Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Advertisements

Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
Teorie ošetřovatelství 3.ročník
Akutní intoxikace.
OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
NEJČASTĚJŠÍ OTRAVY A PRVNÍ POMOC
NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA
Výplach žaludku.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Autor: Mgr. Milena Široká Projekt: Přiblížení se přírodě Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Věková skupina: 5.třída Vytvořeno a.
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat mimořádně účinný.
Úloha ledvin v regulaci pH
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Akutní intoxikace drogami v těhotenství
Dana Balláková Alena Perníková
Intoxikace (otravy).
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin.
Ztráta funkce distribuce kyslíku a živin ke tkáním.
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
DETOXIKACE – očista organismu
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Akutní cévní příhoda mozková
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
JEDOVATÉ A OTRAVNÉ LÁTKY
alimentární otravy, uštknutí
Bezvědomí Ošetřovatelská péče.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:24.10.
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Pitný režim u seniorů.
První pomoc u dětí KPR Bezvědomí Vdechnutí cizího tělesa Otravy.
Popáleniny Šárka Urbánková.
Biologická léčba v dětské psychiatrii
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
INTERNÍ KLINIKA FAKULTNÍ NEMOCNICE V MOTOLE UNIVERZITA KARLOVA 2. LF Komatózní stavy Doc. MUDr. Charvát Jiří, CSc.
OTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_135_Houby nejedlé TÉMA: Živá.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
Intoxikace Jitka Pokorná. Intoxikace - do lidského organismu vnikne jed ( toxická látka) v dávce, která je schopna vyvolat otravu, popř. i zánik organismu.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_13_15A_Vyšší houby - jedovaté Téma: Přírodopis.
Zásady poskytování první pomoci - NCHLS Seminář KHS Kateřina Vařáková.
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Riziko hyponatrémie u geriatrických pacientů
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Infúze Infúze je podání většího množství tekutiny do organismu jinou cestou než trávicím ústrojím. Aplikuje se většinou přímo do krevního oběhu intravenózní.
DM - komplikace.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
INTOXIKACE Dle prezentce Bc. Zuchové upravila pro výuku Mgr. Kubíková 11/2007.
Infekce močových cest.
seminář a praktika z chemie
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Akutní intoxikace Z. Rozkydal.
Způsoby podávání léků Andrea Ječmenová 2013.
Akutní intoxikace Z. Rozkydal.
Lékové interakce v praxi
Transkript prezentace:

Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství

Moderní ošetřovatelství Intoxikace v dětském věku

Dělení intoxikací podle příčiny náhodné intoxikace – děti ve věku 1-5 roků suicidální intoxikace – pubescenti (12-17 let), často má demonstrativní charakter nebo se kombinuje s alkoholem

Nejčastější noxy FARMAKA – analgetika, antipyretika, psychofarmaka, kardiotonika, léky ovlivňující krevní oběh, hypnotika CHEMICKÉ LÁTKY PRO DOMÁCTNOST louhy, organická rozpouštědla,des. prostředky, vápno, organofosfáty(pesticidy), olovo, rtuť, jedy na hlodavce ROSTLINY A JEJICH ČÁSTI - tis, oměj, náprstník, štědřenec, ocún, durman, pokojové rostliny, rulík, houby (muchomůrka zelená) ALKOHOL A NIKOTIN

Příznaky vedoucí k diferenciální diagnóze - INTOXIKACE akutní porucha vědomí - spavost abnormální chování - excitovanost, změna řeči křeče kardiovaskulární poruchy - arytmie, hypo/hypertenze alterace dýchání - respirační tíseň, apnoe, hypo/hyperventilace závažné zvracení, eventuálně průjem šokový stav nejasného původu změny na kůži - barva, vpichy, změny sliznice nosu, úst metabolická acidóza poruchy funkce jater a ledvin SUSPEKCE VŽDY PŘI NEJASNÉ PŘÍČINĚ ZÁVAŽNÉHO STAVU !

Jak postupovat při intoxikaci 1. zjistit anamnestické údaje o otravě – zajistit vzorek požité látky, zjistit její množství, časové údaje 2. zajištění základních životních funkcí + laboratorní vyšetření 3. toxikologické vyšetření a konzultace s TIS Všechny vzorky odebrat před zahájením léčby!!! vzorek žaludečního obsahu(zvratky, výplach) min. 50ml krevní vzorek - při podezření na těkavé látky (alkohol,rozpouštědla,…) uzavřít zkumavku těsným uzávěrem! vzorek moče – min. 5Oml 4. primární eliminace jedu 5. podání univerzálního antidota 6. případně další eliminační metody 7. podání specifického antidota pokud existuje

Primární eliminace jedu – výplach žaludku Limitující faktor - čas ‹ 60 minut nedoporučuje se provádět v rámci PP v terénu zavádí se silná žaludeční sonda v poloze na boku nejprve se odsaje všechen dostupný obsah – vzorek pošleme ad tox. vyšetření podá se 150ml vlažného 1/1 fyziologického roztoku a obsah se znovu odsaje nebo nechá volně vytékat sondou – opakujeme tak dlouho až je odsávaná tekutina čirá nakonec sondou aplikujeme aktivní uhlí Kontraindikace: porucha vědomí, leptavé látky (louhy, kyseliny), pěnivé látky, minerální oleje (petrolej, nafta, benzín, org.oleje)

Podání univerzálního antidota - aktivní uhlí (živočišné uhlí, carbo medicinalis) Limitující faktor - čas ‹ 60 minut Aktivní uhlí : 0,5 - 1g /kg hmotnosti nejúčinnější eliminační metoda do 1 hodiny snížení absorpce o 80-90% vysoká absorpční schopnost vázat noxu podávat v prachové formě- rozpuštěné v dostatečném množství tekutiny časté jsou opakované aplikace není nutné podávat projímadla - nevede k obstipaci!!! Látky se špatnou absorpcí na uhlí: alkohol, Fe, těžké kovy, petrolej, kyseliny a louhy

Další eliminační metody Vysoké klyzma – ruší účinek aktivního uhlí !!! Celková střevní laváž -provádí se velkými objemy roztoků, které se neresorbují, nevyvolávají průjem a pouze střevo vymývají Forsírovaná diuréza – cílem je zvýšit diurézu až trojnásobně. Docílíme toho zvýšeným příjmem tekutin, podáváním Furosemidu(1mg/kg) a podáváním Manitolu(O,5mg/kg) Hemodialýza – provádí se na spec.pracovištích Hemoperfuze - taktéž

Toxikologické informační středisko  224 91 92 93 224 91 54 02 Toxikologické informační středisko (TIS) podává informace o akutních otravách 24 hodin denně lékařům i laikům, hlavně o poskytnutí první pomoci při otravách.

Několik rad na závěr: Zabezpečte před dětmi všechny léky a nebezpečné přípravky, ale i Paralen, hormonální antikoncepci, homeopatika aj. Zabezpečte i čistící a desinfekční prostředky a výrazně označte etiketou "Pozor jed !". Pořiďte si do své lékárny „aktivní uhlí". V případě otravy poskytněte ihned PP, poraďte se s TIS nebo vyhledejte odbornou pomoc.