National cuisine Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady03Číslo DUM.
Advertisements

Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_AJ3E Ročník: II. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Syrovátková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zdravotnický asistent, třetí a čtvrtý ročník Food and cooking Autoři: Mgr. Přemysl Kozmík, Mgr. Jitka Skopalová SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent,
In the grocery Autor: Mgr. Alžběta Fojtů Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
House Painter Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková.
Hotels – accommodation Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Střední odborná škola Otrokovice Prague – culture and sport facilities Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Bricklayer Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková Dostupné.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Helena Zikmundová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_AJ2V Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Woodwork Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková Dostupné.
Travelling Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Kameníková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Transport and vehicles
Plumber Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková Dostupné.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Holidays – Christmas Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Kameníková.
Holidays and festivals – test
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 01Číslo.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady31Číslo DUM.
Australia – typical landmarks Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Syrovátková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Restaurant, cooking – 6.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Restaurants and meals Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková.
Great Britain – Scotland Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila.
English breakfast Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková.
Carmechanic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Conversation – What´s the time Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.
Střední odborná škola Otrokovice European Union – quiz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila.
Tableware Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková Dostupné.
Použití zeleniny v kuchyni
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Střední odborná škola Otrokovice Prague – test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Kameníková.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_3B_09_Food and drink 1 TÉMA.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Food - collocation Číslo vzdělávacího materiálu: AJ2-26 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ27 Název školySPŠ a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ29 Název školy SPŠ a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ36 Název školy SPŠ a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuszková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ24 Název školy SPŠ a.
G Traditional cooking vs. Fast food Adam Hlavatý Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Food and meals Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAngličtina:
Food Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Angličtina: The USA Datum vytvoření Ročník.
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Typical daily meals Food in the past Jakub Jambor, Jakub Baštinec Tento projekt byl realizován za finanční podpory.
Anotace – Food and drinks
IN A SANDWICH BAR FOOD.
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Anglický jazyk – slovní zásoba Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu) TOPIC: Meals
FOOD AND MEALS - GEOGRAPHY
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Describing photos. Food
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Digitální učební materiál
British Typical Meals and Meal Times
Czech cuisine Mgr. Zdislava Šmídová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

National cuisine Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika DUM 1 Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorIng. Renata Vondráková Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-AJ/3-AJ-1/20 Název DUMNational cuisine Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětAnglický jazyk Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený pro mírně pokročilé a pokročilé a slouží k osvojení a procvičení slovní zásoby pro učební obor kuchař-číšník. Náplň: odborné texty pro obory kuchař a číšník. Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaUčební obor kuchař, číšník, angličtina, slovní zásoba, překlad textu. Datum

National cuisine Contents Common cooking terms English cuisine Breakfast Starters Soups Lunch and dinner American cuisine Lunch Snack Dinner Answer the questions

Cuisine is a characteristic style of cooking and traditions and includes recipes. Meal is eaten at a specific time (in the morning, at noon…) and includes specific, prepared food. Starter or the first course is food served before the main courses of a meal. Lunch is a meal in the middle of the day and is generally smaller than dinner. Common cooking terms I. Obr. 1

Common cooking terms II. Dinner is usually the name of the main, large meal of the day. Supper is a name for the evening meal, but not the main meal. Snack is a small portion of food eaten between meals. Brunch is eaten between breakfast and lunch and is a substitute for both these meals. Obr. 2

English cuisine English breakfast is known as a full breakfast and usually consists of bacon, sausages eggs, grilled tomatoes, fried mushrooms, baked beans, fried bread or toast with butter and a beverage such as coffee or tea. Obr. 3

Starters usually consists of fish, hard-boiled eggs with lots of vegetables or fruits. Good starter is: cottage cheese garnished with canned peach slices and herrings, served with thin apple slices in mayonnaise. Starters Obr. 4

Soups The English are fond of fish soups and vegetables soups. Fish soups are usually made of lobster, crab, milk or cream and seasoning ingredients. Obr. 5 Basic soups are made from sliced onion, celery and leek. They are cooked gently in a little butter until they become soft. A little flour and stock are added.

Lunch and dinner Many people in Britain like to have sandwiches or salad for lunch. Fish and chips are an important tradition in Britain. The fish is usually cod, haddock or plaice, cooked in batter. Sunday lunch is different and is usually called dinner. It may consist of roast beef served with Yorkshire pudding and mustard, or lamb with mint sauce, or pork with apple sauce. After that there is traditional apple pie or fruit salad.

Traditional Sunday roast Roasted meat, mashed potato, with Yorkshire pudding and vegetables. Obr. 6 Yorkshire pudding or batter pudding is made from milk, flour and eggs and fried in a pan.

American cuisine A lot of American cooking uses ingredients native to North America, but is influenced by French, Spanish, English, Italian, Chines, Mexican and other nationalities. Breakfast usually consists of juice or grapefruit, cereal with milk and sugar, eggs, bacon and bread and coffee. Obr. 7

Lunch Is usually light, a sandwich or salad. Salads are made of various kinds of vegetables and fruit. In the northeasten states „chowder“ is popular. It is a thick soup made of clams, onions, potatoes and celery, cooked in heavy cream and served with small crackers. Obr. 8

Snack Americans often go to fast food restaurants for a snack. They can get there hamburgers, pizzas, fried chicken, salads. Popular snack is popcorn. Dinner It is the heaviest meal. It consists of meat or fish, potatoes and other vegetables and may followed by apple pie. Common American meat is steak or roast beef, ham, turkey and seafood. Grapefruits, oranges, melons and cherries or broccoli, avocados, zuchini and artichokes are very common on the menu.

Questions Define the „cuisine“. What is „starter“? What does it mean „brunch“? What is Full English Breakfast consisted of? What do British usually have for dinner? What does it mean „chowder“? What is common American meat?

Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid ], dostupné z: cz/images/results.aspx?qu=cooking&ex=2#ai:MC | cz/images/results.aspx?qu=cooking&ex=2#ai:MC | Obr. 2: anonym, [vid ], dostupné z: cz/images/results.aspx?qu=cooking&ex=2#ai:MC | cz/images/results.aspx?qu=cooking&ex=2#ai:MC | Obr. 3: Jamezcd, [vid ], dostupné z: Obr. 4: anonym, [vid ], dostupné z: cz/images/results.aspx?qu=cooking&ex=2#ai:MC | cz/images/results.aspx?qu=cooking&ex=2#ai:MC | Obr. 5: anonym, [vid ], dostupné z: us/images/results.aspx?qu=food&ex=1#ai:MP | us/images/results.aspx?qu=food&ex=1#ai:MP | Obr. 6: robbie jim, [vid ], dostupné z: Obr. 7: anonym, [vid ], dostupné z: cz/images/results.aspx?qu=cooking&ex=2#ai:MC | cz/images/results.aspx?qu=cooking&ex=2#ai:MC | Obr. 8: Y6y6y6, [vid ], dostupné z: Obr. 9: anonym, [vid ], dostupné z: us/images/results.aspx?qu=melon&ex=1#ai:MC | us/images/results.aspx?qu=melon&ex=1#ai:MC |

Seznam použité literatury: [1] E. Svobodová, PhDr., Angličtina v gastronomii, nakladatelství Informatorium, ISBN

Děkuji za pozornost