Perspektiva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Referát č. 19 Počítačová grafika Lucie Březíková 4.C.
Advertisements

LODNÍ DOPRAVA.
Základy fotografování kompozice snímku
COREL DRAW Efekty - 1 Úprava textu obálkou Přechody mezi objekty
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
Optické klamy profesora Lahvičky.
Sochařství staré, střední a nové říše
Optické vlastnosti oka
Románský sloh.
Op art Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 17
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Světelné jevy Optika II..
Perspektiva v malířství
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
VY_32_INOVACE_FOTF11260ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Moderní umění začíná postimpresionismem.
III/2 7.A XV Dějepis Leonardo da Vinci, renesance, malby, vynálezy VII. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Leonardo da Vinci.
Starověký Egypt.
Egyptské umění.
Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
PERSPEKTIVNÍ ZOBRAZOVÁNÍ HRANATÝCH PŘEDMĚTŮ
Výtvarné umění.
Body art - ruce Název školy
Zásady pro hezký vzhled textu Používáme Word 2003.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Draw – objekty Autor: Mgr. Vojtěch.
GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE. 2 NĚCO O KOMPOZICI Kompozice, nebo-li česky skladba, je souhrn všech opatření, která děláme, aby snímek byl přehledný,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
VY_32_INOVACE_FOTF11360ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat IX. MAGNITUDO.
VESMÍR A HVĚZDY.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.03/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Plán bytu Co je perspektiva, byla známa vždy?.
Perspektiva Perspektiva je optický jev, jenž způsobuje: Perspektiva je optický jev, jenž způsobuje: – že se vzdálené objekty jeví zdánlivě menší než objekty.
BRDEK DAVID 1ME.  Aktivní technologie byla doposud hlavním směrem vývoje 3D televizorů a ve svém principu ji využívá i NVIDIA pro své aktivní brýle pro.
VY_32_INOVACE_FOTF10460ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Správná odpověď? Opakování celkového učiva o Základní skladbě obrazu – kompozici obrazu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Videokamera 05 Jak natáčet ?.
Hlavní zásady kompozice – řešení části
PERSPEKTIVNÍ ZOBRAZOVÁNÍ OBLÝCH PŘEDMĚTŮ
Obnovitelné zdroje Větrné elektrárny.
Klasifikace lineární perspektivy
Egypt Střední a Nová říše.
PERSPEKTIVA.
Perspektiva VY_32_INOVACE_GR_790.
Giotto di Bondone MgA. Lukáš Psík wikipedia
ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Co je kognitivní psychologie?
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti světla Číslo DUM: III/2/VT/2/3/41 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika Tematická.
1 Televizní obraz Digitální záznam Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 3) Základy kresby, techniky a postupy Název sady: Výtvarná příprava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Optické vlastnosti oka TÉMATICKÝ CELEK:
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
UMĚNÍ STARÉHO EGYPTU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti světla
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
vnímání velikosti a prostoru zpracování zrakové informace v mozku
Digitální učební materiál
Co je kognitivní psychologie?
Křivonosková Kateřina
Výtvarné umění starověkého Egypta
Transkript prezentace:

Perspektiva

Co to je? Jev zvaný perspektiva způsobuje, že se nám vzdálené předměty jeví menší než předměty blízké Stejně tak vzdálenosti v pravidelných rozestupech, jako jsou např. stožáry elektrického vedení, se zdají být s rostoucí vzdáleností menší

Historie Perspektivu v minulosti využívali hlavně malíři první náznaky perspektivy už byly zřetelné ve starověkém Egyptě (Egyptští malíři pozorovali, že postavy a předměty v bezprostřední blízkosti jsou veliké, a s roustoucí vzdáleností od pozorovatele ztrácejí na velikosti až zcela ,,mizí".)  Na kresbách a malbách znázorňujících děj s ústřední postavou faraona, jeho kněží a úředníků (např. na malbách výjevů z lovu nebo válečného tažení), vynikal faraon jako hlavní osoba v popředí nevšední velikostí, menší byli znázorňováni kněží, ještě menší válečníci a úplně nejmenší zajatci Poté se perspektiva vyvíjela a největší rozkvět perspektivy můžeme sledovat v renesanci.

Perspektiva v Egyptě

Další příklad perspektivy z minulosti

Perspektiva Perspektiva vznikla z latinského perspicere, což znamená prohlédnutí skrz něco. Je to jeden z prostředků, jimiž se zobrazuje na dvourozměrné ploše trojrozměrný objekt. Toto zobrazení zachovává ve své základní podobě prostor, objekty a jejich vzájemné vztahy tak, jak je vidí oko. To znamená, že vzdálenější objekty jsou menší.

Rozdělení perspektivy Lineární (centrální, renesanční) se zrodila z poznání sbíhavosti linií do jednoho nebo i do několika úběžníků. Objevil jí Agatharch ze Samu ( 460 př.n.l), ale používat jí začli až renesanční umělci Vzdušná (atmosférická) se týká především malířství. Spočívá v tom, že barvy vpředu jsou jasné a teplé, zatímco barvy v pozadí se jeví rozmazaně a studeně.

Příklady lineární perspektivy

Příklady atmosférické perspektivy

Fotografování a perspektiva Nedodržením zásad perspektivy vzniká spousta fotografií, které jsou pro lidské oko nepochopitelné Ve většině případů se využívá nepoměr vzdálenosti mezi fotografovanými objetky

Příklady