Úvod do měkkých technik

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Advertisements

TÉMA Fyzikální vyšetření
Dermatovenerologie Olga Bürgerová.
VY_32_INOVACE_TMM24560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám   Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/   Název projektu:
VY_32_INOVACE_TMM24860BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Digitální učební materiál
Obratnostní schopnosti
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA KŮŽE Kůže kryje povrch lidského těla. Odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí, které na kůži působí chemickými.
TRÉNINK KOORDINAČNÍCH SCHOPNOSTÍ
Doc.PhDr. Blanka Hošková,CSc UK FTVS
Vyšetřovací postupy I MUDr. I. Kaincová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Korekce odchylek správného držení těla
MECHANIKA.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Svalstvo.
Grantový projekt multimediální výuky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_32_INOVACE_TMM24260BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název projektu: Rozvoj vzdělanosti
VY_32_INOVACE_TMM24360ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Ovlivnění rozsahu pohybu
Mimokloubní revmatismus
BOLESTIVÉ RAMENO Jana PASECKÁ - RRA KRAJSKÁ NEMOCNICE
VY_32_INOVACE_TMM24460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Rehabilitace spastické parézy
Pohybová soustava-svaly 1
Biomechanika kosterního svalu
Možnosti léčebné tělesné výchovy u pacientů s dědičnou neuropatií
VY_32_INOVACE_TMM24160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM25260BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí.
Biologie člověka.
POHYBLIVOST MICHAL LEHNERT.
Onemocnění a úrazy svalů
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Mechanika kapalin a plynů
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Fyziologické aspekty stárnutí
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
TÉMA Fyzikální vyšetření
Mechanické vlastnosti dřeva
Fyzikální terapie I Mechanoterapie – 1. část.
Metody zpracování očních pohybů
ALGICKÝ SYNDROM OLGA BÜRGEROVÁ
VY_32_INOVACE_TMM24660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Mgr. Pavla Formanová, cert. MDT 3.LF UK
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ÚVOD DO KLASICKÉ MASÁŽE
Vyšetření kardiaka fyzioterapeutem
Fyzikální vyšetření v urologii
Kožní soustava.
Pasivní dynamometrie Stručné představení. Viskoelastické vlastnosti Komponenty pohybového ústrojí mají elastické i viskózní vlastnosti, jejichž kombinace.
Biologická léčba v dětské psychiatrii
(kinezio, kineziology)
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_06_Rozvoj pohyblivosti TÉMA.
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Biologie člověka vědní obory: anatomie fyziologie
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Vyšetření pohybového ústrojí
Glomerulonefritis.
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Transkript prezentace:

Úvod do měkkých technik Mgr. Pavla Formanová, cert. MDT 3.LF UK

Měkké tkáně Jsou součástí pohybové soustavy, přizpůsobují se každému pohybu, musejí se proti sobě pohybovat! Staráme se o kloubní pohyblivost, kvalitu svalové kontrakce, nezapomínat na MT! Kůže Podkoží Fascie Sval

Fascie Jestliže nejsou v pořádku, pak ovlivňují kloubní pohyblivost (snižují) Ovlivňují tak integraci funkce a dysfunkce svalů

Sval, vazivo Vazivo je součástí svalu, vzájemně se ovlivňují! Vazivo je zdrojem velkého množství informací (propriorecc.,nociceptory) Vazivo nemá kontraktilní schopnost jako sval, i když se tak chová Vazivo má pružnost, svou délku je schopné měnit, ale není to neomezené Pokud se protáhne o 4% klidové délky, pak už se nevrátí do původního stavu

Diagnostika, terapie Diagnostika x terapie Dg – aspekcí, palpací T – palpací Při vyšetření hodnotíme např.vlhkost, teplotu, konzistenci (jemnost, drsnost kůže), dále mechanické vlastnosti (odpor, pružnost, posunlivost, protažitelnost), bolest Srovnáváme vždy pravou a levou stranu těla! METODICKÝ POSTUP: 1.diagnostika, 2. terapie, 3. kontrolní diagnostika

Diagnostika Skin drag – hlazení prsty, v místě HAZ je zvýšené tření, potivost, snížená protažitelnost Kiblerova řasa Diagnostický hmat Vyšetření MT se provádí v rozdílné hloubce, rozdílným tlakem nebo tahem, pod různým sklonem prstů vůči vyšetřované tkáni

Terapie - příklady Kůže – posunlivost, protažitelnost Podkoží, jizva, sval – řasou nebo tlakem (presurou) Fascie – posunlivost Trigger point - presura

Změny v měkkých tkáních Při Dg. hledáme místa se zvýšeným napětím (zvýšenou tuhostí) Tato místa často nekorespondují s bolestmi, které udává pacient Přenesená bolest Nacházíme HAZ (hyperalgetické zóny), trigger pointy, svalové spasmy…

HAZ, trigger pointy HAZ – zóna se zvýšenou bolestivostí, charakteristická zvýšeným třením, potivostí, zčervenáním (dermografismus) Trigger point – bolestivý bod ve svalu, který je bolestivý na tlak, lze z něj vyvolat přenesenou bolest - aktivní TP, někdy i vegetativní příznaky, při přebrnknutí vyvoláme svalový záškub a bolest x latentní TP – nevyvolává přenesenou bolest, ale je bolestivý při přebrnknutí

Bariéry Anatomická – je za fyziologickou bariérou, je daná kostěnou strukturou, nepracujeme s ní, není nám přístupná Fyziologická – místo prvního odporu při pasivním vyšetření, za ním možné „dopružení“ Patologická (restriktivní) – po prvním odporu nelze dopružit, pohyb omezuje kvantitativně Poznámka : Fenomén bariéry byl původně popsán u kloubů, má ale i úlohu u vzájemné posunlivosti a protažitelnosti MT včetně svalů!

Předpětí, fenomén tání Je první odpor, který nám tkáň při vyšetření klade V předpětí provádíme tzv. dopružení v daném směru, ve kterém vyšetřujeme Pokud dopružení chybí, působíme v daném směru, čekáme na fenomén tání – release fenomén K fenoménu tání dojde po dosažení F.B a za dokonalé relaxace pacienta Fenomén nepřerušujeme do té doby, dokud cítíme, že měkká tkáň „taje“

Použitá literatura Lewit, K.: Manipulační léčba, 5. přepracované vydání.Nakladatelství Sdělovací technika s r.o. Str. 28 – 29, 95 – 99, 216 - 222