Chemické prvky, jejich názvy a značky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Advertisements

Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Chemické prvky..
CHEMICKÝ KUFR Téma: Prvky
Látkové množství, molární hmotnost
Chemické prvky, jejich názvy a značky
Chemické prvky a sloučeniny
CHEMICKÉ PRVKY RZ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii
Značky a názvy prvků (nekovy a polokovy)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Rozklad mnohočlenů na součin
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
CHEMICKÝ KUFR Chemické prvky
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 10 TEMA: Chemie 8 – Chemické.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ CHEMICKÉ PRVKY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
Organická chemie Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozcvička Urči typ funkce:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Napiš čísla od 1 do 10 a pokus se určit minerály na obrázcích.
Značky prvků 2 Vezmi si sešit a postupně si zapisuj značky prvků.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Soutěžíme před testíkem
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Částicové složení látek
Soutěžíme před testíkem
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Značky prvků 2 Vezmi si sešit a postupně si zapisuj značky prvků.
Značky prvků 3 Vezmi si sešit a postupně si zapisuj značky prvků.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Najdi dva stejné obrázky
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
CHEMICKÉ PRVKY.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Napiš čísla od 1 do 10 a pokus se určit minerály na obrázcích.
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Pracovní list 1) Do které kategorie jazyků se řadí španělština?
Transkript prezentace:

Chemické prvky, jejich názvy a značky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Chemický prvek Úkol 1: Doplň slova v definici: Chemický prvek je látka složená z ….. se stejným ………. číslem. Každý prvek má své protonové číslo, český, latinský (mezinárodní) název a značku. 6 C Uhlík Carboneum Český název Latinský název Chemická značka Protonové číslo Úkol 2: Podle periodické tabulky doplň u dalších prvků chybějící údaje: Calcium Ca Cín Aurum 79 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kontrola úkolu 1 a 2 Úkol 1: Chemický prvek je látka složená z atomů se stejným protonovým číslem. Úkol 2: Vápník Calcium 20 Ca Cín Stannum 50 Sn Zlato Aurum 79 Au Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Značky prvků Značky prvků jsou odvozeny od latinských názvů prvků. U některých prvků je značka jen velké začáteční písmeno např. vodík, hydrogenium, H (čti há), většinou se však značka skládá ze dvou písmen, např. olovo, plumbum, Pb (čti pé-bé). Protonové číslo se zapisuje před značkou vlevo dole. Úkol 3: Vyhledej v periodické tabulce názvy prvků, které začínají písmenem S, a napiš u nich protonová čísla: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kontrola úkolu 3 14 Si, 16 S, 21 Sc, 34 Se, 38 Sr, 50 Sn, 51 Sb, 62 Sm, 106 Sg Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Názvy prvků Většina prvků má český název, který je odvozen od názvu mezinárodního (latinského), ty jsou odvozeny: a/ podle vlastnosti prvku (fosfor podle světélkování par, z řeckého phosphoros – světlonoš) b/ podle zdroje výskytu (vápník podle latinského calc – vápno) c/ podle země, kde došlo k objevu (polonium podle Polska) d/ podle významných chemiků (mendelejevium podle D. I. Mendělejeva, nobelium A. Nobela, einsteinum podle A. Einsteina). Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol 4: Názvy prvků 27 Co 79 Au 47 Ag 12 Mg Podle značky a protonového čísla urči český, latinský (mezinárodní) název prvku: a/ 27 Co b/ 79 Au c/ 47 Ag d/ 12 Mg Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kontrola úkolu Co – kobalt, cobaltum Au – zlato, aurum Ag – stříbro, argentum Mg – hořčík, magnesium Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol 5: Doplň protonové číslo, název nebo značku prvku Protonové čísloNázev prvkuZnačka prvku železo Pt 35 K jod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kontrola úkolu 5 Protonové čísloNázev prvkuZnačka prvku 26železoFe 78PlatinaPt 35BromBr 19draslíkK 53jodI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol 6: České, mezinárodní názvy a značky prvků Název prvku Značka prvku českýmezinárodní vodíkhydrogeniumH V periodické tabulce prvků vyhledej české názvy, mezinárodní názvy a značky prvků s protonovými čísly 1 – 20, 26, 29, 30, 35, 47, 50, 53, 79, 80, 82 a napiš podle níže uvedeného vzoru do tabulky v pracovním listě: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol 7: Shrnutí učiva, doplň text Každý prvek má své ……… číslo, ….. název, ……..(mezinárodní) název a ……. Značky prvků jsou odvozeny od ……… názvů prvků. Protonové číslo se zapisuje před značkou ….. dole. Názvy prvků se odvozují podle ……… prvků, podle zdroje ……., podle …., kde došlo k objevu, podle významných ……. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kontrola úkolu 7 Každý prvek má své protonové číslo, český název, latinský (mezinárodní) název a značku. Značky prvků jsou odvozeny od latinských názvů prvků. Protonové číslo se zapisuje před značkou vlevo dole. Názvy prvků se odvozují podle vlastností prvků, podle zdroje výskytu, podle země, kde došlo k objevu, podle významných chemiků. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zdroje použitých fotografií Obrázek 1: Cobalt-cathode.jpg [online] [cit ]. Dostupný z WWW: Obrázek 2: ROONGUHAI, Warut. Magnesium crystals.jpg [online] [cit ]. Dostupný z WWW: Obrázek 3: 1000oz.silver.bullion.bar.top.jpg [online] [cit ]. Dostupný z WWW: Obrázek 4: Goldeagle.jpg [online] [cit ]. Dostupný z WWW: Mgr. Vaněk Vlastimil, autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.