Myšlenková ouvertura dvě latinská rčení – dvě myšlenkové cesty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Umění 20. Století Malířské proudy a směry počátku 20. století
KLASICISMUS.
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
SYMBOLISMUS konec 19. století
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
SVĚTOVÁ LITERÁRNÍ MODERNA Literatura na přelomu 19. a 20. století
Romantismus.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Victor Hugo ( ).
Literární moderna Konec 19. století.
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 18. května 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.1.9.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Humanistické a existenciální teorie v SP
D. Vondráčková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
František Hrubín Jan Musil.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Symbolismus Název školy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Poezie ve světové literatuře
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Česká moderna - výklad (9. roč.)
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
SYMBOLISMUS Jiří Salajka
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 4 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jean Arthur Rimbaud Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DEKADENCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Symbolismus.
SYMBOLISMUS 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
21 Září 2015 Marek Parvonič C3B Walter Whitman a Stébla Trávy.
Arthur Rimbaud – Opilý koráb Dáša Svobodová
ROZBOR DÍLA ROZBOR DÍLA MÍSTO DĚJE krajina u Doks bez bližšího časového vymezení noc před Vilémovou popravou a ráno závěr po sedmi letech.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Prokletí básníci By Petra Marshallová.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
SPOLEČENSKÉ A HISTORICKÉ POZADÍ konec 19. století ve znamení ve znamení velkých změn vede ke katastrofickým představám, chaos, dezorientaci rychlé životní.
SYMBOLISMUS Skupina Nabis Představitelé: Gustav MOREAU Pierre Puvis de CHAVANNES Odilon REDON Arnold B ÖCKLIN Maurice DENIS Pierre BONNARD Edvard MUNCH.
Česká moderna Václav Špála. Úvod do doby Doba prokletých básníků. Nová generace, nastupující v 90. letech 19. století, se odklonila od lumírovců a ruchovců.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
RENESANCE A HUMANISMUS - 1
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
Stát Definice, funkce, typy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Esej Z fr. essayer, zkoušet. Literární žánr, jehož účelem není hluboce vyčerpávajícím způsobem analyzo-vat dané téma. Namísto vědeckého výkladu usiluje.
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
Česká společnost
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Druhy rýmů.
Konec 19. století ve světové literatuře
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
SVĚTOVÁ LITERATURA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Myšlenková ouvertura dvě latinská rčení – dvě myšlenkové cesty Carpe diem (Užívej dne.) Memento mori (Pamatuj na smrt.)

Symbolismus Symbolismus Symbol, který se má stát prostředníkem mezi skutečným světem a „světem duše“ a má v náznaku odkrývat tajemství ukryté v nitru věcí. Symbolismus La mort du fossoyeur (Smrt a hrobník) od Carlose Schwaba je vizuálním shrnutím symbolických motivů. Smrt a andělé, nezkažený sníh, a dramatické pózy postav vyjadřují touhu symbolistů po proměně „kamkoliv pryč z tohoto světa“. Symbolismus

Prokletí básníci a symbolisté Baudelaire Rimbaud Verlaine Mallarmé Artaud Korbiére Lautréamont Cros Les poétes maudits

„Otcové“ prokletých básníků (19. ledna 1809, Boston – 7. října 1849, Baltimore) François Villon (1429/1431 Paříž – 1463 či později)

Prokletí básníci Ch. B. A. R. P. V. Odmítali a zesměšňovali dobově platné estetické, mravní, náboženské i politické hodnoty a normy. Jejich životní styl charakterizujeme jako provokativně bohémský. Žili v duchu ideálu tzv. čisté poezie. Ikonou prokletých básníků se stal Charles Baudelaire. Působili v poslední třetině 19. století. Bouřili se často proti vlastním rodinám, proti měšťácké společnosti. Ve tvorbě zdůrazňovali: a) svobodu, b) nezávislost jedince na společnosti, c) soustředili se na vnitřní život člověka, prosazovali právo na osobité vidění světa , otevřeně vyjadřovali své intimní prožitky. Ch. B. A. R. P. V.

Vztah A. Rimbauda a P. Verlaina básník v 17 letech… básník o deset let starší než Arthur Rimbaud

Má bohéma /fantazie/ ARTHUR RIMBAUD Chodil jsem po světě a měl jsem ruce v kapse. Také můj svrchníček už byl jen vidinou. Múzo, tys spolčila se s pěkným hrdinou. A přitom snil jsem jen o samé velké lásce. Mé prasklé kalhoty se splaskly v chumáč děr. Zasněný Paleček, já louskal jsem si v běhu rýmy. Ve Velkém voze dlel jsem na noclehu. Mé hvězdy šuměly, když přišel podvečer. A já jim naslouchal na kraji u silnice, za dobrých večerů při svitu večernice, a rosa stékala mi zvolna po čele, když s nohou na srdci za fantastické luny jsem tahal pérka z bot jak povolené struny, drnkaje do taktu, a básnil vesele. (překlad: Vítězslav Nezval) Jean Arthur Nicolas Rimbaud 1854 - 1891

Jedna báseň – překlady - jedna báseň! Arthur Rimbaud Mé bohémství v překladu Karla Čapka Karel Čapek Arthur Rimbaud

Poezie prokletých básníků Hlavním znakem poezie prokletých básníků bylo hledat krásu v ošklivosti, psát i o dosud tabuizovaných tématech. Tabu je silný sociální zákaz týkající se jakékoli oblasti lidské činnosti, která je posvátná nebo zakázaná na základě morálních soudů, náboženského přesvědčení nebo společenského konsensu. Porušení tabu je obvykle vnímáno jako nežádoucí, nepřípustné.

Walt Whitman Vojtěch Preissig Salut au monde Ó, kapitáne, můj kapitáne! slavná báseň W. W. věnovaná Abrahamu Lincolnovi Vojtěch Preissig Salut au monde

Jan Preisler – Černé jezero

Jan Preisler - Pohádka

František Bílek - Slepci

František Bílek - Kristus

Vojtěch Preissig Na balkóně

Gustav Moreau - Zjevení

Odilon Redon – Zavřené oči

skupina malířů NABIS (PROROCI) – Felix Vallotton

skupina malířů NABIS (PROROCI) – Pierre Bonard

skupina malířů NABIS (PROROCI) – Maurice Denis – Velikonoční ráno

skupina malířů NABIS (PROROCI) – Georges Lacombe – Existence Birth Symbolismus – předmět se nepovažuje za předmět o sobě, ale spíše za znak nějaké ideje. Vnější svět se stává zahradou symbolů, v níž každý předmět má jiný, hlubší a duchovnější význam.

Prokletí básníci a symbolisté vám děkují za pozornost. Baudelaire Rimbaud Verlaine Mallarmé Artaud Korbiére Lautréamont Cros Les poétes maudits „Báseň je tajemství, k němuž čtenář musí hledat klíč.“ „Účinek básně není daný obsahem, formou, ale dojmem, který vzbudí.“