EUREKA a Eurostars: nástroje pro inovace Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno, 23. 4. 2015 Svatopluk Halada - AIP ČR, z.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Program Eurostars. Vyhlášení programu (1) Společný program EUREKY a EU Podpora MSP s V a V podle čl.169 Evropské smlouvy s cílem tržního uplatnění výstupů.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Dotační příležitosti pro oblast energeticky efektivní výstavby v programovém období | Ostrava.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Komunitární programy Ústí nad Labem Ing. František Jochman Datum:
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2013 podvacáté Pavel Švejda Praha, 3. prosince 2013 INOVACE 2013, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Jak bojovat s tuberkulózou? (Je možno tuberkulózu vymýtit?)
The Eurostars Programme. Vyhlášení programu (1) ‏ Společný program EUREKY a EU Podpora MSP s V a V podle čl.169 Evropské smlouvy s cílem tržního uplatnění.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Asociace výzkumných organizací EUREKA evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing. Václav Neumajer výkonný předseda.
Danuše Nerudová PEF MENDELU Brno. Úvod 6/2011 označuje Komise FTT jako možný nový zdroj rozpočtu EU (k již stávajícím – celním poplatků, odvodu z DPH.
Doing business through technologywww.eurekanetwork.org EUREKA Programy EUREKA a Eurostars a RIS3 ČR Svatopluk Halada - AIP ČR Inovace a technologie v rozvoji.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
Základní informace o projektu  Název projektu:Posílení inovací prostřednictvím nových klastrových konceptů za podpory nově vznikajících a mezisektorových.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
Inovace v maloobchodu ČR
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2010 posedmnácté Pavel Švejda Praha, 30. listopadu 2010 INOVACE 2010, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
1 Ministry of Education, Youth and Sports CZECH REPUBLIC PROGRAM EUREKA – Evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing.Josef.
European High Power Laser Energy Research facility Projekt z ESFRI Roadmap (kapitola Energie), vybrán EK k financování Přípravné fáze v rámci RP7 Koordinátor:
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Pavel Švejda Inovační potenciál ČR Praha, 10. září 2008.
Manuscriptorium v Evropě, a ENRICH kompatibilita a interoperabilita Jaroslava Kašparová, AiP Beroun eContentplus.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR RIS3 krajů ČR a RIS3 ČR včera, dnes a zítra Pavel Švejda Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno, 24. dubna 2014.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2012 podevatenácté Pavel Švejda Praha, 4. prosince 2012 INOVACE 2012, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
1 2 Microsoft Dynamics NAV Frýdlant nad Ostravicí 7. prosince 2006 Ing. Jaromír Skorkovský, Csc. Training Manager.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 04Číslo.
The Eurostars Programme - new funding scheme for R&D performing SMEs.
THE NATIONAL VALUE OF SCIENCE EDUCATION New insights into shared challenges 17–18 September 2007 National Science Learning Centre, York, UK.
EuroGlobalMap Jitka ŠKROTTOVÁ, Pavla VÁLKOVÁ. Myšlenka globální mapy Celosvětová konference OSN (Summit Země) v roce 1992 v brazilském Rio de Janeiru.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s. Seminář Inovační potenciál ČR Pavel Švejda Praha, 8. září 2016.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Představení podnikatelských aktivit v regionu. Kdo jsme: RHK Brno je samostatným právním subjektem v rámci sítě HK ČR. Byla zřízena na základě Zákona.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
© EUREKA Secretariat 2014 Program Eurostars – evropský nástroj pro inovace Svatopluk Halada Asociace inovačního podnikání ČR, z.s. Inovace a technologie.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Akce: Workshop "Evropská podpora výzkumu v oblasti dopravy a možnosti zapojení subjektů České republiky v období 2016–2017" Datum: Místo: Kongresové.
EUREKA a Eurostars: podpora inovací Inovační potenciál ČR, Praha doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Charakteristika a nástroje
Programy EUREKA a Eurostars - aktuální výzvy, možnosti pro VTP a inovační firmy Inovační potenciál ČR Praha, RNDr. Svatopluk Halada.
Program Eurostars.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Czech Republic and EUREKA Clusters Josef Martinec, EUREKA NPC
„Index vnímání korupce 2015“
PŘEDSTAVENÍ KLASTRU Ing. Jiří Herinek pověřený manažer klastru
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
4. výzva Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

EUREKA a Eurostars: nástroje pro inovace Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno, Svatopluk Halada - AIP ČR, z.s.

EUREKA Obsah:  Regiony a inovační strategie  Regiony a EUREKA & Eurostars  Zaměření a cíle EUREKY a Eurostars  EUREKA a Eurostars v ČR  Možnosti financování v ČR & Eurostars a regiony ČR

EUREKA Regiony a inovační strategie  Výchozí podmínky Místní potenciál a podmínky každého jednotlivého regionu o tradiční a nová průmyslová odvětví o infrastruktura v oblastech výzkumu, vzdělávání,... Cílené využívání a “inteligentní“ rozvoj místních podmínek (motivace soukromého sektoru spolupracovat s VŠ a VC,.....) Překlenutí “propasti“mezi veřejnou infrastrukturou a soukromými investicemi & Eurostars a regiony ČR

EUREKA Regiony a inovační strategie  Aktivní zaměření musí být zejména na: rozvoj lidských zdrojů a kapacit (výzkum, vývoj, podnikání, financování - vouchery) podpora transferu výsledků výzkumu a vývoje do podnikového sektoru (MSP) úspěšné příběhy a výsledky ochrana práv k duševnímu vlastnictví využití meziregionální (včetně přeshraniční) spolupráce podpora mezinárodní spolupráce (např. EUREKA, Eurostars...) & Eurostars a regiony ČR

EUREKA EUREKA a Eurostars pro regiony - nástroj pro rozvíjení mezinárodních spolupráce ve VaVaI - aktivity a činnosti:  Public relations  Semináře a workshopy  Konzultační a poradenské služby Finacování projektů z účelových prostředků MŠMT + AIP ČR & Regionální inovační centra, BIC... & Eurostars a regiony ČR

EUREKA

European intergovernmental network created in 1985 Leading open platform for international cooperation for innovation Supporting and coordinating cross border cooperation in R&D&I Facilitating access to finance for project participantsCreating links and networks for innovation

EUREKA Austria Belgium Bulgaria Croatia Cyprus Czech Republic Denmark Estonia European Union Finland France FYR Macedonia Germany Greece Hungary Iceland Ireland Israel Italy Latvia Lithuania Luxembourg Malta Monaco Montenegro The Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia San Marino Serbia Slovakia Slovenia Spain Sweden Switzerland Turkey Ukraine United Kingdom Canada South Africa South Korea Albania Bosnia-Herzegovina

EUREKA 41 FULL MEMBERS 3 ASSOCIATED COUNTRIES 2 NIP

EUREKA Innovative product, process or service with civilian purpose Market oriented nature Reflect market demands Bottom-up approach No thematic restrictions Open-call system Transnational/ International cooperation Bi-/tri- /multilateral cooperation Projects

EUREKA EUREKA cooperation instruments EUREKA Network Projects At least two countries involved EUREKA Umbrellas Producing a new product, process or service EUREKA Clusters No thematic restrictions Eurostars Projects Reflect market demands

Small, shorter-term projects Result in a product, process or service with a significant advance in their sector National evaluation (PAM) EUREKA Network projects ~3-4 participants Typically SME lead 33 month average duration 1.7 M€

EUREKA EUREKA Impact figures 1.9 M€ Private Funds 1 M€ Public Funds 42.2 Jobs created Turnover achieved during project € 2.5 million Anticipated turnover after project completion € 7.6 million

4 Participants in EUREKA projects Private companies represent 75% of participants Data for EUREKA network projects and Eurostars

SMEs in the driving seat 15 72% 12% 9% 6% SME is always the project leader R&D-performing SMEs and SMEs University Research institute Large company © EUREKA Secretariat 2015

Eurostars participating countries © EUREKA Secretariat

Eurostars in numbers © EUREKA Secretariat ,548 NUMBER OF APPLICATIONS 11,733 NUMBER OF APPLICANTS 783 NUMBER OF APPROVED PROJECTS 2,600 NUMBER OF APPLICANTS 1.1 BILLION € TOTAL COSTS OF APPLICATIONS FUNDED 472 MILLION € ESTIMATED PUBLIC FUNDING 4.9 BILLION € TOTAL COSTS OF APPLICATIONS 47 COUNTRIES INVOLVED 23% SUCCESS RATE PROJECTS SUBMITTED CUT-OFF 1-10 PROJECTS FUNDED CUT-OFF

Eurostars -2 © EUREKA Secretariat

EUREKA Industry led initiatives Medium term Strategically significant International ecosystem of R&D&I actors Large number of participants Major European industries Large SME participation (50% of partners) Support European competitiveness Develop generic technologies and standards Address economic and societal challenges > Clusters represent 70% of the budget of EUREKA project portfolio Cluster Projects

EUREKA CLUSTERS Innovation in water technologies Micro and Nano electronics Telecommunications Smart electronic Systems Low carbon energy technologies Software intensive systems and services Metallurgy, materials

EUROSTARS Projects 36+ BILLION € public-private funding Organisations Involved Since 1985…

EUROSTARS Research centres SMEs Large companies Number of organisations involved since Universities

EUREKA EUREKA v ČR nabízí  Spolufinancování z národních účelových prostředků  Pomoc při vyhledávání zahraničních partnerů  Metodickou a konzultační činnost při přípravě projektů a jejich hodnocení  Kontakt s národními koordinátory a experty v členských zemích  Propagaci výsledků řešení projektů na veletrzích a odborných akcích

EUREKA Národní infrastruktura  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Vládní odpovědnost za mezinárodní spolupráci ve VaV  Kancelář Národního koordinátora EUREKY/Eurostars  Ing. Josef Martinec tel: ;  Mezinárodní a národní administrace projektů EUREKY a Eurostars (národní hodnocení projektů EUREKY; PAM metodika od roku 2004)  Financování z účelových prostředků  Konzultace a metodická pomoc

EUREKA  Asociace inovačního podnikání ČR  Konzultační a poradenské centrum EUREKY/Eurostars  RNDr. Svatopluk Halada  Kancelář HLR EUREKA/Eurostars v ČR  doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.  Zastupování ČR v grémiích EUREKY a Eurostars  Podpora Národnímu koordinátorovi EUREKY/Eurostars  Konzultace a příprava projektů; EUREKA public relations; prezentace výsledků EUREKY a Eurostars

EUREKA Národní infrastruktura  Rada programu EUREKY/Eurostars  Poradní orgán MŠMT (předseda + 12 členů)  Členové – odborníci z oblasti průmyslu a výzkumu (jmenováni ministrem)  Hodnocení návrhů projektů EUREKY; sledování řešených projektů EUREKY a výsledků ukončených projektů EUREKY  Sledování projektové činnosti Eurostars

Projekty EUREKA Pravidla národního financování v ČR (EUREKA CZ ) Typ organizace Maximální % financování způsobilých nákladů Maximální výše podpory (v tis. Kč/rok/projekt) Doplňující informace Malý a střední podnik 50%4 000 Velký podnik--- Vysoká škola50%4 000 Společná účast s podnikatelským subjektem je doporučena. Výzkumná organizace 50%4 000 Společná účast s podnikatelským subjektem je doporučena.

Program Eurostars Pravidla národního financování v ČR (závazek na období ) Typ organizace Maximální % financování způsobilých nákladů Maximální výše podpory (v tis. Kč/rok/projekt) Doplňující informace Malý a střední podnik50% % bonus pro MSP s vlastním V&V, který je hlavním řešitelem projektu. Velký podnik50%4 000 Vysoká škola50%4 000 Společná účast s podnikatelským subjektem je doporučena. Výzkumná organizace50%4 000 Společná účast s podnikatelským subjektem je doporučena.

Děkuji za Vaši pozornost!..... dotazy, připomínky, náměty