ZEMSKÝ HŘEBČINEC TLUMAČOV STÁTNÍ PODNIK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
metody založené na specifické kombinační návaznosti (tj
Advertisements

Odchov, chov, ošetřování, krmení,manipulace
DORPER plemeno s budoucností
SELEKCE METODY PLEMENTBY
Plemenářská práce v chovu prasat
Vzdělávání. Zkoušky základního výcviku jezdce x ZZVJ Zučastnilo se 98 uchazečů Úspěšně ukončilo 90 uchazečů 5 uchazečů v opravné zkoušce.
Honza M. 3.A. Anglický setr byl vyšlechtěn v 19. století na území Velké Británie, avšak prvopočátky vývoje plemene sahají až do roku Jedním z hlavních.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
ZPŮSOBY VYUŽITÍ KONĚ VE SPORTU A V OSTATNÍCH OBLASTECH Ing
Klub irských tanců Texty pro moderátory a do propagačních materiálů.
Vedení prvotní evidence Ing. Martina Krejčí, Ph. D.
Kondice je současný výživný stav zvířete;
Typy konstituce Konstituce tvrdá, zdravá, silná, pevná:
Nejznámější plemena koní
Mechanika pohybu koní.
(dělení a nejznámější světová)
Slovenský kopov.
Anglický plnokrevník Martina Kotíková.
Seznam plemenných hřebců
Historie vzniku plemene - legendy - předchůdci plemene - pojmenování plemene Vlastnosti - míry - barvy Charakter.
Kriteria třídění koní Podle fylogenetického původu - skupina mongolských koní - skupina orientálních koní iránských arabských araboberberských anglických.
Metodika ZV (zkoušek výkonnosti) chladnokrevných klisen Zkoušky výkonnosti 3letých klisen plemen ČMB, SN, a N mají prokázat genetickou fixaci užitkových.
Tento projekt je podporován Zlínským krajem Historická tradice.
Anglický plnokrevník. Historie Anglický plnokrevník vznikl v 17. a 18. století v Anglii, aby uspokojil vášeň šlechty a jejích králů pro koňské dostihy.
CHOV KONÍ Význam a využití koní – společenský význam – armádní , správní ; - antika - středověk (rytířský kůň) - novověk – výcvik a rychlost - tažné.
Fylogenie koně.
Zootechnická taxonomie
Střední škola zemědělská a přírodovědná
Bavorský barvá ř Původ: Podstatně lehčí a menší varieta hannoverského barváře, vyšlechtěná z něj v druhé polovině minulého století v Bavorských Alpách.
Nejznámější světová plemena, jejich historie a moderní užití
Za léta, po které se chovu věnujeme, jsme vyzkoušeli různé druhy „rádoby“ superprémiových krmiv a potravinových doplňků, ale naše leonbergřice chtěla ještě.
Jezdecký sport – koně Koně jsou velmi ušlechtilá zvířata. Většina lidí je používá do parkurového a drezurního sportu a ti jiní,kteří mají koně pro radost.
BORDER KOLIE Hedvika Kočendová R1.A kellyamuninka.blog.cz.
Výběr koní do plemenitby, nákup koně
Nejznámější plemena koní
Ran č Kocanda N ě co málo o našich koních Klisna IRMA - narozena je zástupcem Fríského kon ě. Klisna LUNA - narozena 1.
Příbuzenská, liniová a čistokrevná plemenitba
Fríský kůň Březen 2008 Březen Původ a historie:  Tradiční oblasti chovu fríských koní je Frísko na severu Nizozemí. Ačkoli nebyli chováni na rozsáhlém.
Tento projekt je podporován Zlínským krajem ZAKLADATELÉ HYJÉ – koně Zlínského kraje, o.p.s. obec Nová Dědina obec Kněžpole obec Zádveřice - Raková.
ZEMSKÝ HŘEBČINEC TLUMAČOV STÁTNÍ PODNIK
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
ROZMÍSTĚNÍ TEPLOKREVNÝCH PLEMENNÝCH HŘEBCŮ NA PŘIPOUŠTĚCÍ STANICE 2015
PLEMENA KONÍ.
PLEMENA KONÍ domestikační centrum oblast západní Evropy.
PLEMENA KONÍ.
Presentation by © Kristýnka
PLEMENA KONÍ.
GYMNASTIKA. CO TO JE GYMNASTIKA ? Gymnastika je soubor tělesných cvičení, jehož cílem je všestranný rozvoj lidského těla a udržení zdatnosti a celkově.
EKONOMIKA CHOVU A DRŽENÍ LOVECKÝCH PSŮ Krepsová Kristýna.
S kompletními známými informacemi o původech a procentech arabské krve.
Význam a vývoj chovu koní, historie, stavy. Historie chovu koní Kertak Tarpan Západní kůň Severský kůň.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Taťána Havlíčková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ.
2. Turnus (18.7. – ). TAK TO JSME MY KONĚ ARON valach slezského norika, narozený v roce 2001 Aron má vynikající charakter, i přes svou nelehkou.
Výběr koní do plemenitby, nákup koně. Změna v chovu koní za posledních 20 let koní koní koní koní.
PODLE RŮZNÝCH HLEDISEK: 1)Fylogenetického původu 2)Stupně prošlechtění.
Posuzování koní. Základ hipologie Předpoklad úspěchu v chovu i sportu Předpoklad úspěchu v chovu i sportu Znalost anatomie Znalost standardu plemene Znalost.
Koně Arabský plnokrevník
Hospodaření obcí v roce 2016
PSÍ PLEMENA Bernardýn, milý obr.
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
Příměstský tábor 1. Turnus ( – ).
Zootechnická taxonomie
Opakovatelnost (koeficient opakovatelnosti) Korelace genetická, prostřeďová a fenotypová Karel Mach.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
„Velká“ novela školského zákona
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Využití lineárního popisu exteriéru v chovu koní
Transkript prezentace:

ZEMSKÝ HŘEBČINEC TLUMAČOV STÁTNÍ PODNIK ROZMÍSTĚNÍ HŘEBCŮ PLEMENE HUCUL, HAFLING, ČESKÝ SPORTOVNÍ PONY, WELSH PONY, SHETLAND PONY NA PŘIPOUŠTĚCÍ STANICE 2015

ROZMÍSTĚNÍ HŘEBCŮ MALÝCH PLEMEN NA PŘIPOUŠTĚCÍ STANICE 2015 ZEMSKÝ HŘEBČINEC TLUMAČOV 1889 ARMIN Q ( HFLG ) 2048 OLLY ( ČSP ) 1847 PIETROSU NELSON (HUC ) 2613 A.K ś GRANAT ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ 894 ARBONY ( SHETL. PONY ) 1847 OUŠOR NUGET ( HUC ) 2658 OUŠOR MÍŠA ( HUC ) SLOVENSKO

1847 PIETROSU NELSON Narozen: 14.5.2009 Plemeno: huculský kůň PŮVOD 1847 PIETROSU NELSON Narozen: 14.5.2009 Plemeno: huculský kůň Barva: hd. KVP: 154, KVH: 146, OH: 188, Ohol: 19,0 Chovatel: JUDr. Zdeněk Svoboda, Nové Losiny Majitel: ZH Tlumačov, státní podnik Připouštěcí stanice: ZH Tlumačov Kontakt: Ing. Mamica Ondřej, 775 224 728 Foto: Taťána Havlíčková Pietrosu Nelson je jeden z mála hřebců linie Pietrosu působící v České republice, jehož rodiče pocházejí z hřebčína Lučina v Rumunsku. V tomto hřebčíně je již přes 150 let chován huculský kůň bez přílivu cizích genů. V rodokmenu hřebce Pietrosu Nelson se střídá všech pět kmenů lučinských huculů. Jeho otec Pietrosu XI-I Luc je typickým představitelem této více jak 80 let staré linie. Matka Oušor V-13 Luc, pochází z rodiny Deremoxa. Je vítězkou v kategorii klisen na Mezinárodním chovatelském šampionátu v Topolčiankách v roce 2008. Pietrosu Nelson je temperamentní hřebec s dobrou mechanikou chodů a dobrého charakteru. Představuje huculského koně použitelného pro práci pod sedlem i v zápřahu. S populací klisen chovaných v České republice je jen ojediněle příbuzný. Chovatelům se tedy nabízí možnost využití hřebce s jiným genetickým potenciálem. Hřebec je vybrán jako genový zdroj. 

1847 PIETROSU NELSON PROFIL HŘEBCE http://www.hucul-achhk.cz Foto: Taťána Havlíčková

1848 OUŠOR NUGET Narozen: 2009 Plemeno: huculský kůň Barva: š. plav. PŮVOD 1848 OUŠOR NUGET Narozen: 2009 Plemeno: huculský kůň Barva: š. plav. KVP: 150, KVH: 139, OH: 188, Ohol: 19,4 Chovatel: JUDr. Zdeněk Svoboda, Nové Losiny Majitel: ZH Tlumačov, státní podnik Připouštěcí stanice: Brno Tuřany Kontakt: Musil Jaroslav, 606 110 543 Foto: Taťána Havlíčková Huculský kůň je malé horské plemeno, pocházející z oblasti Karpatského oblouku, kde vznikalo dlouhodobým historickým vývojem na podkladě místních typů koní. V době Rakouska-Uherska, do kterého celá oblast původního chovu huculského koně patřila, bylo započato se systematickým chovem huculského koně v polovině minulého století, a to především pro účely armády. Od té doby se vedou záznamy o plemenitbě a z této doby také pocházejí nejstarší kmeny huculských koní. Huculský kůň zde již vystupuje jednoznačně jako samostatné a specifické plemeno koní.   Typický huculský kůň - představitel svého plemene - je dlouhověký, tvrdé konstituce, nesoucí co nejúplnější genetickou informaci svého plemene. Má dobře vyjádřený plemenný typ, který se charakteristicky vymezuje podle původních předků. Tělesný rámec s delšími liniemi, dobrým fundamentem, korektním postojem a pravidelnými chody odpovídajícími plemenu. Kopyta jsou odolná s tvrdou rohovinou. Pro svoji vytrvalost, skromnost, charakterové vlastnosti, pevné zdraví a klidný temperament je zvláště vhodný pro jezdeckou turistiku, rekreaci, výcvik dětí, hipotherapii i lehký zápřah. S ohledem na jeho velikost je dobře využitelný pro jezdecký i vozatajský provoz. Huculský kůň patří mezi pozdní plemena dospívající v 5 až 6 letech. Charakteristika plemene: http://www.hucul-achhk.cz/pdf/program.pdf

1848 OUŠOR NUGET PROFIL HŘEBCE http://www.hucul-achhk.cz Foto: Taťána Havlíčková

2658 OUŠOR MÍŠA Narozen: 1992 Plemeno: huculský kůň Barva: hd. PŮVOD 2658 OUŠOR MÍŠA Narozen: 1992 Plemeno: huculský kůň Barva: hd. KVP: 150, KVH: 139, OH: 169, Ohol: 19,0 Chovatel: Míša Jan, Kostelany nad Moravou Majitel: ZH Tlumačov, státní podnik Připouštěcí stanice: Slovenská republika Kontakt: Anton Puvak, Vrbové, +421 915 505 429 Foto: Taťána Havlíčková Oušor Míša je temperamentní hřebec, dobrého charakteru, ochotný k práci. Jeho chovatelem je pan Jan Míša z Kostelan nad Moravou. Absolvoval Výkonnostní zkoušky při nichž byl ohodnocen známkou 7,7. Do chovu má zařazeného 2 syny. Do HPK huculského koně má zapsáno 22 klisen. Hřebec je vybrán jako genový zdroj. V poslední době působí v chovu na Slovensku.

2658 OUŠOR MÍŠA PROFIL HŘEBCE http://www.hucul-achhk.cz

2048 OLLY Narozen: 7.4.2011 Plemeno: český sportovní pony Barva: hd. PŮVOD 2048 OLLY Narozen: 7.4.2011 Plemeno: český sportovní pony Barva: hd. KVP: 152, KVH: 144, OH: 164, Ohol: 18,5 Chovatel: Rostock Karolina Minnie, Štěpánkovice Majitel: ZH Tlumačov, státní podnik Připouštěcí stanice: ZH Tlumačov Kontakt: Ing. Mamica Ondřej, 775 224 728 Foto: Taťána Havlíčková Český sportovní pony je plemeno, které Asociace chovatelů sportovních pony šlechtí od založení plemenné knihy v roce 2000. Cílem šlechtění je všestranně využitelný pony jezdeckého typu s tvrdou konstitucí, je nenáročný a odolný proti vnějším vlivům. Důraz je kladen na dobrý charakter, vysokou inteligenci, ovladatelnost a ochotu k práci. Český sportovní pony je určen především pro sport dětí a mládeže.Hřebec Olly se narodil ve Štěpánkovicích u chovatelky Rostock Karolina Minnie. Jde o typického představitele tohoto plemene se všemi požadovanými vlastnostmi. V jeho původu jsou ve třetí generaci předci s výkonností „T“ v parkurovém skákání. Je všestranně použitelný jak pro práci pod sedlem tak ve spřežení. Ve svých třech letech se Olly zúčastnil výkonnostních zkoušek s bodovým ohodnocením 8,1 a na základě jejich úspěšného absolvování byl zařazen do akceleračního programu.

2048 OLLY PROFIL HŘEBCE http://dev.aschk.cz/pk/ Foto: Taťána Havlíčková http://dev.aschk.cz/pk/

1889 ARMIN Q Narozen: 18.4.2010 Plemeno: hafling Barva: sv. ryz. PŮVOD 1889 ARMIN Q Narozen: 18.4.2010 Plemeno: hafling Barva: sv. ryz. KVP: 159, KVH: 151, OH: 175, Ohol: 19,5 Chovatel: Urthaler Richard, ITA, Ortisei/St. Ulrich Majitel: Ondračka Jan, Sedliště Připouštěcí stanice: ZH Tlumačov Kontakt: Ing. Mamica Ondřej, 775 224 728 Foto: Taťána Havlíčková Mladý, sportovně nadaný hřebec importovaný z Itálieod chovatele Richarda Urthalera. Byl do chovu zařazen na podzim 2012na körungu v Meranu s výslednou známkou IB a hodnocením na pátém místě z celkového počtu 46 zúčastněných hřebců. Má 0%-ní příměs arabské krve, přísluší k linii A – oboustranně prochován na slavného Afghana II.Bodové hodnocení bylo na základě licentace v ČR a s přihlédnutím k zařazení do IB třídy v zahraničí přiděleno výši 8,9 bodů, což jej řadí do akceleračního programu. Hřebec je v moderním typu haflinga, harmonický, charakterově vyrovnaný, vyniká především mechanikou pohybu s výraznou akcí předních nohou a má velmi dobrý skokový styl. Ve čtyřech letech úspěšně absolvoval řadu skokových parkurů (ZM, Z), které mu nahrazují splnění zkoušek výkonnosti. Neméně nadějný je i na drezurních kolbištích. Díky své lehké ovladatelnosti a ochotě pracovat skrývá velký potenciál v soutěžích všestrannosti, které jej velmi baví.

1889 ARMIN Q PROFIL HŘEBCE

PŮVOD 2613 A.K´S-GRANAT Narozen: 12.6.1990 Plemeno: welsh mountain pony, sekce A Barva: běl. KVP: 127, KVH: 116, OH: 147, Ohol: 16,0 Chovatel: Kramer A., AUT 2201 Gerasdorf Majitel: ZH Tlumačov, státní podnik Připouštěcí stanice: ZH Tlumačov Kontakt: Ing. Mamica Ondřej, 775 224 728 Foto: Taťána Havlíčková Cílem šlechtění velšských plemen pony a kob je ušlechtilý a korektní pony/kůň, s dobrým charakterem, temperamentem, s prostornou a elastickou mechanikou pohybu, pevným zdravím, který je vhodný pro všechny druhy jezdeckého sportu i pro běžné jezdecké, rekreační a vozatajské využití. Hřebec 2613 A.K´s-Granat má zapsané 4 klisny v chovu. Charakteristika plemen: http://dev.aschk.cz/velsska-plemena-pony-a-kob

2613 A.K´S-GRANAT PROFIL HŘEBCE http://dev.aschk.cz/pk/

894 ARBONY Narozen: 7.3.1999 Plemeno: shetland pony Barva: vr. PŮVOD 894 ARBONY Narozen: 7.3.1999 Plemeno: shetland pony Barva: vr. KVP: 113, KVH: 102, OH: 140, Ohol: 15,0 Chovatel: Ing. Tvrdík Jiří, Csc., Praha Majitel: ZH Tlumačov, státní podnik Připouštěcí stanice: Kunovice Kontakt: Pavlíček Miroslav, 606 151 146 Shetland pony je jedno z nejmenších, nejstarších a nejméně náročných plemen. Vznikl z původních severských plemen, jejichž primitivnost a hrubost byla dlouholetým šlechtěním potlačena, ale v jeho žilách koluje i krev arabská. Z původní domoviny, kterou jsou Shetlandské ostrovy, ležící severně od Skotska, kde byl využíván k pracím v dolech a nošení nákladů, se rychle rozšířil téměř do celého světa. Na jeho základě vznikají nová plemena, jako falabela, minihorse, americký shetland a další. Chovným cílem je harmonický, charakterově vyrovnaný a všestranně použitelný pony, dlouhověký, nenáročný, dobře krmitelný, zdravý, bez vad postojů, končetin a chodů. Bez hrubých exteriérových vad. Hřebec Arbony má v chovu uznaných šest klisen. http://dev.aschk.cz/shetlandsky-pony

894 ARBONY PROFIL HŘEBCE http://dev.aschk.cz/pk/

HUCULSKÝ KŮŇ, WELSH PONY, SHETLAND PONY V MAJETKU ZH TLUMAČOV SEZNAM HŘEBCŮ PLEMENE ČESKÝ SPORTOVNÍ PONY, HUCULSKÝ KŮŇ, WELSH PONY, SHETLAND PONY V MAJETKU ZH TLUMAČOV 1847 PIETROSU NELSON ( HUC ) 1848 OUŠOR NUGET ( HUC ) 2658 OUŠOR MÍŠA ( HUC ) 2048 OLLY ( ČSP ) 2613 A.K´S – GRANAT ( WELSH PONY ) 894 ARBONY ( SHETLAND PONY ) Zemský hřebčinec Tlumačov, 2015