a letecká doprava Železniční ani silniční síť dopravní celek netvoří

Průmysl Obrovské nerostné bohatství - největší v Rusku (Sibiř), špatně přístupné Průmyslová výroba je zaměřená na zpracování zemědělských produktů a těžební, textilní, elektrárenský, hutnický a potravinářský průmysl Pro Japonsko a Izrael a tzv. nově industrializované země je průmyslová výroby zaměřena na náročné strojírenství a biotechnologie, výrobu dopravních prostředků a petrochemických produktů Čína a Indie – nejvíce ropy a uhlí Státy v oblasti Perského zálivu (Čína, Indonésie a Brunej), jsou světově významné v těžbě ropy a zemního plynu Malajsie a Indonésie – světová produkce cínu, Filipíny, Indonésie – mangan, Thajsko, Barma - wolfram Jako Velcí asijští tygři/dravci bývá označováno Japonsko Malí asijští tygři (nově industrializované státy): J Korea, Taiwan, Hong Kong

Zemědělství Převládá jednoduché plantážní zemědělství Pracuje v něm 60% ekonomicky aktivních obyvatel Asie Převažuje rostlinná výroba, kromě Mongolska (živ.výroba) Rostlinná výroba: hlavně obilniny, 90% produkce rýže(Čína), pšenice - 45%, kukuřice (Čína 2.na světě), proso (Indie-1. na světě), luštěniny – Indie, Čína, brambory, cukrová třtina, přírodní kaučuk – 90% světového objemu, hlavně Thajsko, Malajsie, Indonésie, bavlna – Indie Čína, čaj, datle, koření Živočišná výroba: druhořadé postavení, hinduismus zakazuje zabíjet skot a islám konzumaci vepřového masa. Nejvýznamnějším zvířetem J a JV Asie je buvol a jak V polopouštních a pouštních oblastech se chovají velbloudi, ovce a kozy Čína a Mongolsko - koně, osli, muly, mezci, Japonsko - bourec morušový Významný je rybolov, úlovkem ryb je na 1. místě na světě Japonsko

Zdroje http://www.nomad.cz/asie/ http://referaty-seminarky.cz/asie---geograficka-charakteristika-asie/ Učebnice zeměpisu