Testování s TestComplete

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

VÝVOJ PROGRAMOVACÍCH JAZYKŮ PERSPEKTIVY ELEKTRONIKY 3. Celostátní seminář, 18. března 2003 Ing. Pavel Pokorný UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ Fakulta technologická.
Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Výrobní program orientovaný na výrobu knih pro české i zahraniční nakladatele  Nabízí kompletní výrobu knihy od grafického.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Autor : Ladislav Ullrich.  Automatizované testování Problematika Přínosy  Funkční testování Problematika Princip  Požadavky na ATN  Přehled komerčních.
Programová rozhraní pro grafické adaptéry
SLUŽBY Architektura technologie.NET Jan Martinovič, FEI - Katedra Informatiky.
Informační systémy ZMVŠ. ERP ERP (Enterprise Resource Planning) –Enterprise Resource Planning (ERP) je informační systém, který integruje a automatizuje.
T OOL FOR C OLLABORATIVE XML S CHEMA I NTEGRATION Jiří Meluzín.
programové vybavení počítače
Ing. Lukáš Burkoň Debugging 2. Testování 3. Unit testy 2.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
ČVUT Praha, Fakulta elektrotechnická Diplomová práce Informační systém házenkářského turnaje Petr Plodík.
Zákazníci jsou spokojeni s nástrojem Visual Studio 2008 ale: 1.Produktová řada Visual Studio je složitá a špatně se v ní orientuji … 2.Potřebujeme více.
11. Trendy ve vývoji aplikací, podporujících podnikové procesy
Michael Juřek Software Architect Microsoft s.r.o.
Systémy pro podporu managementu 2
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Tomáš Janda

Plán testů Tým FelPay. Testování a kvalita obecně Přispívá ke správné funkci systému Přispívá ke správné funkci systému Snižuje finanční a časové ztráty.
4IT445 – Testování a ladění v PHP Ing. Jan Mittner
[IVE-SMA] UI analyzačního nástroje Daniel Puncman A4M39NUR.
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Principy posuzování kvality software podle ČSN ISO/IEC Praha Ing
Windows Presentation Foundation 2D grafika. 2D tvary Elementy UI stromu Stejné jako jiné ovládací prvky a elementy Mohou mít k sobě připojeny události,
LiveContent Univerzální Formulářové Řešení Michal Petrtýl, Marek Beneš.
Automatizace v testování Dušan Vaněk
C# - Testování a ladění aplikací Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Internetový prohlížeč
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Dokumentace informačního systému
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Visual Studio Team System: Kvalita software a Test- Driven Development Michael Juřek Software Architect Microsoft s.r.o.
Novinky pro webovou platformu Jiří Burian, Tomáš Kutěj,
Správce virtuálních strojů Natalia Rubinova Martin Sloup Jiří Kučera.
Algoritmizace a programování Úvod do Delphi - 04 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Databázové modelování
Prototypování, testování prototypů Lenka Němečková Komunikace člověk-počítač KISK FF MUNI
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
SERVICESSERVER CLIENT Operating System Relational Database Application ServicesSystems Management Developer Tools Programming Model Applications.
Programování POCSI. Programovani/POCSI2 Základní pojmy Akce - děj nad objekty, mající začátek a konec, a mající přesně definovaný účinek. Příkaz - popis.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Service layer. Service layer – úvod Problém  Vytvoření API aplikace  Odstínění bussiness logiky a transakčního chování od zbytku aplikace  Kam s aplikační.
Tvorba aplikace pro evidenci rybářských úlovků, využívající službu WWW Vedoucí diplomové práce : Ing. Kateřina Růžičková, Ph.D. Název diplomové práce:
Visual Basic Úvod do programování. Co je to program  Program je řada příkazů, které určují počítači, co má provádět, jak má zacházet s vloženými daty.
Publikujeme s Autodesk MapGuide v.5.0 Ing. Jan Růžička, Dr. Ing. Jiří Horák VŠB-Technická univerzita Ostrava
Tvorba 3D modelu zástavby z databáze Michal Kramář skupina G462.
GRASS GIS Alternativní GIS – volně dostupné programy a data.
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
Databáze MS ACCESS 2010.
Klávesové zkratky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_17_Klávesové_zkratky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
2D A 3D CAD Systémy CAD. CAD CAD – Computer Aided Design (počítačová podpora konstruování). Počítačová podpora konstruování v oblastech: - Strojírenství.
Testování aplikací v Javě Petr Adámek IBA CZ, s.r.o. © 2010.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Bezpečnostní technologie I
Bc. Vladimír Holubec Bc. Nikola Němcová
C# WPF.
Přednáška pro předmět Operační systémy II ÚI PEF MENDELU
Proces vývoje HRIS Vema
hledat organizovat citovat
Tradiční metody vývoje softwaru
Web Application Scanning
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
DevOps (nejen) pro mobilní aplikace
Transkript prezentace:

Testování s TestComplete Antonín Blaha

Automatizované testování Testování – proces sběru a třídění informací získaných skrze zkoumání produktu, jedná se o porovnání výstupu aplikace s očekávanými hodnotami Automatizované testování – je provedení testu (sekvence) pomocí speciálního programu bez nutnosti lidské interakce Testovací sekvence: definice očekávaných výstupů, provedení testu (vhodný vstup), sběr výstupu a porovnání se vstupem (OH), oznámení

TestComplete Je automatizovaný testovací nástroj, který vyvinula firma AutomatedQA, jehož cílem je umožnit testerům ušetřit čas tím, že vytvoří testy kvality software. Testy mohou být zaznamenány ručně (skriptování) nebo pomocí keyword testů (nahrávání pomocí testovacích nástrojů DOM atd.) Používá se k vytváření automatizovaných testů – nahrávání, přehrávání vytváření záznamů (log) Manuální testy mohou být převedeny do automatizovaného testu a později upravovány

Použití TestComplete se používá pro testování různých typů aplikací včetně WWW, Windows, WPF (Avalon), Flash,.NET, Java, VBS, Visual a Builder C++, Delphi, Flex i WMA. Automatizuje front-end UI/ functional testing a back-end testing jako jsou databáze, HTTP a load testing (zátěžové). Windows Presentation Foundation - .Net 3.0 stack

Hlavní vlastnosti Keyword Testing – testování pomocí klíčových operací, které odpovídají aut. testovací akci Full-Featured Script Editor – zabudovaný editor kódu Test Record and Playback – zaznamenávání a přehrávání operací Debugger – ladící nástroje (lze zastavit před každým spustitelným řádkem) Access to Properties of Internal Objects – pomocí DOM přistupuje k hodnotám objektů Issue-Tracking Support - MVS 2005, 2008 Team System, BugZilla

Podporované typy testů Funkční (nebo GUI) Testování Regresní testování (změna v jedné části ovlivňuje druhou) Unit testování (testování jednotlivých funkcí) Distribuované Testování Load Testing (zátěžové) Web Testování Coverage Testování (white box – pokrytí kódu) Data-Driven Testování (databáze) Manual Testing Keyword testing

Skriptovací jazyky VBScript JScript DelphiScript C++Script C#Script

Základní struktura projektu TestComplete rozlišuje Project suite a Projects Project suite může obsahovat více Projects Projects je základní metou pro tvorbu testů

Uživatelské rozhraní Uživatelské rozhraní je rozděleno do několika panelů Project Explorer – v levé části Project suite Workspace – pracovní plocha, do které se otvírají jednotlivé položky. Vytváření, upravování a zobrazení výsledků testů. Object Browser – zobrazuje jednotlivé procesy a okna na daném stroji. Pro každý proces nabízí metody a funkce dostupné přes TestComplete rozhraní.

Object Browser TestComplete používá strom jako model pro testovací objekty. Kořenové uzly jsou Sys pro desktopové aplikace a okna. PDA pro programy běžící na Windows Mobile.

Ukázka