Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM HYBRIDNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA a SYSTÉM DaG
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Právo a katastr nemovitostí
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Účelová kategorizace Jana Dudová.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Právní úprava ochrany lesa
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Systém soukromého práva
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Pozemky sloužící dopravě
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Příklady do seminářů Právní vztahy k nemovitostem konaných dne 30/ v době 8.00 – 11.05, uč. č. 214, sem. sk. 2 JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Právní režim pozemků sloužících dopravě
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Podzim 2006, I.Průchová 1 Právní režim pozemků sloužících dopravě teze přednášky z PP.
Vybrané otázky práva životního prostředí
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Ochrana půdy a lesa.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ochrana vody, půdy a lesa
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Právní režim ochrany půdy
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Stavební právo.
Obecná část rozpočtového práva III
Právní problematika břehových porostů
Stavební pozemky (teze)
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Obecná část rozpočtového práva III
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.

Půda Dimenze půdy – přírodní původ Vlastnosti půdy ovlivněné člověkem Limity Tržní povaha Oceňování Polyfunkčnost Složka ŽP

Pojmy Pozemkověprávní vztah = pozemkový vztah, kterému právo poskytlo formu a prostředky regulace, vzniká právními skutečnostmi: právními událostmi, právními akty státních orgánů, právními úkony subjektů – vazba na společenské vztahy Pozemkový vztah = část systému práva, jejímž předmětem jsou pozemkové vztahy (týkají se půdy jako objektu a předmětu ekonomické exploatace ). Půda = zemský povrch resp. určitá část zemského povrchu Metoda právní regulace = veřejnoprávní a soukromoprávní

Objekt pozemkoprávního vztahu Půda Pozemek jako pozemková parcela = část zemského povrchu oddělená od sousedních částí hranicí územní správní jednotky nebo hranicí katastrálního území, hranicí vlastnickou, hranicí držby, hranicí druhů pozemků, popř. rozhraním způsobu využití pozemků Parcela = pozemek, který je geometricky a polohově určen, zobrazen v katastrální mapě a označen parcelním číslem – viz § 27 KatZ Součást pozemku a samostatná věc - porosty, koryto VT, jeskyně (§10 + 61/3 ZOPK), vyhrazené nerosty apod.

Subjekty pozemkověprávních vztahů FO, PO – podnikatelské i nepodnikající Zvláštní postavení má stát (vztah rovnosti i mocenské postavení) – např. Pozemkový fond ČR, organizační složky státu apod. Územní celky – kraje a obce (samostatná a přenesená působnost)

Pozemkové právo = část systému českého práva, kterou představují normy a instituty, předmětem jejichž regulace jsou pozemkové vztahy Principy: Restituce a restaurace (ošetření poškozeného) pozemkového vlastnictví Racionální využívání půdy vč. zachování environmentálních aspektů (účel. kategorizace) Priorita zemědělského využití půdy Plánovitost a stálost při užívání půdy Legalita (právní jistota)

Systém pozemkového práva Zvláštní část = právní režimy pozemků: ZPF určených k plnění funkcí lesa, k těžbě nerostných surovin, sloužících vodnímu hospodářství v ochranných pásmech a chráněných územích sloužících dopravě Obecná část Účelová kategorizace půdy Územní plánování + územní řízení Pozemkové vlastnictví, držba, užívání půdy Evidence půdy Oceňování půdy Pozemkové úpravy

Vztah PP k dalším odvětvím Občanské právo Správní právo Finanční právo Právo životního prostředí

Vybrané základní prameny právní úpravy z. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, z. 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění), z. 186/2006 Sb., o změně některých zákonů souvisejících s přijetím stavebního zákona a zákona o vyvlastnění, z. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech, z. 219/2000 Sb., o majetku ČR, z. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon), z. 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, z. 151/1997 Sb., o oceňování majetku z. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, z. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku (zákon o půdě), z. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, z. 289/1995 Sb., o lesích, z. 254/2001 Sb., o vodách, z. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství, občanský zákoník, obchodní zákoník.

Praktický případ Koryto vodního toku se mění vlivem člověka či přírodních podmínek a ovlivňuje mimo jiné břehové porosty a stavby při vodním toku. Právní skutečnosti: události, právní akty a úkony Pozemek - věc, součást, příslušenství Objekt - pozemkověprávní vztah Subjekty Principy Metoda právní regulace