Srdce a krevní oběhy Autor: Mgr. Diana Mücksteinová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

SRDCE.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Neúnavná srdeční pumpa
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Lidské tělo - opakování
Srdce (cor, cardia) - dutý svalový orgán uložený nad bránicí za kostí hrudní - zevně je kryto vazivovým obalem, osrdečníkem (perikard) - perikard přechází.
Oběhová soustava člověka
Srdce Tereza Potužáková.
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Oběhová soustava člověka
SRDCE (COR).
Srdce Velký a malý krevní oběh Procvičování
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Srdce (Cor).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Oběhová soustava- srdce
Stavba a činnost srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mgr. Jan Marek
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní.
Oběhová soustava u Člověka
KREVNÍ OBĚH.
Zpracoval: Ondřej Boček
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Anatomie srdce Barbora Plačková.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Srdce.
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Cévní systém lidského těla
Srdce. Srdce Je dutý sval Je dutý sval velikost pěsti(cca 300 gramů) velikost pěsti(cca 300 gramů) Uloženo ve vazivovém pouzdru=OSRDEČNÍKU Uloženo ve.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_07_28_Oběhová soustava, srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA, SRDCE.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_52_INOVACE_PŘ.36 Vytvořeno: únor 2013 Základní škola a mateřská škola.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Krevní oběh Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Oběhová soustava obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření17.
Oběhová soustava srdce a cévy
GE - Vyšší kvalita výuky
Srdce a jeho funkce v těle
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Morfologie a fyziologie člověka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
sites.google.com/site/vondrakovalidsketelo
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_SOUSTAVA OBĚHOVÁ_P1-2
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_15_01_krevní oběh.
KREVNÍ OBĚH (opakování)
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Transkript prezentace:

Srdce a krevní oběhy Autor: Mgr. Diana Mücksteinová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko 2013, srpen

Srdce (cor) Obr. 1 - Srdce

Srdce (cor) uloženo v osrdečníku /perikardu/, který je z vaziva srdeční svalovina se nazývá myokard Obr. 2 – Srdeční svalovina

Srdce (cor) podélnou přepážkou je srdce rozděleno na pravou a levou polovinu každá polovina se dělí na tenkostěnnou horní předsíň a silnostěnnou spodní komoru Obr. 3 - Srdce

Srdce (cor) mezi pravou předsíní a pravou komorou je chlopeň trojcípá mezi levou předsíní a levou komorou je chlopeň dvojcípá

Srdce (cor) do pravé předsíně vstupují horní a dolní dutá žíla do levé předsíně vstupují plicní žíly

Srdce (cor) z pravé komory vystupuje plicní kmen (=mohutná tepna) z levé komory vystupuje srdečnice /aorta/ Obr. 3 - Srdce

Činnost srdce = střídavé smršťování a ochabování svaloviny. Smrštění se nazývá systola. Ochabnutí se nazývá diastola.

Činnost srdce Smrštění srdeční svaloviny postupuje jako vlna z obou předsíní do komor. Potom následuje diastola celého srdce. Činnost srdce je rytmická.

Tepový (systolický) objem = objem krve, který se dostává do srdce při jednom srdečním stahu (60-80 ml).

Minutový objem srdeční je při srdeční činnosti 72 tepů za minutu asi 5 l

Výživa srdce je zajišťována věnčitými /koronárními/ tepnami. ucpání některé koronární tepny způsobuje nefunkčnost příslušné části srdeční svaloviny (infarkt myokardu)

Velký a malý krevní oběh Obr. 4 – Krevní oběh

Velký krevní oběh začíná z levé komory srdečnicí (aortou) končí horní a dolní dutou žilou v pravé předsíni tepny se v orgánech dělí na hustou síť vlásečnic

Velký krevní oběh aorta vystupuje z levé komory potom se stáčí nalevo dozadu (oblouk aorty) větví se na 2 tepny kyčelní

Velký krevní oběh Z oblouku aorty vystupují další tepny: tepna hlavopažní (ta se dále větví na pravou krkavici a pravou podklíčkovu tepnu) levá krkavice a levá tepna podklíčková

Velký krevní oběh krkavice zásobují krví hlavu tepny podklíčkové zásobují horní končetiny

Velký krevní oběh aorta dále prochází přes bránici a dělí se oddíl hrudní a oddíl břišní z oddílu břišního se odvětvuje párové a nepárové tepny, které zásobují vnitřní orgány rozvětvením břišní aorty vznikají tepny kyčelní.

Velký krevní oběh horní dutá žíla sbírá krev z hlavy a z horních končetin dolní dutá žíla sbírá krev z dolních končetin a některých vnitřních orgánů horní a dolní dutá žíla vedou krev do pravé předsíně

Obvody velkého krevního oběhu ve velkém tělním oběhu rozlišujeme několik obvodů: vrátnicový, ledvinný, horní systémový, dolní systémový a srdeční.

Malý krevní oběh (plicní oběh) Krev s malým obsahem O2 je čerpána z pravé komory do plicního kmene, který se rozděluje na 2 tepny plicní. Pravá plicní tepna vede do pravé plíce. Levá plicní tepna vede do levé plíce. V plicích se krev obohatí kyslíkem a plicními žilami je vedena do levé předsíně.

Malý krevní oběh (plicní oběh) Obr. 5 – plicní oběh

Použité zdroje Obr. 1 - GRAY'S ANATOMY. Wikipedie [online]. [cit. 1.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heart-and-lungs.jpg Obr. 2 - DR. S. GIROD, ANTON BECKER. Wikipedie [online]. [cit. 1.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glanzstreifen.jpg?uselang=cs

Použité zdroje Obr. 3 - MESSERWOLAND. Wikipedie [online]. [cit. 1.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diagram_of_the_human_heart_%28multilingual%29.svg Obr. 4 - USER:SANSCULOTTE. Wikipedie [online]. [cit. 1.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grafik_blutkreislauf.jpg

Použité zdroje Obr. 5 - ARCADIAN. Wikipedie [online]. [cit. 1.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illu_pulmonary_circuit.jpg NOVOTNÝ; HRUŠKA. Biologie člověka pro gymnázia. Praha: Fortuna, 1997, ISBN 80-7168-462-7. JELÍNEK; ZICHÁČEK. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Olomouc, 2007, ISBN 978-80-7182-213-4.