Účtování výnosů – příklady souvztažností

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Čistá mzda a částka k výplatě
Souvislé příklady na účtování DHM
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Životopis Střední odborná škola Otrokovice
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Souvislý příklad na zásoby
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Polyadice Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Geräte in der Klasse Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Použití zeleniny v kuchyni
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Transkript prezentace:

Účtování výnosů – příklady souvztažností Střední odborná škola Otrokovice Účtování výnosů – příklady souvztažností Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Lenka Klimánková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Úč/4-EK-1/19 Název DUM Účtování výnosů – příklady souvztažností Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/ 01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Účetnictví Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce účtování výnosů Náplň – příklady souvztažností u jednotlivých druhů výnosů Vybavení, pomůcky Dataprojektor, účtová osnova Klíčová slova Výnosy, provozní výnosy, finanční výnosy, mimořádné výnosy Datum 22. 1. 2013

Účtování výnosů – příklady souvztažností Náplň učiva Použité účty u provozních výnosů Použité účty u finančních výnosů -Použité účty u mimořádných výnosů

Účtování provozních výnosů Provozní výnosy účtujeme ve sk. 60 – 65 Souvztažný účet představuje obvykle přírůstek na rozvahovém účtu aktivním, tzn. přírůstek majetku nebo vznik pohledávky

Příklad č. 1: Vystavena faktura za prodané zboží 45 000 Kč Řešení: MD 311 D MD 604 D 45 000 45 000

Příklad č. 2: Přijaty hotově tržby za poskytnuté služby 7 000 Kč Řešení: MD 211 D MD 602 D 7 000 7 000

Příklad č. 3: Podnik si sám přepravil nakoupený stroj 800 Kč Řešení: MD 042 D MD 622 D 800 800

Příklad č. 4: Vystavena faktura za prodané auto 150 000 Kč Řešení: MD 311 D MD 641 D 150 000 150 000

Účtování finančních výnosů Finanční výnosy účtujeme ve skupině 66 Souvztažné účty představují obvykle přírůstek finančních prostředků nebo přírůstek finančního majetku Účtujeme zde například přijaté úroky v bance při vedení účtu nebo příjem za prodané cenné papíry

Příklad č. 5: Banka vyúčtovala úroky z vkladů 200 Kč Řešení: MD 221 D MD 662 D 200 200

Účtování mimořádných výnosů - Účtujeme je v účtové skupině 68 - Účtujeme zde účetní případy, které jsou pro firmu mimořádné, například vyúčtování škod při živelných pohromách - Souvztažným účtem bývá obvykle přírůstek majetku nebo vznik pohledávky

Příklad č. 6: Pojišťovna uhradí škodu na dlouhodobém majetku při živelné pohromě 8 000 Kč Řešení: MD 378 D MD 688 D 8 000 8 000

Kontrolní otázky Které účtové skupiny používáme pro účtování provozních výnosů Na které straně účtujeme výnosy V jakých situacích účtujeme finanční výnosy

Seznam obrázků:

Seznam použité literatury: [1] Zákon 563/1991 Sb., o účetnictví [2] Zákon 586/1992 Sb., o daních z příjmů