Elektrolýza a její využití

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Elektrický proud v kapalinách
Vodiče elektrického proudu.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V KAPALINÁCH
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
Magnetické pole cívky s proudem
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Elektrický proud v látkách
Redoxní děje Elektrolýza
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Vedení elektrického proudu v látkách
Teplotní roztažnost pevných látek
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
Elektrolýza
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Vodivost látek.
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v kapalinách. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_07  Název materiálu: Elektrický proud v kapalinách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Transformátor a jeho užití
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Vodiče elektrického proudu.
Oxidačně redukční reakce
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Elektrolýza. KmTI KmTI.
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Elektrolytická disociace c hemicky čistá voda / destilovaná / – nevodič po vsypání kuchyňské soli (NaCl – chlorid sodný) dochází k tzv. elektrolytické.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_07_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu Základní škola.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_C9-004 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vedení elektrického proudu v kapalině
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
Elektrolýza.
Fyzika 2.D 13.hodina 01:22:33.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Elektrolýza a její využití Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 2012, prosinec

Elektrolýza a její využití 1. Vedení elektrického proudu v kapalinách Obr. 1

- + - + Obvodem elektrický proud neprochází. Do nádoby s destilovanou vodou jsou vloženy dvě elektrody a zapojeny na zdroj stejnosměrného napětí. + - + - Obvodem elektrický proud neprochází.

- + - + Po přidání kuchyňské soli do destilované vody … … miliampérmetr ukáže výchylku.

Rozpad látky na ionty vlivem rozpouštědla se nazývá elektrolytická disociace. Vznikají 2 druhy iontů – kationty + – anionty – Elektrický proud ve vodném roztoku soli je tvořen usměrněným pohybem kationtů a aniontů.

Kapaliny, které obsahují volné ionty, vedou elektrický proud a nazývají se elektrolyty. Jsou to vodné roztoky solí, kyselin a zásad. Lidské tělo je vodivé – obsahuje vodivé kapaliny (vodné roztoky solí). Při zacházení s elektrickými zařízením je nebezpečné používat vlhké izolanty, mít vlhké nebo zpocené ruce apod., protože jsou vodiči proudu.

2. Elektrolýza Při průchodu elektrického proudu v kapa-linách dochází k přenosu látky a v okolí elektrod probíhají chemické reakce. Děj, při němž průchodem elektrického proudu elektrolytem nastávají látkové změny, se nazývá elektrolýza. Při elektrolýze se na katodě vždy vylučuje vodík nebo kov.

Chemické změny probíhající na elektrodách je možné v praxi využít různým způsobem: galvanické články, 2. elektrometalurgie, 3. galvanostegie, 4. galvanoplastika, 5. zábrana před vlhnutím zdiva, atd.

je zdroj stejnosměrného napětí, který se skládá z elektrolytu 1. Galvanický článek je zdroj stejnosměrného napětí, který se skládá z elektrolytu a dvou chemicky různých elektrod. 2. Elektrometalurgie je obor zabývající se získáváním kovů z roztoků, např. Al z taveniny Al2O3, Na z taveniny NaCl. Obr. 2

3. Galvanostegie - galvanické pokovování, např. vrstvou Zn, Cr, Au, Ag ... 4. Galvanoplastika - vytváření odlitků, matric,… 5. Zábrana před vlhnutím zdiva - ve stavebních materiálech jsou kapiláry, jimiž voda vzlíná ze základů stavby a zvlhčuje stěny. Elektrolýza urychluje její vysoušení.

Použité zdroje KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří; ŠTOLL, Ivan. Fyzika pro 9. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Nakladatelství Prometheus, spol. s r. o., Praha 4, 2003. Učebnice pro základní školy. ISBN 80-7196-193-0. Zdroj obrázků: vlastní tvorba