CANISTERAPIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce a zvolený způsob práce s využitím canisterapie vychází ze zkušeností, kdy vlastní prožitek je jeden z nejúčinnějších způsobů výchovy a vzdělávání.
Advertisements

Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Zákon o sociálních službách
JAK SE STARAT O PSA DENISA SOVOVÁ.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Schopnost zvířat léčit
Diagnostika SPU.
Zvířata pomáhají člověku.
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Canisterapie Foto z archivu Jany Králové.
Canisterapie a hipoterapie
Liga vozíčkářů Žijte podle svých představ, podpoříme vás.
American Staffordshire Terrier
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Metoda canisterapie při práci se školní třídou
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Psi – Mé hobby Co se mi na psech líbí a proč jsem si je vybrala na svoji prezentaci Původ psů Anatomie těl psů Chování psů Smysly psů Srsti psů Dělení.
Projekt Volunteering. Projekt Volunteering byl založen 14. září 2009 Asociací pro podporu vzdělání jako projekt Univerzitního centra Na Baště, Na Baště.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
Labrador, labrador retriever
Domácí násilí v praktické rovině
Střední škola sociálních a zdravotnických služeb VESNA, o.p.s.
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
 Zábava pro vás i vašeho psa  Podobný koňskému parkuru  Poprvé kolem roku 1978  Dneska běhají čistokrevní i kříženci, dospělí i děti  Pes není na.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Nejčastější poškození mozku u předčasně narozených dětí
Felinoterapie.
DĚTSKÝ REHABILITAČNÍ STACIONÁŘ nabízí komplexní zdravotní a sociální služby péči zajišťují erudovaní zdravotničtí a pedagogičtí pracovníci výchovný program.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
osob s mentálním postižením
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Muzikoterapie.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Zooterapie Požadavky předmětu a obecný úvod
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Práce s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami. Příklady dobré praxe.
AROMATERAPIE.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Canisterapie přispívá k rozvoji hrubé a jemné motoriky, podněcuje verbální i neverbální komunikaci, rozvoj orientace v prostoru, nácvik koncentrace, rozvíjí.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Z. Polášek, Mgr. Š. Honová Občanské sdružení ARIS Ostrava.
ZAHRADNÍ TERAPIE Bc. Martina Moravcová, DiS.. Projekt „Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti“. impuls získaný v rámci stáží.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Canisterapie Když pes uzdravuje lidskou duši Motto našeho týmu: „Polož na mě svoji ruku a já ti ji prohřeju, obejmi mě a rozjasním tvoje srdce.“
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Gerontopsychologie v praxi
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Transkript prezentace:

CANISTERAPIE

1.) Psi pomáhající člověku Vodící Vodící pro lidi se ztrátou paměti Asistenční Signální pro neslyšící Signální pro epileptiky Signální pro kardiaky, narkoleptiky, diabetiky Signální pro alergiky Balanční Canisterapeutičtí

Typ výcviku: Asistenční signální pes (pro kardiaka) Předán: Září 2006 Rotweiler - Deizy Typ výcviku: Asistenční signální pes (pro kardiaka) Předán: Září 2006 http://www.helppes.cz/psi-nasich-klientu.php Asistenční signální fenka pro kardiaka Deizy je první pes v ČR, který je vycvičen pro potřeby kardiaka a také první pes, který má tyto své schopnosti vědecky ověřené - při vyšetření majitelky na sonografu, začala Deizy označovat, že se blíží kardio záchvat, paní doktorka srdce překontrolovala na sonografu a "tvrzení" Deizy sonograf potvrdil.

2.) Canisterapie Canisterapie je léčebné působení psa (psů) na člověka Canisterapii můžeme také definovat jako způsob terapie, který využívá pozitivního působení psa na zdraví člověka, přičemž klade důraz především na řešení problémů psychologických, citových a sociálně-integračních a působení na fyzické zdraví člověka je u ní druhotné.

3.) Apolenka ADRA Domov důchodců Školka Přáslavice Speciální škola u klientů doma

a.) V domově důchodců

b.) Ve školce

c.) Ve speciální škole

4.) Historie canisterapie První zdokumentované použití zvířat jako doplňkové terapie – Belgie 9. stol. V Anglii v 90. letech 18. stol. na klinice duševně nemocných zařazena péče o zvíře Washington 1919 návštěvy psů v nemocnici 1942 Boris Levinson využiti psů při rehabilitaci válečných veteránů. Poprvé popsal využití psa v dětské psychoterapii. Výsledky publikoval v roce 1982 a stanovil metodiku. V 80. letech rozdělení na činnosti se zvířetem a terapii se zvířetem

1977 – 1. konference o zooterapii 1990 vzniká mezinárodní asociace IAHAIO 1993 Brno - vznik canisterapie v České republice (Autor pojmu Jiřina Lacinová) Sdružení Filia 1995 - první česká metodika canisterapie (velké skupiny psů s velkou skupinou dětí) Speciální škola Blansko 1999 – metoda polohování 2003 - vytvořena Česká canisterapeutická asociace (http://www.ctasociace.cz)

5.) Typy canisterapie a) Rozdělení podle formy canisterapie AAA Animal assisted activity AAT Animal assisted therapy AAE Animal assisted education AACR Animal assisted crisis response

AAA Animal asisted activity

Animal asisted therapy

Animal asisted education

Animal assisted crisis response http://www.aacr.estranky.cz/

b) Podle počtu účastníků (lidí, psů) individuální skupinová c) Podle typu canisterapie interaktivní – rezidentní ( v ústavu, doma) interaktivní – návštěvní interaktivní – pobytová ( tábory) x pasivní (akvárium s rybičkami)

d )podle umístění Venku Výhody: možnost využít velké plochy (honičky, provádění na vodítku, aportování…), terénu, překážek ( agility) Nevýhody: počasí (velké horko), sezení jen na dece, psi můžou mít mokré tlapky z trávy Uvnitř zařízení

6.) Pes Záleží na: povaha (bázlivý, agresivní, hyperaktivní) poslušnost ochota být s člověkem nekonfliktnost s ostatními psy Nezáleží na: plemeni velikosti srsti (ale klienti upřednostňují jemnou srst, výhoda, když je delší – česání)

7.) Canisterapeutický pes Canisterapeutické zkoušky opakují se (po 1 roce, 2 letech) x po celou dobu výkonu canisterapie věk minimálně - 1 rok; maximum - zodpovídá majitel http://www.helppes.cz/

8.) Canisterapeutické zkoušky Poslušnost, aport Ovladatelnost na vodítku a bez Reakce na hluk a pachy Objímání psa, mírné zatáhnutí za ucho Podávání pamlsku ze špetky i dlaně Reakce na ostatní psy Chůze vedle invalidního vozíku

Rozrušení hrou, ukončení, přivolání Podlézání, přelézání psa Kontakt s osobami s francouzkými holemi a na vozíku Cizí osoba vede na vodítku Odložení psa na vzdálenost pět metrů Cizí osoba si položí hlavu na ležícího psa (Sirius Třebíč)

http://www.siriustrebic.cz/

9.) Psovod Nejednotná metodika, některé organizace vyžadují vzdělání psovoda, jiné nikoliv Nejčastější dělení: Canisasistent proškolený laik Canisasistent profesionál Canisterapeut (220 hod. teorie a 40 hod. praxe) (http://www.animoterapie.cz/)

10.) Chyby na straně psovoda Nutit psa za každou cenu ke canisterapii Přetěžování psa Nerespektování individuality (chodit s aktivním psem za nepohyblivými klienty) Vpuštění psa do houfu klientů bez přípravy a nebo se o něj dále nezajímat Nespolupráce s ošetřujícím personálem a „dělat si po svém“

11.) Účinky canisterapie a.) Psychické b.) Fyzické c.) Mentální d.) Sociální

a.) Psychické Pocit radosti Úsměv Uvolnění napětí, hlazení, mazlení Motivace Pocit ochránce, bezpečí (hlavně velcí psi) Vzpomínky u starších lidí Zvýšení sebevědomí Pocit, že má pes zájem zrovna o mě

b.) Fyzické Zlepšení vnímání polohy těla Zlepšení motoriky jemné – připínání vodítka, krmení piškotů hrubé – zvedání hlavy, plazení, vedení na vodítku, přelézání Lepší prokrvení prohřátí Uvolnění spasmů Aktivizace

Fotky s tímto labradorem pocházejí ze semináře o canisterapii u Podaných rukou

c.) Mentální Zlepšení paměti (jméno psa) Rozlišování (malý, velký, hebký, hrubý,…) Počítání (čtyři tlapy, dvě uši, ? drápů) Zlepšuje komunikační schopnosti Dotykové stimuly (srst, čumák, dráp, obojek) Soustředění pozornosti Při pravidelných návštěvách orientace v prostoru a čase

d.) Sociální Přes psy se dá navázat kontakt pro autisty někdy jediné spojení s lidmi Respekt k ostatním – teď si hraje někdo jiný, musím počkat, než se pes nají Péče o závislého tvora Společnost u osamělých lidí

12.) Vnímání psa dítětem Do 3 let: něco pohyblivého, zajímavá hračka, upřednostňuje před neživou Do 8 let: plní výchovnou funkci (ovlivňuje žádoucí chování a spolupráci v kolektivu) Do 12 let: zlom – rozvíjí se rodičovské a pečovatel. postoje – něžnost a odpovědnost Nad 12 let: je pes vychovatelem i vychovávaným – dítě je jeho pánem ( Piafa, Vyškov)

13.) Canisterapie, součást hipoterapie Před jízdou na koni se klient uvolní hrou se psem, svaly se prohřejí Menší strach z „velkého“ koně Lepší navázání spolupráce s terapeuty Po hipoterapii je dobré nechat doznít účinky při relaxaci se psem ( Piafa, Vyškov)

14.) Pomoc při bakalářských a diplomových pracích z oblasti zooterapie http://www.animoterapie.cz/info-pro-studenty/info-pro-studenty.htm

15.) Závěrem Není to všemohoucí metoda: má své možnosti a své meze Je doplňková: používá se v rámci celkové rehabilitace Používáme navíc: překážek, různých hraček, výtvarné, hudební techniky, aromaterapii,