Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace ICT Koordinátor Jihlava, listopad 2007 Tomáš Pitner Masarykova univerzita, Brno Universität Wien.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Advertisements

Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Osnova Úvod Návrh notace Metoda katerizace Popisky Aktualizace
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
SLOVNÍKY PO DRÁTĚ? Pavel Kurfürst Ústav cizích jazyků LF UP prosinec 2002.
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
KATALOGY Mgr. Radmila Pavlicová, Univerzitní knihovna OU.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV)
Řízené slovníky databází ISTA, LLIS/FTXT, LISA. Obecně: Řízený slovník – controlled vocabulary Slovník lexikálních jednotek selekčního jazyka uspořádaný.
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
VY_32_INOVACE_05_10 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_10 Zpracovala:Mgr.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Získávání a zpracování informací
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Informační servis s přidanou hodnotou zaměřující se na Evropskou unii, země Evropy a na otázky občanů, studentů a výzkumných pracovníků v dnešní Evropě.
Knihovny a jejich služby (souborné katalogy) Bc. Radmila Kouřilová.
WWW – hypertextový informační systém
Co nám kniha prozradí Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková
III/2 9.C III Český jazyk a literatura Jazyky v Evropě – germánské, románské, slovanské IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Obecné výklady.
Vítejte při prezentaci některých zajímavých vlastností slovníků Lingea Lexicon. Mezi stránkami můžete přecházet pomocí kláves, myší nebo počkat na automatické.
 Vlajka:  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Oficiální jazyk: nizozemština, francouzština, němčina  Ústavní zřízení: federativní konstituční.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
Úvod do problematiky elektronických informačních zdrojů a rešerší Martina Machátová.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
STRATEGIE TLUMOČNICKÉ PŘÍPRAVY
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
Slovní zásoba PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Evropská jazyková cena Label Praha, Historie programu iniciativa vycházející z dokumentu vydaného EK v roce 1992 – „White Paper“ v ČR od.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Dagmar Strejčková
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
EKONOMICKÁ GEOGRAFIE seminář č. 3 Zadání seminárních prací - překlady.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Znalostní a vzdělávací databáze pojmů pro energetiku Praha, 20. ledna 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
Interaktivní personální portál
ISSS 2004 Tezaurus Eurovoc - selekční jazyk dokumentů EU a jeho využití v České republice PhDr. Kvetoslava Žigmundová Anna Lhotská Kancelář Poslanecké.
ICT ve výuce jazyků Petr Caloň Masarykovo gymnázium Příbor.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Úvod do zpracování rešerší I. Mgr. Drahomíra Dvořáková
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
Evidence aplikací a jejich dokumentace
zpracovaný v rámci projektu
Pedagogika jako vědecká disciplína
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace ICT Koordinátor Jihlava, listopad 2007 Tomáš Pitner Masarykova univerzita, Brno Universität Wien tel:

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [2][2] Listopad 2007 Obsah modulu Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace (5 hod) –Základní přehled v obecné terminologii v ICT a moderní edukace, její význam a vazba na terminologii anglickou. Vhodné a snadno dostupné výukové a informační zdroje z vybraných oblastí ICT a vzdělávání. –Získávání dalších terminologických a výkladových informací volně na internetu a v dalších (i placených informačních zdrojích). Wikipedie, tezaury, slovníky, korpusy. Další známé internetové encyklopedie a informační zdroje (portály a elektronické časopisy k moderním trendům.

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [3][3] Listopad 2007 Terminologie ICT Česká terminologie ICT –O vývoji překladů odborných termínů v oboru ICT a slovníkovém projektu SPOT, Jiří Hynek, Přemysl Brada, Objekty 2006 Instalovatelný slovník –Data pod licencí FDL, používá řada subjektů,

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [4][4] Listopad 2007 Anglická terminologie ICT Slovník anglické terminologie SPOT – Slovník akronymů a zkratek –Acronyms and Abbreviations, Webopedia –Webopedia is an online dictionary and search engine for computer and Internet technology definitions,

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [5][5] Listopad 2007 Anglická terminologie ICT TechDictionary – Slovníček terminologie pro učitele ICT a jazyků –

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [6][6] Listopad 2007 Anglická terminologie ICT Glossary of Internet Terms: A comprehensive list of Internet terminology compiled by Matisse Enzer: ml ml FOLDOC (Free Online Dictionary Of Computing): A searchable dictionary of ICT terms maintained by Imperial College, London:

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [7][7] Listopad 2007 Terminologie moderní edukace Čeští specialisté –Mareš, Průcha, Švec, Walterová… Stručné shrnutí pro studium ped_kategorie.pdf ped_kategorie.pdf –Helena Jodasová, UPOL,

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [8][8] Listopad 2007 Anglická terminologie edukace Lexicon of Learning – m.5a47c86b3b7b b710e3108a0chttp:// m.5a47c86b3b7b b710e3108a0c Vyhledávání slovníků – n/Default.asp?Page=4http:// n/Default.asp?Page=4 „Pro každého“ –

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [9][9] Listopad 2007 Wikipedia Volná encyklopedie –V anglické verzi cca 2 mil hesel –Další FR, DE cca 1/3, PL 1/5…

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [10] Listopad 2007 Další encyklopedie Encyclopedia Britannica – Microsoft Encarta – Answers.com –

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [11] Listopad 2007 Další encyklopedie World Book – CIA World Factbook –geografické a socioekonomické údaje –aktuální stav – world-factbook/index.html

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [12] Listopad 2007 Slovníky Slovník je –nejčastěji abecedně řazený seznam slovní zásoby, vysvětlující slova z různých hledisek. –Sestavováním slovníků se zabývá lingvistická disciplína zvaná lexikografie. –Ve většině slovníků jsou slova zachycena pouze ve svém základním tvaru, tzv. lemmatu. –(česká Wikipedia)

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [13] Listopad 2007 Slovníky Velikosti slovníků –malé, kapesní (do hesel) –střední ( až hesel) –velké (nad hesel)

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [14] Listopad 2007 Typy slovníků Slovníky výkladové (jednojazyčné) –v jednom jazyce, u každého slova lze nalézt informace ve stejném jazyku, dále je lze rozdělit na: –slovníky současného jazyka (významové, pravopisné, frazeologické, slovníky synonym, slovníky cizích slov atd.) –slovníky jednotlivých historických období a slovníky etymologické –slovníky popisující slovní zásobu profesních skupin –speciální speciální (retrográdní, frekvenční, valenční) slovníky překladové (vícejazyčné)

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [15] Listopad 2007 Slovníky slovnik.seznam.cz slovniky.sms.cz slovnik.tiscali.cz

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [16] Listopad 2007 Metaslovníky Centrum zpracování přirozeného jazyka FI MU, nlp.fi.muni.cz –

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [17] Listopad 2007 Metaslovníky Dicts.info, –výkladový, obrázkový metaslovník

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [18] Listopad 2007 Překladače Free Online Translator / WorldLingo – o_translator.htmlhttp:// o_translator.html Babel Fish Translation – reference.com –

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [19] Listopad 2007 Korpusy Český národní korpus – British National Corpus – Tematické korpusy…

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [20] Listopad 2007 Tezaury Původ slova tezaurus –též thesaurus, lat. „poklad, pokladnice“) je slovník, který uživateli nabízí seznam synonym, někdy i antonym.

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [21] Listopad 2007 Tezaury Definice –řízený slovník deskriptorů, mezi nimiž jsou určeny vztahy nadřazenosti a podřazenosti, termíny synonymní a jiné související (česká Wikipedia, citováno List. 07) –Lidově řečeno: slovník, který umožňuje uživatelům nabízet shodný nebo podobný seznam slov, což zajišťuje shodné vyjádření problematiky překladu určitého tématu popsaného jazykem autora do jazyka systému. –Vyjadřuje pojmy, které jsou v přirozeném jazyce těžko postižitelné a pomocí složených termínů a dalších nástrojů překonává problémy s jazykem umělým.

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [22] Listopad 2007 Tezaury Další definice –Tezaurus - sémantická síť konceptů spojující slova s jejich synonymy, hononymy, antonymy, bližšími a vzdálenějšími výrazy a souvisejícími výrazy. –Tezaurus (dle ANSI a pro naše potřeby) - kontrolovaný slovník, ve kterém jsou definovány vztahy ekvivalence, hierarchie a asociace pro potřeby zlepšeného získávání dat. (cit. David Bureš, architektury-rizene-slovniky)

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [23] Listopad 2007 Tezaury

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [24] Listopad 2007 Tezaury Typy tezaurů podle funkce –Klasický - používán pro indexování a prohledávání, pomáhá mapovat variantní výrazy na preferované při indexování dokumentů –Indexový - konzistentním indexem a jeho namapováním na dokumenty vyučujete uživatele k používání vašich výrazů –Vyhledávací - v případě, že nejste schopni použít indexaci na úrovni dokumentů (dodáváte obsah třetích stran jako novinky). Můžeme nechat uživatel prohlížet tezaurus a nalezené výrazy použít jako předdefinované dotazy

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [25] Listopad 2007 Tezaury České standardy –ČSN Dokumentace. Pokyny pro vypracování a rozvíjení jednojazyčných tezaurů.

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [26] Listopad 2007 Tezaury - významné příklady EUROVOC – –Tezaurus Eurovoc je vícejazyčný polytematický tezaurus zaměřený na oblast práva a legislativy Evropské unie (EU). –Eurovoc lze využít zejména v knihovnách a informačních střediscích specializovaných na právo, legislativu a politiku…. V některých případech slouží Eurovoc také jako propojovací selekční jazyk v některých metainformačních systémech.

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [27] Listopad 2007 Tezaury - významné příklady EUROVOC (pokrač.) –Eurovoc existuje v 17 oficiálních jazycích členských zemí Evropské unie (angličtina, dánština, francouzština, němčina, maďarština, řečtina, španělština, italština, nizozemština, portugalština, finština, švédština, slovinština, slovenština, litevština, lotyšština a čeština). –V dalších zemích se překlad Eurovocu do národního jazyka připravuje.

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [28] Listopad 2007 Tezaury pro vzdělávání Český pedagogický tezaurus –spravuje Národní pedagogická knihovna Komenského – –obsahuje termíny z oblasti výchovy a vzdělávání (jejich teorie, výzkumu i praxe) a –výběrově termíny z dalších souvisejících oblastí (psychologie, sociologie, jazykovědy, přírodních a společenských věd, ekonomiky apod.). –Vznikl překladem anglické verze Evropského pedagogického tezauru a jeho doplněním o řadu dalších potřebných termínů.

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [29] Listopad 2007 Tezaury pro vzdělávání Český pedagogický tezaurus –různé pohledy na obsah: „shora dolů“ vs. abecedně –česká verze: bin/waa1gate.exe?WAA_PACKAGE=kpopac&WAA_FOR M=dbViewAut&Fond=59&ID=2568&Tree=-1 –anglická verze: bin/waa1gate.exe?WAA_PACKAGE=kpopac&WAA_FOR M=dbViewAut&Fond=59&ID=2568&Tree=- 1&TLang=EN –abecední rejstřík:

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [30] Listopad 2007 Oborové tezaury Český teologický tezaurus –ČTT je primárně určen pro využití v oborových knihovnách (informačních střediscích), tzn. institucích s gescí teologie a příbuzných oblastí (religionistika, filozofie). –ČTT je interkonfesijním tezaurem, který je vhodný pro indexaci dokumentů ve všech oborových knihovnách bez ohledu na konfesi. Zohledňuje stávající rozdíly odborné terminologie, jež vyplývají z odlišných paradigmat jednotlivých konfesijních teologií (např. katolické a protestantské teologie).

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [31] Listopad 2007 Portály Portály a databáze výukových objektů DILLEO –knihovna z prostředků projektů MŠMT –společné dílo českých VŠ – LeMill –výsledek mezinárodního projektu –převážně střední a východní Evropa –

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [32] Listopad 2007 Portály TELMAE –budován na UK v Praze – ARIADNE –evropský portál výukových zdrojů –

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [33] Listopad 2007 Časopisy Elektronické časopisy a infozdroje o vzdělávání Česká škola –časopis Computer Pressu,

Anglická terminologie v oblasti ICT a moderní edukace Koordinátor ICT, Jihlava [34] Listopad 2007 Diskuse Dotazy, prosím –Tomáš Pitner,