Teorie sociálního státu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Úvod do sociální politiky LS 2008/2009
Životní úroveň (II. část)
Tři politické ekonomie sociálního státu
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Sociální politika a Welfare State
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Welfare state – stát blahobytu
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Podpora částečných úvazků?
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Stáří jako sociální událost
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Národní účty - aplikace
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Poslání Veřejného Sektoru Jeho struktura a faktory ovlivňující jeho velikost.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Genderové aspekty na trhu práce Institucionální charakteristiky: Česká sociální politika v kontextu EU Týden 7 (31/03/09)
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Politika pracovního trhu
Správa sociálního zabezpečení
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Teorie a politika pracovního trhu
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Září 2017 Sociální stát.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Teorie sociálního státu
10. seminář Zdravotnictví.
DUM - Digitální Učební Materiál
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Transkript prezentace:

Teorie sociálního státu Mgr. Karolína Dobiášová

L. Musil: Vývoj sociálního státu v Evropě Německý sociální stát: krize konzervativního režimu Sociální zabezpečení ve Spojeném království – 80. léta Míří švédský sociální stát k transformaci?

Německý sociální stát: krize konzervativního režimu Konzervativní systém sociálního zabezpečení Orientace na ideály rodiny, tradiční role Velká role je dána dobrovolným organizacím, zejména církvím

Německý sociální systém Duální sociální systém Sociální pojištění Sociální pomoc

Sociální pomoc Určena osobám, které neodvedly dostatečnou výši příspěvků, tudíž nemají nárok na sociální pojištění Sociální síť minimálního příjmu Podléhá principu subsidiarity (str. 90) Je systém podpory příjmu zcela oddělený od sociálního pojištění Nárokující strana je spíše žadatel než klient Dávky pomoci nezávislé na příspěvcích žadatele, nárok je odvozen od potřebnosti (šetření potřebnosti) Problémy s financováním sociální pomoci (str. 96-99)

Princip kompenzace Kompenzace osob vyloučených z trhu práce (invalidní osoby, starší pracující, matky) Mají status legitimního nároku oproti sociální pomoci, která je chápána jako „dobročinnost“(str. 100)

Sociální pojištění Povinný Přispívají jak zaměstnanci tak i zaměstnavatelé procentní sazbou z příjmu Pojišťovací programy zajišťují korporace složené ze zaměstnanců a zaměstnavatelů – výjimka zaměstnanci státního sektoru, ti mají dávky vypláceny z vládních příjmů Vysoké dávky, ale také vysoké příspěvky Sastém udržování životní úrovně (s. 94)

Německý sociální stát ve vztahu k ženám Tradice, že dávky žen jsou odvozeny od příspěvků partnerů V Německu je více než v jiných evropských státech ponechána nevýdělečná práce na ženách Nízká míra zaměstnanosti žen (1986 – 50, 3%) Princip substituce – práce profesionálů je nahrazována rodinou Rozdíl v postavení žen v SRN a NDR (str. 107 – 108)

Sociální zabezpečení ve Spojeném království – 80. léta Ekonomický liberalismus s konzervativní věrností tradičním strukturám V 80 tých letech vláda uznává ideologii nové pravice Friedman, Hayek – názory, že sociální stát mrhá prostředky a nechává se ovládat byrokracií, která slouží jen sama sobě a že veřejné výdaje jsou příliš vysoké, vytlačují soukromou spotřebu a investice a nahlodávají osobní motivaci a tím poškozují ekonomiku

Cíle Zredukovat výdaje Škrty ve výši dávek Posílení principu selektivity Zdokonalení motivačních faktorů na trhu práce Privatizace (str. 108)

Překážky Demografický tlak Bezprecedentní míra nezaměstnanosti Veřejné služby se těší podpoře veřejného mínění Důsledek: Sociální výdaje nepřestávaly růst.

Reformy 1988/1989 Cíl: zachovat státní financování změnit systém poskytování Reformní kroky: Decentralizace Vnesení konkurence do systému poskytování služeb

Kvazi - trhy Jedná se o trh, neboť na poskytování služeb není monopol Cílem není maximalizace zisku a poskytovatelé nemusejí spadat do soukromého sektoru Princip: Neziskové organizace soutěží o veřejné zakázky někdy i v konkurenci soukromých subjektů

Míří švédský sociální stát k transformaci? Rozsáhlá soustava podpor příjmu poskytující dávky v hotovosti téměř všem občanům Široký sektor veřejné spotřeby Dotované zdravotní a jiné osobní sociální služby Politika plné zaměstnanosti

Změny ve švédském systému sociálního pojištění Jednotné dávky nahrazeny dávkami na úrovni výdělků Zrušení čekacích dnů u výplaty dávek nemocenského pojištění, prodloužení doby vyplácení dávek v nezaměstnanosti

Anthony Giddens: Třetí cesta Inkluze (str. 89) Exluze (s. 90) Rozdíl mezi inkluzí a exkluzí (s.91) Inkluzivní společnost (s. 91) Morální hazard (s. 99) Strategie sociálních investic (s. 102 – 110) Společnost pozitivních veřejných sociálních služeb (s. 96 – 102)

Teorie sociálního státu – soudobé přístupy dle O. Angelovské Vývoj teoretických přístupů k sociálnímu státu byl ovlivněn dvěma faktory: Konflikt mezi různými obory sociálních věd (historie, politologie, ekonomie, etc.) Samotný rozvoj sociálního státu a jeho změn, kdy teorie odrážejí tyto změnysituaci v mezinárodních vztazích a znalost globální polotiky (Bonoli a kol. 2004)

Teorie sociálního státu Teorie vzniku sociálního státu Institucionální charakteristiky sociálního státu Teorie režimů sociálního státu Gendrové přístupy Globalizace a výdaje na sociální stát

Gendrové přístupy Kritika Esping – Andersonovy typologie sociálních států, z pohledu marginalizace postavení žen (absence ženského aspektu), koncept dekomodifikace nebere v úvahu genderový aspekt, nezohledňuje roli žen a rodiny v sociálním zabezpečení, nedostatečně uvažu o genderu jako o formě sociální stratifikace

Sainsbury 1999

Defamilizace Pojem objevující se v genderové literatuře (Esping-Andrsen 1999, Korpi 2000) míra podpory sociálního státu ve vztahu k rodině opírá se o ukazatele, jako celkové výdaje na rodinnou politiku nebo celková veřejná podpora státu rodinám s dětmi Existuje zde však další definice defamilizace, podle které je důležitá míra do které sociální stát oslabuje závislost žen na rodině a usnadňuje jim ekonomickou nezávislost (Taylor-Gooby 1996, Bambra 2004).

Bambra 2004 Metodologicky konstruovala index defamilizace – 4 faktory: Relativní podíl žen na trhu práce Kompenzace rodičovské dovolené Délka mateřské dovolené Průměrný plat žen

Doporučená literatura Sainsbury, D. (ed.), Gendering Welfare States, London: Sage1994. Bonoli, G., George, V., Taylor-Gooby, P. European Welfare Futures: towards the theory of retrenchment. Polity Press 2004. Bambra, C. “The worlds of welfare: illusory and gender blind?” Social Policy&Society, 2004, vol. 3, iss.3, pp.201-211. Esping-Andersen, G. The Social Foundation of Postindustrial Economies. Oxford: Oxford University Press 1999 Musil, L: Vývoj sociálního státu v Evropě Giddens, A: Třetí cesta Korpi, W. ”Faces of Inequality: Gender, Class and Patterns of Inequalities in Different Types of Welfare States”. Social Politics, vol. 7, iss.2, 2000, pp. 127-191.