Výživová doporučení těhotným a kojícím ženám Zuzana Brázdová Ústav preventivního lékařství Lékařská fakulta MU Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Practice Vocabulary and your MEMORY and your MEMORY.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Název Výživová pyramida
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravotnický asistent, třetí a čtvrtý ročník Food and cooking Autoři: Mgr. Přemysl Kozmík, Mgr. Jitka Skopalová SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent,
In the grocery Autor: Mgr. Alžběta Fojtů Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Výživa těhotných a kojících žen
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_AJ_CM Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
15.1 Countability of nouns, food and drink
Jméno autora:Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu:VY_32_INOVACE_14_AJ_ACH Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 01Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Syrovátková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Restaurant, cooking – 6.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
English breakfast Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková.
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_3B_09_Food and drink 1 TÉMA.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Food - collocation Číslo vzdělávacího materiálu: AJ2-26 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ35 Název školy SPŠ a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Miroslava Jarkulišová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ Jazyk anglický TEMA: Food and drink ČÍSLO PROJEKTU:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ29 Název školy SPŠ a.
FOOD Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Ivana Pavlíčková Název: VY_32_INOVACE_13_Food Období: leden 2013 – červen 2013 Vzdělávací.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ36 Název školy SPŠ a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_12 TÉMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Food and meals Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAngličtina:
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Typical daily meals Food in the past Jakub Jambor, Jakub Baštinec Tento projekt byl realizován za finanční podpory.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Dagmar Suchomelová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6/09_Daily meals TEMA: DINNER ČÍSLO PROJEKTU:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Anotace – Food and drinks
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PESTROST STRAVY.
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výživová doporučení těhotným a kojícím ženám
FOOD AND MEALS - GEOGRAPHY
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZDRAVÍ – OVOCE, ZELENINA
Describing photos. Food
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_42_uncountable and countable nouns Číslo projektu:
Digitální učební materiál
= přeměna látek a energií
British Typical Meals and Meal Times
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Výživová doporučení Zuzana Derflerová Brázdová
Název školy: Základní a Mateřská škola Bečváry, okres Kolín Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Výživová doporučení těhotným a kojícím ženám Zuzana Brázdová Ústav preventivního lékařství Lékařská fakulta MU Brno

Energy needs in people living with HIV (asymptomatic HIV infected) increase by 10% to maintain body weight and physical activity 30 – 35 kcal / kg / day  300 – 400 additional kcal / day for adult people for weight maintenance

Energy needs in people living with HIV (symptomatic HIV, and subsequently during AIDS) increase by 20 – 30% to maintain body weight for weight gain, increase by 30 – 50 %   35 – 40 kcal/kg/day acute infection: 40 – 50 kcal/kg/day in adult people

Nutritional needs of pregnant women for combating HIV additional 310 kcal / day since 2 nd months to support fetal growth and development additional 6 g/ day of proteins at least 0.4 mg folic acid micronutrient supplements (iron, calcium)

Nutritional needs of lactating women for combating HIV additional 360 – 400 kcal / day for the 6 first months, comparing with HIV negative mother 1 extra meal of 750 kcal / day

Protein requirements of HIV+ women extra protein (increase by 50%) is needed for improve immune function and lean muscle mass asymptomatic: 1.1 – 1.5 g / kg / day symptomatic or malnourished: 1.5 – 2.0 g / kg / day acute infection with fever: 2.0 – 2.5 g / kg / day

Energy needs in people living with HIV (in children) with HIV symptomatic, experiencing weight loss: increase by 50 – 100% (if possible)

Nutritional needs of HIV+ women (Vitamins) deficit of B6, B12 is associated with faster progression to the stage of AIDS normal level of B12 (>120 pmol/l) would delay the progression to AIDS with 4 years increase of vitamin E ( >23 umol/l) delays with 1.5 year deficit of vitamin A, D and zinc is associated with faster progression to AIDS

Nutritional side-effects of iron supplements constipation nausea appetite loss in some cases diarrhoea Advice: nutritional support (prevention of constipation eating fruits and fiber-rich foods), as an appetizer, drinking small amount of vegetable juice before meals

ARV and possible nutritional problems Many ARV cause nausea, vomiting, abdominal pain, pancreatitis, diarrhea, anorexia, jaundice, oral ulcers, abnormal taste, Antiretroviral treatment can influence the metabolism (fats can be less metabolized) When protease inhibitors are introduced, hyper- triglyceridemia and cholesterolemia and hyperglycemia (insulin intolerance) can occur Some patients are gaining weight quite rapidly – be careful to avoid obesity

Smoking – specific risk for HIV+ pregnant women Smoking is associated with increased risk of low birth weigh (in average by 127 – 274 g) pre-term baby For the mother smoking affects the rate of Basal metabolism is increased appetite loss, which increases the risk of wasting impaired immune function (IgA, IgM, T-cells) increase of oxidative stress by activity of macrophages

Energetická potřeba v graviditě 8170 – 8380 kJ/den ( kcal) podle WHO pro Evropu 9218 kJ/den (2200 kcal) pro USA Průměrná potřeba energie se zvyšuje o kJ/den ve 2. a 3. trimestru ( kcal). Tento rozdíl odpovídá 75g sacharidů ~ 2 krajíce chleba. Stanovení individuální potřeby bere v úvahu: stav výživy před graviditou, aktuální hmotnostní přírůstek, úroveň fyzické aktivity.

Energetická potřeba v laktaci Průměrný nárůst o 1592 – 2095 kJ/den ( kcal) Energie se zvyšuje o podíl nutný pro tvorbu mateřského mléka Uložený tuk může kompenzovat zvýšenou potřebu Tvorba dostatečného množství mléka je zachována i přes relativně nízký příjem energie Nadměrný příjem energie nevede ke zvýšené tvorbě mateřského mléka

Hmotnostní přírůstek v graviditě Průměrný přírůst je asi 10 – 12 kg: Plod, placenta, amniová tekutina………5 kg Rozdíl objemu mateřské krve………….1 kg Tkáňové tekutiny………………………1 kg Uterus, prsy…………………………….1 kg Tuková tkáň matky…………………….4 kg Celkem: 7 kg tekutin, 1 kg proteinů, 4 kg tuků

Optimální přírůstky v graviditě Podle tělesné hmotnosti před graviditou: Nízká (BMI < 19.8)…………………… kg Průměrná (BMI ) …………… Vysoká – nadváha (BMI )… Obezita (BMI >30.0)…………………… Adolescentky………………………… Při dvojčatech…………………………

Rychlost přírůstků hmotnosti Během 2. a 3. trimestru: Ženy s optimální hmotností… kg/týden Ženy s nižší hmotností……… kg/týden Ženy s nadváhou a obezitou…..0.3 kg/týden

Potřeba proteinů V těle matky a plodu syntetizováno 925 g proteinů Průměrná produkce mléka cca 850 ml/den Obsah proteinů v mateřském mléce 1.25 g/100 ml Doporučený příjem proteinů u netěhotné ženy 0.8 g/kg Během gravidity 6 g/den Během laktace 11 g/den 100 g chleba představuje 7 g proteinů Denně celkem g v graviditě, až 65 g v laktaci

Potřeba železa Příjem Fe činí asi 10 – 20 mg/den Absorpce cca 5 – 20% Fe přijatého stravou (1-2 mg) Absorpce Fe vázaného na hem cca 20 – 30 % Je potencována: vitamínem C, některými organickými kyselinami, živočišnými proteiny Inhibována: oxaláty, polyfenoly (ořechy, luštěniny, čaj), vysokými koncentracemi Ca a Mg solí

Kompenzační mechanismy během gravidity Nejsou ztráty během menstruace Zvýšená střevní absorpce Mobilizace existujících zásob Fe

Doporučený příjem železa Netěhotné: 17 – 21 mg/den Gravidní: 17 – 21 mg/den Kojící: mg/den

Sources of iron Two types: Haem and non-haem iron haem iron is present in haemoglobin and myoglobin in meat (particularly liver) and fish – average absorption is around 25%. non-haem iron is found in foods of plant origin, absorbed in approx. 2 – 5%.

Bioavailability of iron I. Food grouplowmoderatehigh Cereals, bread,pasta corn wheat, rye wholemeal flour corn flour Fruits avocado banana peach apple strawberries pineapple mango water melon lemon orange papaya

Bioavailability of iron II. Food grouplowmoderatehigh Vegetables green beans lentiles spinach carrot potatoes radish Brussel sprouts cabbage cauliflower Protein sources egg textured soya protein soya flour offals, organs red meat poultry fish

Inhibitors of iron absorption phytates (present in cereal bran, high- extraction flour, legumes, nuts, seeds) inositol tannins (iron-binding phenolic compounds), e.g. tea, coffee, cocoa, herbal infusions, spices (oregano) calcium, particulary from milk and milk products

Iron-rich diet Breakfast: bread with cheese, orange juice Snack: roll with meat cream, green pepper Lunch: vegetable soup borshch, rice with chicken liver, vegetable salad Snack: yoghurt, apple Dinner: bread with salami, tomatoe

Evaluation: Iron-rich diet Rice with chicken liver iron content in 1 serving ~ approx. 10 mg dry brown rice, 50 g oil, 10 g onion, 1 small piece chicken liver, 80 g Rice boiled in 100 ml of water, fried onion, fried pieces of liver.

Iron-sufficient diet Breakfast: bread with jam, fruit juice Snack: hot dog Lunch: bouillon with egg yolk, black beans, broccoli, cauliflower, 2 tomatoes, zucchini, rice Snack: fruit salad (2 apples, 1 pear, 2 apricots) Dinner: cabbage, potatoes, bread

Evaluation of iron-sufficient diet no Haem iron, but sufficient sources of vitamin C (enhancer of iron absorption) diet quite rich in non-hem iron sources, e.g. vegetable (with high bioavailability) sufficient for person with moderate iron requirement

Iron-deficient diet Breakfast: wheat porridge with milk (kasha), tea Snack: yoghurt Lunch: milk soup with potatoe, legumes with boiled egg, tea Snack: eiscream Dinner: buckwheat (griechka) with fried onion, tea

Evaluation of iron-deficient diet no haem sources of iron no sources of vitamin C (vegetables, fruit) tea drunk together with the meals (polyphenols – inhibitors of iron absorption) low content of iron in total

Potřeba jódu Prevence hypothyreoidismu novorozence i matky, kretenismu, abortů, nízké porodní hmotnosti, vyšší porodní úmrtnosti, strumy Doporučený příjem: netěhotné 150 mcg/den gravidní 200 mcg/den kojící 200 mcg/den

Potřeba vápníku Zásoby v těle matky jsou vysoké (cca 1.2 kg) Asi 30 g Ca přechází během gravidity do plodu Absorpce Ca se během 2. trimestru zdvojnásobuje Obsah Ca v mateřském mléce nezávisí na jeho příjmu

Doporučený příjem Ca Netěhotné………….800 mg/den Gravidní………….1000 – 1200 mg/den Kojící…………….1000 – 1200 mg/den

Potřeba kyseliny listové Netěhotné………………….200 mcg/den Gravidní………………… mcg/den Kojící………………………350 mcg/den Zdroje: špenát, kapusta, brokolice, zelený salát, květák, chřest, ledviny, luštěniny, pivovarské kvasnice, banány, vejce, ořechy

Vitamín C Zvyšuje absorpci nehemového Fe Plod koncentruje kys. Askorbovou na úkor matky (ve fetální krvi 2-4x vyšší hladiny než v krvi matky Obsah vitamínu C v mateřském mléce závisí na jeho denním příjmu matkou Doporučený příjem: netěhotné 75 mg, gravidní 90mg, kojící 90 mg

Zinek Nedostatek způsobuje intrauterinní retardaci růstu plodu Během gravidity se hladiny Zn snižují Při příjmu < 7.3 mg denně se zvyšuje vstřebávání, dostatečné potřebám těhotné Absorpce Zn se snižuje kompetitivně vyšším přívodem Fe Zdroje: maso, ryby, mořské plody DDD: netěhotné i gravidní 7.1 mg, kojící 12.1 mg/d

Výživová doporučení pro těhotné Obilniny, těstoviny, pečivo, rýže 3-6 porcí Zelenina 3-5 porcí Ovoce 2-4 porce Mléko a mléčné výrobky 3-4 porce Ryby, drůbež, luštěniny, maso 2 porce Tuky, sladidla 2 porce

Velikost jednotkové porce Obilniny, těstoviny, pečivo, rýže: 1 krajíc chleba nebo rohlík (60 g) 1 kopeček rýže nebo těstovin (125 g) 1 miska musli Zelenina 1kus cca 100 g Ovoce 1kus cca 100 g

Velikost jednotkové porce Mléko a mléčné výrobky 1 sklenice mléka 300 ml 1 kelímek jogurtu cca 180 ml 1 porce „průměrného“ sýra 55 g Každá z porcí je ekvivalentem 300 mg vápníku

Velikost jednotkové porce Ryby, drůbež, luštěniny, maso,… 80 g porce luštěniny 1 miska vaječný bílek vařený natvrdo

Alcohol and lactation Alcohol can potentially reduce breast milk volume (in excess of 0.5 g/kg of maternal weight) If alcohol cannot be excluded completely, limit alcohol intake to maximum 1 drink per day (10 – 12 g ethanol)

Doporučená pohybová aktivita před těhotenstvím Nejméně 3x týdně Aerobní cvičení Nejméně 20 minut + pravidelná chůze 1 hodinu denně

Nutrienty snižující cholesterol MUFA PUFA Sitostanol Campestanol Guarová guma Pektin Fytosteroly stilbenoly

Nutrienty snižující cholesterol Beta- karoten Lykopen Cykloartenol Beta-sitosterol Sitostanol Saponiny Mevinolin Niacin ?

Potraviny snižující cholesterol Zelenina Ovoce Sója Arašídy Kukuřice Cereálie Psyllium Čínský zelený čaj

Potraviny zvyšující cholesterol Tuky s vysokým obsahem SFA Nefiltrovaná káva (cafestol) Živočišné zdroje s vysokým obsahem cholesterolu…. (vnitřnosti, vejce, kůže, máslo, …)