Přednáška pro TopSeC 6/11/2008

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
Hodnocení konkurenčního postavení produktu. 2 Agregační hodnocení konkurenčního postavení KS = a * TZ + b * EZ + c * MZ PT = a*TP + b*EP + c*MP PT KS.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
ŘÍZENÍ FINANČNÍCH RIZIK
Krize … A co potom? Autor: Ing. Pavel Voříšek ČS, a.s.
Nové trendy v regulatorním řízení kreditního rizika Praha – 30
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Skupina cFPH Zimní semestr
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Rizika a finanční řízení banky
Rizika a finanční řízení banky
Tvorba hodnoty a řízení rizik Přednáška 6 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra financí a finančních služeb telefon: Bořivoj Pražák.
Tvorba hodnoty a řízení rizik
FIM: Aplikace WACC jako diskontní sazby
Praxe úvěrování „před“ a „po“ Aleš Barabas, Praha
Advanced Risk Management, s.r.o.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Kapitálová přiměřenost
Nová kapitálová pravidla dle Basel II. Nový standard pro měření rizika v bankách a pro alokaci kapitálu za účelem pokrytí těchto rizik. Vydal Basilejský.
Rizika a Basel II Přednáška 6 Vysoká škola finanční a správní Katedra bankovnictví, finančního investování a pojišťovnictví telefon: Bořivoj.
Riziko a řízení banky Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr Přednáška
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Treasury, transfer a oceňování zdrojů Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 1 3. ročník – zimní semestr Přednáška 7 – 2006/7.
NBCA – Basel II Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr 2006.
Cvičení 1 Skupina cFPH Zimní semestr 2013
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
1 Role finančních frikcí v MP rozhodování Jiří Polanský, Jaromír Tonner Tato prezentace nezachycuje oficiální stanoviska ČNB.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Metody řízení tržních rizik
Průměrné vážené náklady kapitálu
Řízení a hodnocení banky
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Bankovní úvěrové analýzy 2
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test
Matematické modely ve finanční sféře
Petráčková Jozová Cézová
Bankovní úvěrové analýzy 4. téma prezenčního studia 2
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Ekonomika a řízení bank
Měnový kurz.
Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 2
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Kapitálová vybavenost pojišťoven - Solventnost
Riziko protistrany a změny v modelu fungování trhu s finančními deriváty Jiří Witzany Rozvoj a inovace finančních produktů, VŠE,
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Bankopojištění (bank-assurance) Markéta Suchomelová.
Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika.
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Basel II a nové normy v oblasti kapitálové přiměřenosti Brno,
Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 2
RAIFFEISENBANK RUDOLF RABIŇÁK
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Část VI: Hypoteční úvěry
Domácnosti na úvěrovém trhu
Solventnost pojišťovny
Transkript prezentace:

Přednáška pro TopSeC 6/11/2008 Marek Loula, Regionální ředitel Korporátní bankovnictví Brno

OTÁZKA S čím je spojen hlavní náklad pro banku, který přitom není zachycen ve výsledovce?

OBSAH Požadavek na kapitál: Od Basel I k Basel II Současná situace v aplikaci Basel II v ČR Měření výkonnosti (části) banky: ROE, RAROC

BASEL I (1988) Saving & loans krize v U.S.A. Rostoucí nejistota ohledně bankovního sektoru v Japonsku Snaha nastavit stejná pravidla pro mezinárodně působící banky v rámci zvýšené konkurence: Objem kapitálu (kapitál / aktiva pol. 80. let: např. 2 % ve Francii, 6 % ve Velké Británii či U.S.A.) Co se počítá do „aktiv“? Mimobilanční transakce (záruky, akreditivy…).

Kapitálový požadavek = RWA * 8 % BASEL I – pokr. 1988: Basel Committee on Banking Supervision Aktiva + mimobilanční pozice => přepočítání na rizikově vážená aktiva („RWA”) Kapitálový požadavek = RWA * 8 % („Cooke ratio”) Od r. 1993 dohoda aplikována defacto ve většině zemí.

BASEL I – pokr. V přepočtu aktiv na RWA se zohlednilo zejména, zda je dlužníkem stát (0 %), banka (20 %), či firma (100 %). Úvěry všem firmám bez ohledu na velikost a finanční sílu nesly stejný požadavek na kapitál. Pozn.: Od r. 1998 regulace rozšířena o pokrytí tržního rizika (VaR) => Jak lépe zachytit (zejména) úvěrové riziko a stanovit potřebnou výši kapitálu?

BASEL II => 1. pilíř Basel II 2. pilíř: 3. pilíř: 2004, aplikace od r. 2008 Jak lépe (statisticky) zachytit potřebu kapitálu na (i) krytí neočekávaných ztrát z úvěrů (ii) přidat pokrytí tržního rizika (stejně jako v Basel I), a (iii) nově zahrnout i kap. požadavek na krytí operačního rizika => 1. pilíř Basel II 2. pilíř: Pravidla revize interních modelů bank ze strany bankovního dohledu 3. pilíř: Disciplína ve zveřejňování informací o typu a objemu rizika, které banky podstupují

BASEL II: 1. pilíř (část úvěrové riziko) Standardizovaný přístup Namísto stejné (100 %) váhy všem firemním úvěrům, váha bude přiřazena na základě externího ratingu: AAA až AA-: 20 % A+ až A-: 50 % BBB+ až BB-: 100 %, horší: 150 %, bez ratingu: 100 % IRB přístup (použití interních ratingových modelů bank) Foundation Advanced

BASEL II: IRB přístup Banky musí spočítat pravděpodobnost selhání firemního klienta v horizontu 1 roku PD (probability of default): min. 0,03 % až 100 % Dalším důležitým parametrem je relativní výše ztráty při selhání LGD (loss-given-default): např. pro nezajištěné úvěry se předpokládá 45 %

BASEL II: IRB přístup – pokr. Kapitál (PD) = (LGD x Safety factor – Očekávaná ztráta) x Splatnost Safety factor: např. při PD = 1 % => z 1,000 stejných úvěrů (při stejném PD) selže v horizontu jednoho roku 10. V případě recese, ale nejsou rizika selhání nezávislá => kolik úvěrů selže současně? Např. pro PD=1 % je safety factor 14.03 %. Znamená to, že kapitálový požadavek bude dostatečný na pokrytí ztráty 14.03 % portfolia. Očekáváná ztráta: Měla by být pokryta marží na úvěr.

BASEL II: IRB přístup – pokr. Kolik je tedy potřebný kapitál na pokrytí neočekávané ztráty z úvěru CZK 100 při PD = 1 %, LGD 45 % a splatnosti 2.5 roku? Kapitál (PD=1 %) = CZK 45 x 0.1403 – (0.01 x 45) x 1.26 = CZK 7.39 Pozor: Při použití IRB může banka rovnou spočítat požadovaný kapitál. Aby se dodržel zavedený zvyk (8 % z rizikově vážených aktiv), tak se z vypočítaného kapitálového požadavku dopočte objem rizikově vážených aktiv (RWA = kapitál x 1 / 8 %; CZK 7.39 x 12.5 = CZK 92.3) a potom se reportuje skutečný kapitál (Tier 1 + Tier 2) ve vztahu k RWA. Například při zkrácení splatnosti z 2.5 roku na 1 rok klesne požadavek na kapitál při úvěru CZK 100 z CZK 7.39 na CZK 5.86 !

BASEL II: Doplnění Hlavní rozdíl Advanced oproti Foundation je v tom, že kromě vlastního PD si banky spočítají/odhadnou i vlastní LGD. Tier 1 kapitál: splacený kapitál, zisky minulých období, zvláštní typ cenného papíru, který vyplácí např. kupón, ale je specificky schválen regulátorem, … Tier 2 kapitál: Rezervy, nerealizovaný zisk z některých cenných papírů, podřízený dluh, …

BASEL II: Situace v ČR Implementace v 5/2007 (Vyhláška ČNB 123) Kapitálový požadavek k úvěrovému riziku představuje cca 90 % celkového požadavku na kapitál V 6/2008 využívalo IRB přístup 7 bank Ve srovnání s Basel I došlo za 7/2007 až 6/2008 u těchto bank k poklesu požadavku na kapitál o cca 19 % !!! => Přechodné období na pokles kapitálových požadavků: 2007 (95 % ve vztahu k Basel I), 2008 (90 %), 2009 (80 %).

Využití očekávané/neočekávané ztráty v obchodním rozhodování bank (výnosy – provozní náklady)*(1 - sazba daně) ROE = ----------------------------------------------------- kapitál (výnosy – provozní náklady – očekávaná ztráta)*(1 - sazba daně) RAROC = ------------------------------------------------------------------------ neočekávaná ztráta

OČEKÁVANÁ ZTRÁTA EL = PD * EAD * LGD EL Očekávaná ztráta (Expected Loss) PD Pravděpodobnost, že se protistrana v určitém období dostane do defaultu (Probability of Default) protistrana EAD Angažovanost banky při defaultu (Exposure At Default) produkt LGD Ztráta vyplývající z defaultu (Loss Given Default) zajištění

NEOČEKÁVANÁ ZTRÁTA Viz Basel II: IRB Neočekávaná ztráta představuje rezervu, která pokrývá neočekávané situace na trhu (na rozdíl od očekávané ztráty, která by měla být zohledněna v ceně) Očekávaná ztráta: pokryta v marži úvěru Neočekávaná ztráta: kapitál jako rezerva

Zdroje a literatura www.bis.org www.cnb.cz Bankovnictví 9/2008 („Význam ratingů pro stabilitu finančního sektoru“, P. Davidová, R. Opravilová) Asset and Liability Management, J. Dermine, Y. F. Bissada, (FT Prentice Hall, 2nd edition, 2007, www.pearson-books.com)

Děkuji za pozornost