Gynekologická cytologie v r : literární a domácí aktuality

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Advertisements

Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Postupy při nálezu rezistence v prsu
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
Aktuální výsledky Národního programu screeningu karcinomu děložního hrdla Asociace akreditovaných cytologických laboratoří pro cervikální screening Institut.
Postup při výskytu BoHV-1 pozitivních zvířat v IBR úředně prostých hospodářstvích vyšetřovaných 1x ročně dle metodiky kontroly zdraví a nařízené vakcinace.
Novinky v onkologii ASCO 2009
doc. MUDr. Jaroslava Dušková, CSc., F.I.A.C.
Diagnostická cytopatologie a význam bioptického vyšetření
Olga Bálková, Roche s.r.o., Diagnostics Division (2011)
Letní bioptický seminář SD IAP
Dva roky vakcinace proti HPV
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Zpracování materiálu pro cytologické vyšetření
PREVENTIVNÍ PÉČE.
Prekancerózy cervicis uteri Ondřej Kuchyňa
PREKANCERÓZY DĚLOŽNÍHO HRDLA
Nicoletta Colombo University of Milan-Bicocca and European Institute of Oncology, Italy Závěrečné poznámky.
DNA bankování pro lékařský výzkum „informovaný souhlas“ OLG FN Brno.
Timothy Perren St James’s Institute of Oncology, Leeds, UK Zlepšení výsledků léčby žen s pokročilým karcinomem vaječníků: ICON7.
Případ č. 447 Zdeněk K I N K O R Sklíčkový seminář SD IAP Senec 2012.
1 Studie PROMID Placebo-controlled, double blind, prospective, Randomised study on the effect of Octreotide LAR in the control of tumor growth in patients.
ASCUS & AGUS doc. MUDr Jaroslava Dušková CSc, FIAC
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do International Congress of Medicine for Everyday Practice Alain Wajman, MD, Kardiolog.
Indikátory kvality mamografického screeningu v podmínkách senologického centra Večeřová L., Zemanová G., Vachoušek J. Centrum pro nemoci prsu, Praha 10.
Inspirováno přednáškou Doc. MUDr. Ondrejčáka, CSc.
HIV TESTOVACÍ POLITIKA; VÝSLEDKY HIV SURVEILLANCE U IDU´s ČR 1985 – duben 2007 RNDr.M.Brůčková, CSc. Státní zdravotní ústav Národní referenční laboratoř.
Hormonální cytologie jako samostatná metoda
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
Windows 7 & Internet Explorer 8 vývoj aplikací a kompatibilita Štěpán Bechynský, Ondřej Štrba Developer Evangelists
Depistáž kolorektálního karcinomu – současný stav Josef Doseděl Interní oddělení NMSKB Praha 1.
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Statistická významnost a její problémy
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Něco pro gurmány aneb statistiky á la Verde Michaela Beitlová.
ASC H, typická a atypická reparace v oblasti děložního hrdla
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Patologie propojující lékařské obory Jaroslava Dušková
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Project Imp.Ac.T “Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups ” „Zvýšení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám.
Zkušební hodnocení zdravotnických technologií podle navržené metodiky Hodnocení a posuzování technologií v rámci veřejného zdravotního pojištění, verze.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
serózní tubární intraepiteliální karcinom
Karcinom prostaty MUDr. Marek Krolupper Primář Urologického oddělení Nemocnice Na Bulovce.
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
Bc. Jaromír Šetek VNÍMÁNÍ ZEMĚ PŮVODU ZNAČKY A ZEMĚ PŮVODU PRODUKTU VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Pavel Štrach, Ph.D. et Ph.D.
Doporučení WHO ohledně prevence rakoviny děložního čípku MUDr. Alena Šteflová, Ph.D. Kancelář WHO v ČR 21.dubna 2011, Parlament ČR.
PSA jako indikátor léčebné odpovědi po radikální léčbě Ivo Minárik, 2015.
HPV onemocnění POHLEDEM GYNEKOLOGA MUDr. Vladimír Mulač.
Karcinom jícnu V. Válek Department of Radiology, University Hospital Brno, Medical Faculty Masaryk University Brno, Czech.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Pohled Ministerstva zdravotnictví na prevenci v ČR
ICH M3 (R2) preklinické doporučení
Produktová strategie a proces inovace ve společnosti Mironet.cz a. s.
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
FYZIOLOGIE PATOFYZIOLOGIE DIAGNOSTIKA
Charakteristika a nástroje
DOPAD plošného HPV očkování v České populaci
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Jak se léčí MM v ČR = data z Registru Monoklonálních Gamapathií (RMG)
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Zachyťme druhou frakturu (program Capture the fracture) International Osteoporosis Foundation Osteologická pracoviště e Mediekos a Bormed Ostrava.
VÁŽENÍ STUDENTI 2. – 5. ROČNÍKU! BUĎTE „IN“!
Přidejte se na slido.com #ZE1.
Transkript prezentace:

Gynekologická cytologie v r. 2008-9: literární a domácí aktuality doc. MUDr Jaroslava Dušková, CSc. FIAC Ústav patologie 1.LF UK a VFN a Katedra patologie IPVZ, Praha Praha 28.03.2009

Úvodem… co se dělo/psalo ve světě i u nás v posledních měsících další kroky v organizaci národního screeningového programu pro detekci cervikálního karcinomu

ČR 12. Bauerův den 22.11. 2008 – Karolinum, Praha k řešení to všechno směřuje 12. Bauerův den 22.11. 2008 – Karolinum, Praha leden/Únor 2009 ■ gynekologie po promoci 1

Proč doporučenými postupy dnes zahajujeme? k řešení prekaceroz je zaměřeno naše úsilí vědomí o dalším postupu zvyšuje odpovědnost při hodnocení (a někdy rozhodnutí usnadňuje) akreditovaná laboratoř je povinna následné kroky kontrolovat

ČR normální nález – roční interval screeningu, hrazen jako prevence dle větst všem, zvány 25-60 let

ČR

USA 368 HSIL 254 následně punch bio, 146 potvrzeno, ze zbylých 108 mělo 47 další vyš. – Pap test 4x , 2x+;opak. punch 5 z 9 posit., leep 19 z 34 positivní. Zdrojem diskordance (43%) u minibio je často sampling error Hearp ML, Locante AM, Ben-Rubin M, Dietrich R, David O.Validity of sampling error as a cause of noncorrelation. Cancer. 2007 Oct 25;111(5):275-9.

ČR

ČR

ČR

ČR

ČR

ČR

Karcinomy mohou vzniknout u žen s LG cytologií Norsko Karcinomy mohou vzniknout u žen s LG cytologií 47 pacientek s invazivním cervikálním ca 27 nátěrů bylo v revizi vyhodnoceno jako indikujících bio v dané studii mohly být HG SIL diagnostikovány o 4 roky dříve Bofin AM, Nygård JF, Skare GB, Dybdahl BM, Westerhagen U, Sauer T.: Papanicolaou smear history in women with low-grade cytology before cervical cancer diagnosis. Cancer. 2007 Aug 25;111(4):210-6.

ČR

ČR

ČR

ČR ?

HPV Today – bezplatný přístup k plným verzím článků po registraci na http://www.hpvtoday.com/ ITÁLIE

ITÁLIE Pokud cytologie je pro prim. screening a HPV pro triage: HPV Today – bezplatný přístup k plným verzím článků po registraci na http://www.hpvtoday.com/ ITÁLIE Závěry a doporučení Pokud cytologie je pro prim. screening a HPV pro triage: HPV test pro ženy s ASCUS bez ohledu na věk, pro ženy s LSIL nad 35 let Pokud HPV je primárním screeningovým testem mělo by být jediným testem, bez pravidelné cytologie při užití HCII optim. prahová hodnota = 2RLU(2pg/ml virové DNA) použití HPV testu jako screeningové metody a cytologie následně pro triage z HPV + zvyšuje sensitivitu s minimální ztrátou specificity v porovnání s konvenční cytologií, dokonce u žen 25-34 let, kde HPV inf. je velmi častá triage- vytřídění, výběr HPV Today, 2008, 16, 8-9

HPV test může být falešně negativní Itálie HPV test může být falešně negativní ze 4130 cyto 94 (2,28%) abnorm. bb. a neg. HPV test polovina z HPV- byla v opak. testu HPV + 10 HPV – SIL+ bylo histol. CIN a 8 následně i HPV+ Negri G, Rigo B, Vittadello F, Mian C, Egarter-Vigl E. Abnormal cervicovaginal cytology with negative human papillomavirus testing. Cancer. 2007 Oct 25;111(5):280-4.

Jaká je po dvou dekádách výzkumu v Nizozemí hodnota HPV testu ? HPV Today, 2009, 17, 1,5

Jaká je po dvou dekádách výzkumu v Nizozemí hodnota HPV testu ? HPV Today, 2009, 17, 1,5

NSR dr. Schenck, QUATE

Průzkum účasti ve screeningu NSR Průzkum účasti ve screeningu jen každá čvrtá pojištěná žena mladší 50 let se 1x ročně účastní screeningového programu ve věkové kategorii 50-60 let nechodí vůbec třetina žen a podíl dále s věkem prudce narůstá

ČR Consensus Recommendations for Cervical Cancer Prevention in the Czech Republic: a report of the International Conference on Human Papillomavirus in Human Pathology (Prague, 1-3 May, 2008)

ČR Doporučení zahrnuje: unikátní systém rč, zvaní žen na prohlídky; národní registr nádorových onemocnění zřízený v roce 1976 zpracování Pap testů cca 50 cytologických laboratoří- klasif. Bethesda 2001 klin. kapacitu pro sledování žen s abnormálním cytol. nálezem - cca 1500 gynekologů pro odběr stěrů i pro dg. a léčbu zjištěných intraepiteliálních neoplastických změn; celostátní školicí program v kolposkopii s udělením osvědčení; doporučení pro léčbu žen s prekanc. lézemi nebo karcinomem děložního čípku síť 30 laboratoří provádějících vyšetření HPV, mezinár. uznanou Národní referenční laboratoř pro papillomaviry, Institut biostatistiky a analýz, který již spravuje screeningové registry

USA 2002-3 American Cancer Society, Am. College of Obstetrix and Gynecology and US Preventive Services Task Force – revised guidelines for screening Covell JL, Stoler MH.: Human papillomavirus testing, vaccination, and gynecologic screening: fight or flight? Am J Clin Pathol. 2007 Nov;128(5):726-8.

USA zahájení 3roky po coitarche nebo v 21 letech ukončení v 65-70 letech při třech neg. testech za posledních 10 let jednou za 2-3 roky – u žen po 30. roce za předpokladu , že je negat. Pap test i HPV vynechat ženy po hysterektomii, pokud nebyla provedena pro cervik. ca Covell JL, Stoler MH.: Human papillomavirus testing, vaccination, and gynecologic screening: fight or flight? Am J Clin Pathol. 2007 Nov;128(5):726-8.

USA dvouletý interval ve věku 18-29 a tříletý s HPV testací by snížil Pap testy v r. 2010 na polovinu efekt vakcinace se projeví za 15-20 let současné vakciny nechrání proti virům působícím 30% karcinomů Covell JL, Stoler MH.: Human papillomavirus testing, vaccination, and gynecologic screening: fight or flight? Am J Clin Pathol. 2007 Nov;128(5):726-8.

Cyto-histo korelace- QC USA 213 laboratoří – 8 let čtvrtletně hlášení diskrepancí Long term monitoring of cytologic-histologic correlation is associated with improvement in cytologic-histologic correlation performance. Raab SS, Jones BA, Souers R, Tworek JA. The effect of continuous monitoring of cytologic-histologic correlation data on cervical cancer screening performance. Arch Pathol Lab Med. 2008 Jan;132(1):16-22.

Interobservační variabilita u ASCUS a HPV testu 5 patologů během dvou let testováno na shodu HPV a ASCUS hodnocení v 20354 testech 1/3 ASC US měla HPV test. Z toho 50% +. 1/3 ASC H měla HPV test. Z toho 63% +. HPV u jednotlivých patologů kolísalo od 54 do 85%, stat. nevýznamné některé tyto literatury vřadit do prezentací… Geisinger KR, Vrbin C, Grzybicki DM, Wagner P, Garvin AJ, Raab SS.: Interobserver variability in human papillomavirus test results in cervicovaginal cytologic specimens interpreted as atypical squamous cells. Am J Clin Pathol. 2007 Dec;128(6):1010-4.