English breakfast Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /4 AutorIng. Renata Vondráková Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-AJ/1-AJ-1/15 Název DUMEnglish breakfast Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětAnglický jazyk Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený pro začátečníky až mírně pokročilé a slouží k osvojení a procvičení slovní zásoby pro učební obor kuchař-číšník. Náplň: čtení a překlad jednoduchých textů z oblasti stravování. Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaUčební obor, kuchař, číšník, snídaně, angličtina, slovní zásoba. Datum
English breakfast Contents Breakfast Full English breakfast Eggs Black and white pudding Pancakes Porridge Questions
Breakfast The breakfast is a meal we eat in the morning. English breakfast or Full English breakfast is different from European continental breakfast. Obr. 1 A full breakfast is a substantial breakfast meal with bacon, sausages and eggs but continental breakfast traditionally consists of tea, milk or coffee, fruit juice, croissants or pastries.
Full English breakfast A traditional full English breakfast includes: grilled bacon fried eggs sausages white pudding black pudding toasted or fried bread baked beans fried mushrooms potato or chips tomatoes As nearly everything is fried in this meal, it is called a „fry-up“. Obr. 2
Eggs Eggs can be prepared as fried, poached, scrambled or in a basket. Poached egg preparation: The egg is cracked into a bowl, and then gently put into a pan of simmering water and cooked until the egg white has mostly solidified, but the yolk remains soft. Egg in the basket is an egg fried in a hole of a slice of bread. Vocabulary: scrambled eggs- míchaná vejce poached eggs- ztracená vejce egg white- bílek yolk - žloutek solidified - ztuhnout Obr. 3
Black and White pudding White pudding or oatmeal pudding is a meat dish consists of pork meat and fat, bread, and oatmeal formed into the shape of a large sausage. Black pudding or blood sausage is a type of sausage made by cooking blood with a filler. Typical fillers include meat, fat, bread, cornmeal, onion, and oatmeal. Obr. 4
Obr. 5 Describe this picture
Pancakes A pancake is a thin, flat, round cake prepared from a batter and cooked on a hot frying pan. In America, pancakes are typically considered to be a breakfast food. In Britain and the Commonwealth, they are associated with Shrove Tuesday, commonly known as Pancake Day. Shrove Tuesday is determined by Easter. People eat richer, fatty foods before the fasting season. (masopustní úterý) Obr. 6
Porridge Porridge is a dish made by boiling cereal meals in water, milk, or both. Cereal meals used for porridge include oat, rice, wheat, barley, and corn. Oat porridge is traditional and common in English-speaking countries. Obr. 7 Obr. 8 Obr. 9 corn wheat barley
Questions 1.What is full English breakfast? 2.What is continental breakfast? 3.How can we prepare eggs for breakfast? 4. What does black pudding consist of? 5.What is poridge made of? Name the cereals.
Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid ], dostupné z: us/images/results.aspx?qu=breakfast&ex=2#ai:MC | us/images/results.aspx?qu=breakfast&ex=2#ai:MC | Obr. 2: anonym, [vid ] dostupné z: us/images/results.aspx?qu=breakfast&ex=2#ai:MP | us/images/results.aspx?qu=breakfast&ex=2#ai:MP | Obr. 3: anonym, [vid ], dostupné z: us/images/results.aspx?qu=eggs&ex=2#ai:MC | us/images/results.aspx?qu=eggs&ex=2#ai:MC | Obr. 4: anonym, [vid ], dostupné z: us/images/results.aspx?qu=meat&ex=1#ai:MC | us/images/results.aspx?qu=meat&ex=1#ai:MC | Obr. 5: André Zahn, [vid ], dostupné z: Obr. 6: anonym, [vid ], dostupné z: us/images/results.aspx?qu=breakfast&ex=1#ai:MP | us/images/results.aspx?qu=breakfast&ex=1#ai:MP | Obr. 7: anonym, [vid ], dostupné z: us/images/results.aspx?qu=corn&ex=1#ai:MP | us/images/results.aspx?qu=corn&ex=1#ai:MP |
Seznam obrázků: Obr. 8: anonym, [vid ], dostupné z: us/images/results.aspx?qu=wheat&ex=1#ai:MP | us/images/results.aspx?qu=wheat&ex=1#ai:MP | Obr. 9: T.Voekler, [vid ], dostupné z: dy_beetle_perches_on_barley.JPG dy_beetle_perches_on_barley.JPG
Seznam použité literatury: