Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

Martin Šimeček.  seznámit s APEXem – poskytnout základní manuál  vytvořit webovou aplikaci pro sběr informací o databázových systémech  naplnit databázi.
Metadatový standard EVSKP-MS verze 1
Úvod Formát SVG Aplikace sSVGui Ukázka aplikace Závěr.
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Přenos VŠKP pomocí protokolu OAI-PMH.
Metainformační systémy
Metainformační infrastruktura ČR koncepce a současný stav Bronislava Horáková VŠB-TU Ostrava, CAGI sdružené pracoviště-Institut geoinformatiky
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
INSPIRE Metadata Štěpán Kafka. Draft Implementing Rules Profil pro vyhledávání Obsah/vyhledávání (směrnice INSPIRE) a)Souhlas prostorových dat s implementačními.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
MIDAS MetaPortál Seminář INSPIRE a metainformace, Praha, 2007 Horáková, Růžička, Ožana.
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Tomáš Janda
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Vymezení základních geoprostorových dat na úrovni pozemkového datového modelu Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných.
Metadata v projektu EURADIN Ing. Pavla Tryhubová.
ISOČ® Informační systém obchodní činnosti
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Metainformační systém METIS na krajských úřadech ČR Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Praktické.
Metadata a metainformační systémy (seminář)
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Informační systém cykloturistických stezek těšínska Bakalářská práce Zpracovatel: Pilchová Gražyna Vedoucí práce: Doc. Ing. Petr Rapant, CSc.
organizační struktury Implementace EOS III na Olomouckém kraji Pro:Krajský rok informatiky 2005 Autor:Jan Kadlec Datum:
Databázové modelování
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Srovnání standardů CEN, FGDC ISO a ISVS pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu.
WebCastle VŠB Vedoucí bakalářské práce:Ing. Jan Ružička Ph.D. Vypracoval:Martin Prager VŠB – TU Ostrava Institut Geoinformatiky Studijní skupina :G362.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Datový sklad pro DOPRAVOPROJEKT, s.r.o.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Geoinformatika Presentace diplomové práce Využití mapového serveru ArcIMS pro dynamické generování statistických map v prostředí WWW Vedoucí práce : Ing.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Jazyk XML v geoinformatice
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
MIDAS do praxe Vzdělávací program v oblasti standardizace pracovních postupů v řízení a ve výkonu veřejné správy Štěpán Kafka, Bronislava Horáková, CAGI.
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
Veřejné informační služby a Standardy ISVS
Ověření Možnosti Využití Jazyka XML a Formátu SVG Pro Potřeby Metainformačního Systému CAGI Zpracovatel:tomáš duchoslav Vedoucí: ing. Jan růžička.
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Využití mapového serveru pro IS GP Aleš Bartečko vedoucí práce: Ing. Jan Růžička Geologický pavilon Prof. F. Pošepného IGI HGF VŠB - TU Ostrava.
Zpracovatel : Bařinka Antonín Vedoucí : Dr.Ing. Horák Jiří Konzultant : RNDr. Jiří HIESS Vysoká škola báňská- Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Generování 3D modelů budov pro potřeby vizualizace v prostředí Internetu Michal Kramář, G562 Diplomová práce.
Publikujeme s Autodesk MapGuide v.5.0 Ing. Jan Růžička, Dr. Ing. Jiří Horák VŠB-Technická univerzita Ostrava
Zpracovatel: Pavlištík Roman Vedoucí práce: Ing. Stankovič Jan
Tvorba 3D modelu zástavby z databáze Michal Kramář skupina G462.
Vedoucí bakalářské práce: Ing.Tomáš Duchoslav
MIDAS – krátké představení Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd. GIS Hornicko – geologická fakulta, VŠB-TU Ostrava 17.listopadu,
INFORMAČNÍ SYSTÉM GEOLOGICKÝCH SBÍREK
Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN MIDAS Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN Dr. Ing. Bronislava Horáková, CAGI, OK2
23. dubna 2013 Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu aplikační modul geoportálu Jihomoravského kraje „Nástroje.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
PRŮBĚH DOKUMENTACE UNIVERZITNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU MZLU V BRNĚ
Interoperabilita ISO 19115, ISO Jan Růžička,
Vytvoření IS pro správu místností v prostředí WWW
GIS NÁZEV DIPLOMOVÉ PRÁCE JAKO NÁSTROJ PRO PODPORU
Ing. Jaroslav Kokeš Oddělení standardů
Transkript prezentace:

Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková

Cíle projektu Tvorba systému MIDAS se zaměřením na editační část Posouzení kompatibility systému MIDAS s evropskými požadavky na metainformační systémy pro prostorová data Posouzení vhodnosti akceptování pravidel Dublin Core pro metainformační systémy pro prostorová data Tvorba modulu XML pro výměnu metadat

MetaInformační systém - MIDAS Pořizování, správa, údržba a analýza metadat o geodatech v ČR CAGI vyvíjí a provozuje Metadata o DS, ORG, OS, EV, APV, SE a LI Popsáno téměř 3500 datových sad DALŠÍ INFORMACE...

MIDAS - aplikace Prohlížecí část: –autor: Ing. Jan Růžička –tvořena 3 rámy (menu, lišta, výpis) –přihlášení do systému Editační část: –autoři: T. Duchoslav, Ing. J. Růžička –záložková struktura metadat

MIDAS - aplikace, pokračování Naprogramované v PHP ve verzi 4 Na straně klienta využit JavaScript Databáze - Microsoft Access 97 Prohlížeč: MS Internet Explorer, Netscape, Opera DALŠÍ INFORMACE...

Evropské systémy Systémy vyvíjeny na úrovni státu (ČR: MIDAS - CAGI) Systémy na úrovni Evropy (GDDD - MEGRIN) Standardy pro geografické informace: –CEN / TC 287 –ISO / TC 211

Porovnání systémů Vybrané systémy: - MIDAS - GEODATA-INFO - GDDD - GEO-ID - LANDLÝSING - INFODATABASE Kritéria hodnocení: 1. Typy zdrojů 2. Standardy a normy 3. Geografické pokrytí DS 4. Počet DS 5. Vyhledávání v systému 6. Přístup k systému 7. Cena za přístup 8. Jazykové rozhraní systému 9. Import, export XML 10. Způsob a možnost editace

Závěry z porovnání pro MIDAS PRO: –standard CEN / TC 287 –nejrozsáhlejší databáze (přes 3000 DS) –on-line editace –import, export XML PROTI: –jazykové prostředí (pouze čeština)

Dublin Core Soubor metadatových prvků pro popis zdrojů na WWW Sídlo v USA (úřad pro výzkum a spec. dok.) Česká verze standardu DC (Knih.-inf. centrum Masarykovy univerzity v Brně) aplikace XML (DTD, Schéma)

Dublin Core - Standard Prvky: (celkem 15) název, tvůrce, předmět, popis, datum, zdroj,... Atributy prvku: (celkem 10) jméno, id, verze, jazyk, typ dat, povinnost, … Kvalifikátory: –kvalifikátor prvku Alternativní název, pokrytí prostorové / časové –kvalifikátor hodnoty definuje množinu hodnot prvku (př. Zdroj - URI)

Využití Dublin Core pro MIDAS Vývoj systému s ohledem na DC Metadata popisující DS odpovídají prvkům DC Možnost rozšíření standardu o další prvky v systému (prostorové schéma...)

Modul pro výměnu metadat Jako výměnný formát metadat zvolen XML Některé Aplikace pro tvorbu geodat umožňují import vlastní DTD a následný export do XML (ARCINFO) Využit programovací jazyk PHP 4 MIDAS XML import export

IMPORT XML Alternativa ruční editace metadat Načtení platného XML dokumentu DTD - dle standardu ISVS uložení metadat do databáze

EXPORT XML Hledání dle text. řetězce podle kategorie objektu Výpis nalezených záznamů v XML Výpis metadat zvoleného záznamu v XML

Použitá literatura Castagnetto J., Rawat H., Schumann S., Scollo Ch., Veliath D.: Programujeme PHP profesionálně, ComputerPress 2001, 656 stran, ISBN Standard ISVS pro strukturu a výměnný formát metadat informačních zdrojů, verze 1.1, Věstník ÚVIS, 2001, 59 stran. Horáková B., Kafka Š.: MIDAS. Jeho role při evidenci a analýze geodat veřejné správy. Závěrečná zpráva, Česká asociace pro geoinformace, pracoviště CAGI na VŠB-TU Ostrava, 2002, 14 stran

Děkuji za pozornost