Pivovarnictví Historie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba piva SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Advertisements

VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.16
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Jana Hanosová a Jan Palán
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Radegast nefiltrovaný ležák
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
JanáčeK značka pohody „Teprve pivem je žízeň krásná“
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Daniel Matoušek a David Beneš
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
výroba piva – kvašení a dokvašování
VY_32_INOVACE_10_GAS_541_Sob
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Výroba piva.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Sladařství  Cílem je řízeným procesem máčení, klíčení a hvozdění vyrobit z ječmene slad bohatý na enzymy, které jsou důležité pro výrobu sladiny a aromatické.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Pivovarnictví Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník /
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Potravinářská legislativa pro pivo
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Potraviny a výživa – Med
Pivo a jeho výroba.
Výroba piva Sophie Dittlová III.B.
Technika obsluhy – Výroba kávy
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Pivovarnictví Historie Na území dnešní ČR vařili pivo už Keltové, avšak chmelení piva se připisuje Slovanům. Nejstarším písemným dokladem o vaření piva v Čechách je v "Zakládací listině Vyšehradské kapituly", z roku 1088. Pivo vařily velmi primitivním postupem ženy v každé domácnosti, připravovaly se z něj různé pokrmy jako polévky, kaše a omáčky

Rozvoj řemeslné výroby piva nastal od 13 Rozvoj řemeslné výroby piva nastal od 13.století se zakládáním nových královských měst, která dostávala od panovníka řadu privilegií přidělení práva várečného a práva mílového (zrušeno v roce 1788). Později tato práva získala i poddanská města od příslušné šlechty. Právo mílové chránilo výrobce před konkurencí, zakazovalo od okruhu 1 míle (zhruba deseti kilometrů) dovážet cizí pivo do města. Na míli nemohla být žádná stejná živnost, ani žádný pivovar.

1869 - založena sladovnická škola sladovnické cechy určovaly, kolik piva a z jakého množství sladu smí jeden dům vyrobit, kontrolovaly jeho kvalitu a dohlížely i na to, aby pivo vařil jen ten, kdo se v tom oboru řádně vyučil založení Měšťanského pivovaru v Plzni v roce 1842, který vyráběl výhradně spodně kvašená piva. 1846 - přednášky na pražské polytechnice, kde působil slavný Karel N. Balling († 1869) 1869 - založena sladovnická škola 1873 začal vycházet odborný časopis "Kvas", který patří mezi nejstarší odborné časopisy

Suroviny k výrobě piva Slad Vyrábí ze speciálních druhů kvalitního ječmene, který má velký vliv na další chuť, zbarvení a aroma piva. Vyrábí se ve sladovnách se rozlišují následující typy sladů: a) slad světlý ( český, plzeňský) b) slad bavorský (mnichovský) c) speciální slady: karamelové, barevné, diastatické a slad pšeničný

Voda na kvalitě vody závisí výsledná jakost a chuť piva, má vliv na charakter a jakost piva voda tvoří v pivu více než 90 % hmotnosti hygienicky nezávadná, nesmí být příliš tvrdá, nemá obsahovat větší množství železa, síranu vápenatého a sodného na 100 kg sladu je spotřeba 10 – 12 hl vody na 1 hl piva je spotřeba 12 – 15 hl vody

Chmel sušené hlávky vzrostlých květů samičích rostlin poskytuje pivu typickou hořkou chuť a aroma působí jako srážecí prostředek, ovlivňuje pěnivost, má konzervační účinek a podílí se na tvorbě chemických a senzorických vlastností piva.

Výroba piva je rozdělena na: A) Výroba mladiny ze sladu, chmele a vody B) Kvašení a zrání piva C) Filtrace, stabilizace a stáčení piva

A) Výroba a zpracování mladiny šrotování sladu odleželý slad se zbaví prachu a rozdrtí se na sladový šrot vystírání a rmutování vystírání je dokonalé smíchání sladového šrotu s vodou, probíhá ve varně ve vystírací kádi

Výroba a zpracování mladiny rmutování je optimální rozštěpení a převedení extraktu do roztoku – enzymy ve sladu štěpí polysacharidy na zkvasitelné cukry (optimální teploty pro působení enzymů - 63 °C a 72 °C

Výroba a zpracování mladiny scezování a vyslazování mláta scezování - oddělení sladinky od nerozpustných zbytků mláta vyslazování- získání zbylého extraktu z mláta

Výroba a zpracování mladiny vaření sladiny s chmelem (v chmelovaru) varný kotel varna www.preiss.cz

chlazení mladiny (zchlazení na zákvasnou teplotu 8-10 °C)

B) Kvašení a zrání piva Po ochlazení se mladina ve starších pivovarech přemístí do otevřené kvasné kádě, do níž se přidají pivovarské kvasnice. hlavní kvašení neúplné prokvašení cukrů za tvorby etylalkoholu, oxidu uhličitého a vedlejších produktů. kvasničárna www.preiss.cz www.novopackepivo.cz

Proces hlavního kvašení trvá 7 – 12 dní podle stupňovitosti vyráběného piva a v jeho průběhu se udržuje maximální teplota kvasící mladiny na 11°C. Po ukončení kvašení se obsah kádě zchladí na 5 – 7°C a mladé pivo je sesudováno do ležáckého sklepa.

dokvašování a zrání probíhá v ležáckém sklepě v ocelových sudech nebo nerezových tancích, ležácké tanky jsou obvykle zabudovány do chladících boxů, které jsou chlazeny na teplotu 0 – 1°C účelem je pomalé zkvašování zbylých sacharidů při nízkých teplotách (1 – 3 °C), Kvasinky zkvašují i při nízké teplotě a procesy, které přitom probíhají, vytváří jeho charakteristický říz. optimální nasycení oxidem uhličitým a vyčeření, (přítomné kalící částice klesají na dno tanku a tím se pivo čeří), pivo se sytí na optimální hodnotu 0,3 – 0,45 % během 14 dní

Doba ležení v sudech: 10° světlé pivo – 3 týdny Ležáky – cca 2 měsíce Speciální piva – 3 až 4 měsíce www.novopackepivo.cz

Kvašení a zrání piva Při nejmodernější technologii probíhá tzv. jednofázové kvašení, při němž probíhá hlavní kvašení i dokvašování v jedné nádobě v cylindrokónických velkoobjemových tancích. Výrobní proces se zkrátí (celé kvašení trvá 12-13 dní), snadná obsluha, zvýší se produktivita práce, lepší využití surovin. V tancích dochází k samovolnému proudění kvasného media, což proces urychluje.

C) Úprava a stáčení piva filtrace - pomocí křemeliny - oddělení kalících látek, dosažení průzračnosti a vyšší stability piva stabilizace - cílem snížit náchylnost přefiltrovaného, piva k tvorbě zákalů a senzorických změn během skladování pomocí stabilizačních prostředků pasterace - zvýšení biologické stability stáčení piva - pivo je čerpáno do přetlačných tanků a připraveno pro stáčení

Filtrace piva www.preiss.cz

Velín www.preiss.cz

Pivo se stáčí do skleněných dokonale zvenku i zevnitř očištěných lahví Pivo se stáčí do skleněných dokonale zvenku i zevnitř očištěných lahví. Inspekční zařízení kontroluje kvalitu mytí a vyřadí lahve mechanicky poškozené nebo nedokonale vyčištěné. Po naplnění pasterovaným pivem jsou uzavřeny korunkou a prochází automatickou kontrolou plnosti. PET lahve jsou nejdříve vypláchnuty pitnou vodou, poté v plnícím monobloku – stejně jako lahve skleněné– předplněny oxidem uhličitým. Následně jsou plněny pasterovaným pivem a uzavřeny šroubovým uzávěrem. Etiketovací stroj opatří skleněné lahve etiketou s datem plnění a PET lahve opatří etiketou s datem trvanlivosti. Poté jsou PET lahve baleny do multibalení, která jsou naložena na paletu. Lahve skleněné se ukládají do přepravek a kartonů.

Typy a druhy českého piva Skupiny piv: (podle vyhlášky č. 57/2003 Sb.) světlá polotmavá tmavá řezaná

Typy a druhy českého piva Podskupiny piv: lehká výčepní ležáky speciální portery se sníženým obsahem alkoholu se sníženým obsahem cukrů pšeničná kvasnicová nealkoholická ochucená

Výroba piva ve světě a v ČR Na celém světě se ročně vyrobí okolo 1,5 miliardy hektolitrů piva ČR zaujímá sedmnácté místo s roční produkcí zhruba 18,1 mil. hl. Největšími světovými producenty piva v roce 2004 byli: Čína (277,5 mil. hl), USA (238,0 mil. hl), Německo (104,5 mil. hl) Největším exportérem Mexiko, vyvážející 13,8 miliónů hektolitrů.

Pivo je pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny připravené ze sladu, vody a chmele, kterým kvasným procesem, vzniká alkohol, oxid uhličitý a obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu nápoj alkoholický– má nízký obsah alkoholu 30 – 50 g v jednom litru

Pivo obsahuje sacharidy, bílkoviny hořké látky chmele polyfenolové sloučeniny oxid uhličitý vitaminy skupiny B, thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin a kyselinu listovou minerální látky – draslík, sodík, chloridy, vápník, fosfor, hořčík a křemík

Správné podávání a skladování piva Pivo je velmi citlivé na tepelné výkyvy. Měli bychom jej skladovat v čistých provzdušněných skladech. Dále by se pivo mělo skladovat v temných sklenicích a chránit jej před slunečními paprsky. Teplota skladování by měla být kolem 7 °C. Správná teplota čepovaného piva by se měla pohybovat v létě kolem 7 °C a v zimě od 7–10 °C.